30.08.2015 22:51  Оля Стасюк 

Школярам... може згодиться)


Звісно, дуже приємне відчуття - коли спостерігаєш, як діти поспішають зібратися до 1 вересня, якщо тобі вже не треба в школу. Але все рівно спогади переповнюють. Насамперед згадуєш проблеми і питання, які так важко було вирішити! Не знаю як у кого, але в мене ключова "біда" школи вміщувалася у три слова: "Як усе встигати?"

Самі подумайте - ще день-два, і школи навалиться на дітей (передусім старшокласників) раптово і одразу. Ще вчора гуляв з друзями до вечора – сьогодні треба встигнути на восьму, зробити купу домашнього завдання і витримати 8-9 уроків щодня. А ще репетитори, гуртки, танці, співи… Невже все встигнути нереально?..

 Ну що ж, давай переглянемо кілька простих правил. І почнемо з найлегшого.

1. Частіше дивись на годинник. Це не означає, що слід щохвилини впиватися очима в циферблат. Як помічають деякі психологи, ми так підсвідомо оцінюємо, скільки часу і на що нам залишилося. 

2. Зміна виду діяльності – це якась взагалі невідома область з уроків основ здоров’я, чи не так? Попри все бажання якомога скоріше скінчити, особливо страшне і люте ДЗ, роби хоч якісь паузи. Не повіриш – так все виконуватиметься швидше! Це не означає лягти на диван і просто дивитися в стелю – займись чимось менш напруженим для мозку. Послухай музику, переглянь фото… Вкінці-кінців, просто повишивай хрестиком.

3. Щоб вчити щось швидше, ще й потрібне свіже повітря. Так краще працює мозок. Якщо ти не можеш, приміром, завчати вірші десь на вулиці, то хоча б провітрюй кімнату. Хоча попередня ідея теж непогана.*)

4. До речі, коли тобі задають раз у тиждень, а то й два, великі обсяги на вивчення, розтягни їх трохи. Як казав мій класний керівник, «розумним за ніч не станеш». Якщо ти навіть думаєш, що не завчив усе з першого разу, повір – мозок познайомився з інформацією, сприйняв її і готовий до засвоєння.

5. П’яте правило схоже на четверте. Якщо, наприклад, математику задали із вівторка на п’ятницю, постарайся її зробити все-таки у вівторок. А ще виділи час на вихідних, аби максимально розвантажити тиждень. Повір, це геть не важко.

6. Ще щодо домашніх завдань: багато хто починає з найлегшого. А якщо в тебе проблеми з часом, це геть неправильний варіант. Запам’ятай: спершу робиться найнеобхідніше, навіть якщо на нього потрібно найбільше сили і часу.

7. Кажуть, пунктуальність залежить від менталітету. А я скажу – встигає той, хто приходить завчасно. Якщо ти не любиш чекати, подумай, займи себе чимось на той короткий період. Але це краще, аніж запізнюватися. Так що не бійся трохи обривати свої улюблені заняття, щоб вчасно прийти до репетитора чи ще кудись.

8. Щоб розгрузити важкий графік, особливо у старших класах, потрібно розмірковувати над пріоритетами. Це не означає закинути історію і вчити виключно географію. Подумай, чим ти можеш трішки пожертвувати. Зменш час на соціальні мережі та телевізор, перевір доцільність додаткових занять. Поки що ти школяр – і це твоя основна професія.

9. Якщо тобі так легше, записуй, що ти маєш зробити. Людині не властиво тримати усе в голові – і це добре. 

10. І останнє: будуй хоч якісь плани. Дуже багато часу витрачається на те, що людина просто думає, чим їй зараз зайнятися. Знайоме, правда? Є хвилька – подумай, що будеш робити потім. 

Ці правила досить прості на папері, навіть трошки банальні, але не так легко їх втілити в життя. Кажуть, людина формує сама себе... І, якщо вона сама себе не виправить, вже ніякі помилки не змусять її щось змінити у своєму житті. Час – не авто, його не зупиниш, натиснувши на гальма. Треба просто обрати вірний спосіб, як ним управляти. Чому б не почати вчитися прямо зараз, із 1 вересня?)

Всім школярам удачі) І вчителям теж. Хорошого вам навчального року!!!)

Додати коментар
 31.08.2015 21:56  Оля Стасюк => Суворий 

Всяке бувало)

 31.08.2015 14:57  Суворий => Оля Стасюк 

Це мені нагадало рекомендації якогось досвідченого качка на тему "що робити, щоб були більші біцепси і тіло не втомлювалось". От тільки накачують схоже тут не мязи, а мозок. І вправи не на опорно-руховий апарат, а для координації в часі. Схоже Оля ти огого скільки "блінів" перетаскала.

 31.08.2015 12:27  Оля Стасюк => Тетяна Белімова 

дякую, Пані Тетяно!)

 31.08.2015 08:25  Тетяна Белімова => Оля Стасюк 

Серйозно підійшла до теми)) Молодчинка! Все правильно, а головне, з власного досвіду.