23.03.2015 20:45  Тетяна Белімова 

Вчені-історики В.Бебик і М.Відейко про Трипілля і властивий йому матріархат доступно і достовірно


Video YouTube

Додати коментар
 15.04.2015 08:27  Тетяна Белімова => Максимів Галина 

Я сама вже читала років 7 назад. Хотілося б не забувати, але й перечитувати нема коли)) Спадщина Докії Гуменної настільки велика, що, Дай Бог, хоч по разу все прочитати))

 15.04.2015 08:24  Максимів Галина => Тетяна Белімова 

Дякую) Я обов`язково прочитаю ці книги авторства Докії Гуменної. Якщо чесно, то про автора знаю, а про книги - ні... Але я то сподіваюсь надолужити найближчим часом...

 15.04.2015 08:08  Тетяна Белімова => Максимів Галина 

Я з ним добре знайома, бо ж працюємо в одному вузі)) 

Я вперше відкрила для себе Трипілля через реконструкцію Докії Гуменної. У неї є цілий цикл книжок про Трипілля - "Благослови, Мати", "Небесний змій", "Минули пливе в прийдешнє" та інші. Це дуже цікаві твори, про жанри яких вчені-літературознавці і досі ведуть суперечки - чи вони науково-популярні чи художньо-фантастичні.

Докія Гуменна працювала на розкопках Трипілля у 30-х роках ХХ ст., була в колі всіх наукових відкриттів і теорії, а потім описала це, додавши ще фольклор, вірування, звичаї і навіть вишивані символи українців, які є точною копією трипільських. Докія Гуменна відтворює автохтонний весільний обряд українців, де головною дійовою особою є Весільна Мати - голова роду. Для нас це дивно, а для трипільців було нормально, бо сповідували вони матріархат і обожествляли жінку. 

 14.04.2015 14:24  Максимів Галина => Тетяна Белімова 

Цікаво... дуже цікаво. Тетяно Валеріївно, дякую))) Я трохи знайома з В. Бебиком, він навіть мене в друзі у ФБ добавив, то хочу сказати, що його праця допомогла мені дізнатись матріархат набагато більше, ніж деякі монографії кабінетних науковців))))