22.05.2015 08:53  Тетяна Белімова 

Музей-садиба М.Коцюбинського у Чернігові: кожна кімната, веранда, сад дихають літературною історією


Ось у такому старосвітському дерев`яному будинку на 8 кімнат прожив більшу частину свого життя Михайло Коцюбинський. Мешкав зі своєю сліпою матір`ю, незаміжньою сестрою, яких забрав із Вінниці, і власною родиною (дружиною Вірою Устинівною, двома синами і двома доньками)

Знаменита веранда будинку Коцюбинських. Тут, як і у вітальні будинку, відбувалися славнозвісні суботні читання, де вперше декламував свої поезії П.Тичина й Василь Еллан-Блакитний, бували Леся Українка, Олена Пчілка, Б.Грінченко, М.Вороний та інші українські "культуристи"

Кабінету у М.Коцюбинського не було. Він працював у спальні (Вам це нічого не нагадує?)) отож!))) Але у вітальні стояв письмовий стіл, зручні диванчики для гостей і рояль, на якому М.Лисенко іноді вперше виконував свої партитури

Відомий портрет пензля Михайла Жука в імпресіоністичній манері - Михайло Коцюбинський на фоні свого садуЇдальня у будинку Коцюбинських: стіл сервіровано для сніданку, господар сам складав меню кожного дня "Дівоча" спальня у будинку Коцюбинських Кухонне віконечко. Кімнати для прислуги в будинку не було. Всі служки приходили "на день". Була покоївка-няня й кухарка, наймичка для хліва (тримали корову й курей, свинку) і садівник. Діти Коцюбинських обробляли грядки власноруч - було таке у них своєрідне змагання))

Додати коментар