19.05.2015 14:39  Суворий 

Чому мене не публікують на «Пробі» (бесіди з початківцем)


Часто виникає багато питань (особливо в нових авторів) по співпраці з нашим проектом, своєрідністю та специфікою публікування. Спробуємо частково дати відповіді і сподіваємось, що це прояснить ситуацію та проллє світло на деталі.

Початківець: Чому Ваш сайт такий складний та заплутаний? Я ні в чому не можу розібратися?

ПробаПера:  Веб-проект probapera.org справді достатньо своєрідний і надзвичайно сильно відрізняється від того, що Ви звикли зустрічати в Інтернеті. З одного боку це спричинено тим, що спочатку він проектувався зовсім для інших завдань пов’язаних з обслуговуванням потреб корпоративної мережі, де вимагалось багато всього і передбачалась можливість навчання персоналу. З іншого боку все складно через  наявністю великої кількості можливостей, про які Ви, автор, (дуже часто рядовий користувач без досвіду роботи з системами управління базами даних, якою по суті наш сайт і є) навіть не задумуєтесь. Зрозуміло, що все те,  про що Ви не знаєте, здається Вам зайвим.

Порада: Не намагайтесь користуватись тим, в чому не розумієтесь. Починайте з Додавання публікації та Перегляду списку «Мої публікації». «Головна» сторінка нашого сайту така ж як і скрізь, там можна отримати доступ до всього найновішого, що варте уваги читача.

Початківець: Я не можу додати публікацію. В формі немає де ввести вірша, потім десь все дівається.

ПробаПера:  Насправді все просто і наближено до реального життя. Перш ніж винести твір на публіку Ви маєте його написати на прихованому «чорновику». Для цього Ви спочатку створюєте цей «чорновик» (Додати публікацію), де вказуєте, що це буде вірш, новела  чи публіцистична стаття тощо. Всі чорновики можна побачити в розділі «Мої публікації». А потім набираєте чи копіюєте в чорновик текст та Зберігаєте для опублікування.

Основна причина складності форм публікування - правильно оформивши публікацію, Ви відразу, окрім публікації на сайті, отримуєте готову сторінку або кілька сторінок потенційної електронної книжки (Веб-книги).

Початківець: Я зберіг свій твір, але на Головній його НЕ видно? Я хочу відразу на головну. Чому мені не можна?

ПробаПера:  Наше видання намагається брати до уваги не лише інтереси авторів, але й читачів. Тому щоб усунути їх (читачів) від різноманітних хуліганів, що можуть публікувати безглуздий текст з двома сотнями матів, чи якісь цікаві подробиці з життя приматів, у нас існує попередня модерація публікацій доки довіра до Автора в очах редакції не закріпиться на достатньому рівні.  Після цього публікації «стрибатимуть» на головну відразу аж поки Ви знову цю довіру не підірвете.

Є випадки, коли новий автор до друку підсовує відверту халтуру (на наш не ідеальний погляд звичайно) або не той формат. Ні те, ні інше може не потрапити на сторінки сайту, бо проект не ставить на меті публікувати "мох і болото" за принципом "чим більше - тим краще" аби "нікого часом не образити". За це просимо вибачення наперед у всіх, хто вважає інакше.

Початківець: Я не друкую матів. Я пишу про маму, мир, дружбу, патріотизм, Україну, але мене все одно не публікують. Чому?

ПробаПера:  Наш сайт з радістю друкує чудові, добрі, посередні та навіть погані літературні твори в надії, що Автор буде рости над собою, а не тиражувати свої недоліки і недоробки з тексту в текст з року в рік. Але ми категорично проти ДУЖЕ ПОГАНИХ і НІЯКИХ. Окрім цього ми не друкуємо те, що на нашу суб’єктивну думку (царський режим, цензура jawohl) суперечить формату та концепції проекту.  Якщо Ви намагаєтесь запхнути в поезію щось написане в дитинстві/юності (чи навіть вчора), коли Ви ще погано римували або ще взагалі не були знайомі з правилами правопису, попереджаємо, що це Вам навряд чи вдасться.

Автор, який намагається опублікувати відверто невдалі речі на загал (навіщо????), ризикує надовго втратити довіру до себе і своєї творчості з боку редакції, бо ми зайняті люди і не особливо горимо бажанням марнувати цінний час, як і будь-хто інший.

Порада: Перш ніж репетувати про цензуру радимо докладно ознайомитися з темами, які сміливо і, ясна річ, більш майстерно висвітлюють інші автори на сторінках проекту (благо гугл-пошук по сайту  є на кожній сторінці), та спробувати пошукати причину відмови деінде.

Початківець: Скільки чекати поки мене опублікують на Головній?

ПробаПера:  Якщо Ви новий автор, то від кількох годин до кількох днів в рідкісних випадках. Редакція не бере на себе зобов’язання вказувати причину, але якщо твір не публікується більше 3 днів значить з твором щось не гаразд.

Початківець: А Ви не боїтесь втратити потенційно талановитого Автора?  Сайтів в Інтернеті тисячі, друкують все без розбору.

ПробаПера:  Дуже сумно втрачати талановитого Автора. Але ще сумніше перетворювати проект на звалище текстів. Зрештою літературна тематика (особливо україномовна) одна з найменш комерціалізованих, яка надзвичайно погано монетизується в інтернеті та викликає мізер цікавості в пересічних юзерів. Тому ми не женемося за кількістю матеріалів, які нам мали б принести зиск або збільшити аудиторію до десятків тисяч. Просто намагаємося добре робити справу, яка нам цікава для тих, кому це цікаво. Зрештою, виходячи з вище сказаного, популярність та відвідуваність нашого сайту є цілком пристойною і лише зростає.

Початківець: Хтось може переглядати мої Чорновики?

ПробаПера:   Ні. Якщо Ви зберігаєте публікацію як Чорновик, окрім Вас її ніхто не перегляне.

Початківець:  Що таке Літературна Бесідка?

ПробаПера:   Літературна Бесідка – це зменшена копія нашого сайту, яка доступна ЛИШЕ для авторів. Там є дві речі, що найбільше цікавлять Авторів: зверху мініатюрний список публікацій, знизу – тексти коментарів до публікацій, які розташовані в хронологічному порядку. Можна швидко переглядати що новенького хто де і до якого твору написав та відразу приєднуватись до дискусії навіть не відкриваючи публікацію. Нові коментарі в Літературній Бесідці з`являються автоматично, тому оновлювати щоразу вікно не потрібно.

Прохання не плутати Літературну Бесідку з нашим внутрішнім Inside Messenger, який призначений для приватного або колективного спілкування поза межами публікацій.

Початківець:  Все одно у Вас все надто складно. Піду собі далі…

ПробаПера:   Радимо Вам не бути на стільки категоричними. Велике авторське портфоліо на борту нашого проекту говорить саме за себе, а всілякі тонкощі Ви засвоїте в процесі ознайомлення. У нас немає нічого зайвого, а є лише те, що розширяє Ваші можливості, про які Ви можливо поки просто не здогадуєтесь.

Додати коментар
 02.07.2018 15:11  Леонід Пекар => Суворий 

Куди писати суворим адмінам і модераторам, бо з адреси admin@probapera.org, поки що, немає реакції?

 17.08.2015 19:42  Суворий => Оля Стасюк 

{#}Всього лише меркантильний інтерес, щоб дочитували до кінця...

 17.08.2015 19:03  Оля Стасюк => Суворий 

"Чому Ваш сайт такий складний та заплутаний? Я ні в чому не можу розібратися?" - 100%, було таке, особливо коли зникаєш на місяць, а потім заходиш і - опа! Купа неясних функцій і посилань, для розуміння яких треба випити якогось чарівного зілля, не менше. Але це лише перше враження. Оновлення потрібні, цікаві, хоча всіма користуватися, напевно, нереально.
"царський режим, цензура jawohl" - зрештою, саме цього не вистачає на багатьох літературних сайтах.
"Я не можу додати публікацію. В формі немає де ввести вірша, потім десь все дівається." - перший день, перший день......)

 17.08.2015 18:58  Оля Стасюк => Суворий 

Я, звісно, зараз дочитаю, але цей стиль "розумного вчителя"... Ні, не подумайте, мені подобається, просто він такий прикольний