03.01.2016 22:18  Каранда Галина 

Що Ви думаєте про перенесення дати Різдва в Україні?


   Зараз в ЗМІ активно йде робота по підготовці суспільної думки щодо перенесення святкування Різдва в Україні з 7 січня на 25 грудня. (пропозиція Турчинова).

     Мотиви зрозумілі: якщо вже йдемо в Європу, то й святкувати маємо разом з нею, а не з проклятим окупантом. Та й для міжнародних ділових контактів це було б набагато зручніше: аби вихідні й робочі дні в різних країнах співпадали.  (чесно кажучи, сама замучилася на роботі вибирати з іноземних партнерів, коли кого вітати з Різдвом. Здається, євреїв привітала разом з католиками... і православних емігрантів теж...упс...)

     Мамі моїй ця ідея ну дуже не сподобалася, а тато віднісся філософськи: сто років справно відмічаємо Старий Новий рік, чому б не повідмічати ще якесь століття і Старе Різдво?

     А я сама? В принципі, хоч яким би закостенілим мамонтом я не була, я дуже добре розумію, що це частина незворотнього процесу навіть не євроінтеграції, а глобалізації, і це однак станеться рано чи пізно.

   Он навіть католицька церква подумує над визначенням фіксованої дати Воскресіння, а це вже не жарти. Адже якщо про дату Різдва в Біблії ані півслова не сказано (точно відомо тільки, що пора року була холодна), то дата розп`яття вказана дуже однозначно (14 нісана). Проблема лиш в тому, що іудеї користувалися місячним календарем, який таки дуженько не збігається з сучасним, сонячним, яким користується більша частина цивілізованого світу...

 Оскільки практично ніхто не заморочується над вираховуванням, коли ж та Пасха (яких аж три, бо католики, православні та іудеї досі не змогли між собою поділити триєдиного Бога), всі ми покірно приймаємо ту дату, на яку нам церква вкаже. А от з Різдвом, як не дивно, складніше. Бо ж звичка - друга натура...

   Аргумент моєї мами, що "моя бабуся так робила, і прабабуся так робила..." заперечити дуже легко: на життя її бабусь якраз і прийшовся ленінський декрет про перехід на григоріанський календар (1918 рік, здвиг дат на 14 днів назад, аби число на календарі в Росії збіглася з числом в Європі. Бо погодьтеся - ну дуже незручно мати таку розбіжність у світі, що стрімко індустріалізується). Так що нашим людям до  змін не звикати.

    Більше того, якщо вважати, що три століття - це не такий вже великий проміжок часу, то й календарна реформа Петра I відбулася порівняно недавно: "В Лето 7208 он издал указ, об упразднении всех старых календарей, которые одновременно существовали на Русских землях, и ввел западно-европейский календарь от Рождества Христова, при этом он перенёс начало календаря, Новолетие, с Дня Осеннего Равноденствия (у Славян-Староверов) и 1 сентября (у христиан) на 1 Генваря, и обозначил начальную дату - 1700 год." Зрозуміло, що думку громадськості на той час ніхто не питав, не підготовлював і не формував. "Повелел высочайшим указом", та й усе... Старовіри ще довго опиралися, зі шкодою для свого здоров`я, але без толку.  

  Повернемося до Різдва.

 "Свято «Різдво Ісуса» християнські пастори запровадили в лише IV ст. н. е. для того, щоб заступити язичницьку релігійну традицію відзначати велике свято — Народження Бога-Сонця (після Зимового сонцестояння і найтривалішої ночі в році). І дата ця якраз і була приурочена до наступного дня після зимового сонцестояння." Логіка зрозуміла - з цього дня починає збільшуватися день, тобто йде відродження природи і починається суцільний позитив.

  Оскільки григоріанський календар - штука дуже хороша, але не ідеально точна, то в зв`язку з певним зміщенням дат протягом тисячоліття, дата Різдва з`їхала з 22-го на 25 грудня... І якби в 1918 році не було конфронтації між більшовиками та православною церквою, то остання нищечком би також перейшла на григоріанський календар разом з цивільною Росією, і все було б пучком... тобто Старе Різдво ми почали б святкувати ще тоді. Але оскільки коса найшла на камінь,  принципи - діло святе, а більшовицькій владі була глибоко пофіг позиція церкви, то та залишилася при своєму. А саме: при юліанському календарі. Але якось дуже хитро: у мирських справах користується таки загальноприйнятим, а от великі свята вираховує по-старому.

  З політикою все ясно. Трохи важче пояснити глибоко релігійній людині, як це раптом святий день, в який працювати гріх, раптом стає звичайним буднім днем... При цьому ж дні посту також зміщуються. Тобто закладається сумнів у священність ритуалів. А сумнів для віри річ неприємлива.

    Думаю, в Україні справді релігійних людей не так багато. Тим більше, що проблема перенесення Різдва актуальна саме для центральних і східних областей, де насправді віруючих взагалі мало. Католицький захід нововведення прийме з радістю...

   Думаю, що спекуляцій на цій темі буде ще багато. Не може бути, щоб її не використали як привід вкотре стукнути нас лобами. А ми такі, що нам тільки дай привід...

   А я от думаю... Раз уже піднялася ця тема в світі (ну, не стільки наше Різдво, до якому крім нас діла немає нікому, скільки фіксація дати Пасхи), то чому б не провести глобальну реформу календаря, аби він став більш точним, чи хоча б зручнішим? Адже за 2 тисячоліття наука таки зробила добрячий крок уперед... чому б дійсно за точку відліку року не взяти день зимового сонцестояння? І зв`язати з ним і початок року, і Різдво? В один день... Зсув мінімальний. Причому не обідно нікому: ніхто ні до кого не пристосовується, а всі виходять строго з логічних міркувань. Тоді точки весняного та осіннього рівнодень та літнього сонцестояння прекрасно лягають на початки місяців і чітко ділять рік на квартали, без яких чомусь ну ніяк не може обійтися наша бухгалтерія... Принагідно розібратися з коротким місяцем лютим і подумати, де діти оту зайву добу, що набігає за 128 років... Календарні пори року нарешті збіжаться з астрономічними.... як на мене, куди не кинь - суцільна вигода. А старовіри всіх релігій отримають додатково штук по 10 старих-нових свят на рік... і лобами стукатися нікому не треба...

Як Вам така ідея, панове???

А якщо серйозно - дійсно хотілося б почути думки розумних людей з приводу пропозиції Турчинова перенести Різдво...

Додати коментар
 26.12.2019 15:50  Каранда Галина => Каллистрат 

Залежить від того, в яку б країну він явився. Десь би могли й прикрити. Чи зіслати на Нову землю. Чи відправити в АТО. Десь би прийняли в общину. Рядовим членом. Але сумніваюся, що хоч десь би його обрали президентом))

 26.12.2019 14:44  Каллистрат => Каранда Галина 

Ещё три копейки)))

"Если бы Иисус Христос явился сегодня, никто бы не стал его распинать. Его бы пригласили к обеду, выслушали и от души посмеялись".

Томас Карлейль.

Это после Возрождения, Реформации, Просвещения.

У нас же восточно-азиатская ортодоксия, а мы потомки скифов и козар)))

 25.12.2019 17:53  Каллистрат => Каранда Галина 

Что касаемо КАЛЛИСТРАТА, так он сорок лет назад снял свои наручные часы и с тех пор его не интересует даже который год на дворе стоит.)))

О дате рождения Христа.

Как говорит мой стосорокакиллограмовый товарищ: "Всё зло в этом мире от маленьких людей" )))

Это к тому, что вплоть до 525 года н.э. все люди  жили щастливо и всем было нас...ть кто, когда и где родился, пока не проявился такой умник, как Дионисий Малый, монах и папский архивариус, который и замутил всю эту неразбериху на многие лета и до сих пор, лучше бы он в школе на физкультуру ходил)))

 25.12.2019 14:32  Каранда Галина => Каллистрат 


Глава УГКЦ: зміна церковного календаря потягне й зміни державних святjavascript:mctmp(0);

 15.12.2019 09:51  Каранда Галина => Каллистрат 

))) справа в тому, що я, як вже казала, збираю в цьому блозі інформацію по заданій темі. А можливість "відповісти" самій собі функціоналом не передбачена: кнопка "відповісти" для мене є тільки в НЕ моїх коментарях. Сам "блог" - теж, по суті, коментар, просто не прив`язаний до публікації. Звісно, можна додати інформацію до "тіла блогу", редагувавши його, але тоді й так невеликі шанси, що її побачать тутешні, взагалі прямують до нуля. От і виходить, що для того, щоб щось сказати ще до теми власного блогу, мушу додавати репліку до чийогось коментаря. Суворого зайвий раз "смикати" незручно, випадкові люди не розумітимуть, чому я саме до них причепилася з дивними коментарями, тому - ви невинна, але закономірна жертва обставин))) Вибачте!

Обов`язку відповідати мені щоразу у вас немає точно)))))

 15.12.2019 09:37  Каллистрат => Каранда Галина 

Пани Галина!
Да я и за реформы и, даже "цветущую жизнь", как говорил один известный персонаж)))
Пора нам выбираться из исторической ямы, а то, понимаешь ли, ни Возрождения, ни Реформации, а токмо одна Древняя Русь, золотые купола, шаровары да казак Мамай с бандурой под деревом))) Азия-с, одним словом...
ПОРА! )))

 14.12.2019 21:04  Каранда Галина => Каллистрат 

ПЦУ може перенести святкування Різдва на 25 грудня за згоди вірян – Епіфаній

 24.11.2019 16:12  Каллистрат => Каранда Галина 

Я бы с ним согласился ))) Да и с реформами тоже, а то, когда смотрю на братьев по крещению, мне становится грустно)))
Гляньте в Интернете на "клуб" православных государств. Ну да, "хранят канон и даже веру", но ведь отсталые же как чукчи без трамвая)))
В общем, если Епифаний соберется проводить реформы, я - за!

 24.11.2019 15:09  Каранда Галина => Каллистрат 

Щороку збираю в цей блог нову інформацію... для історії...

Митрополит Епіфаній повідомив, що якщо суспільство того бажатиме, Різдво можна святкувати за григоріанським календарем, 25 грудня.javascript:mctmp(0);

 
 25.12.2018 09:43  Каранда Галина => Суворий 

З першим Різдвом!)
Чи з Новим Різдвом?
Треба ж якийсь термін, по аналогії із старим новим роком))). Назва "Старе різдво" якось не подобається... хай це буде нове? Чи як?
)

 01.12.2018 20:35  Каранда Галина => Суворий 

В Україні після отримання Томосу зміниться дата святкування Різдваjavascript:mctmp(0);

 16.11.2018 15:44  Каранда Галина => Суворий 

Константинополь святкує Різдво у грудні... У світлі томосу, думаю, 7 січня відмінять вже швиденько... максимум за пару років.

  

Коли слід святкувати Різдво - стаття за 2016 рік

 27.01.2018 14:10  Тадм => Каранда Галина 

напевно так, головне не різко відміняти, тоді частина безболісно сприйме, а певна частина й не помітить....

 25.12.2017 21:01  роман-мтт => Каранда Галина 

обманув - работав... думав ви про 24 питали...

 25.12.2017 12:07  Каранда Галина => Каллистрат 

так і я про те ж!)))0

 25.12.2017 11:50  Каллистрат => Каранда Галина 

Спасибо за текст)))

И тема злободневная и комментарии к ней интересные!

После прочтения оного текста и комментариев к нему я почувствовал себя этим, как его... атеистом, анималистом, анабаптистом... нет, не то..., а вот - агностиком!!

Так вот с точки зрения агностика я считаю правильным отмечать: Рождество Христово, Новый год, старое Рождество Христово и старый Новый год, ну, правильно же? Всех же устроит  четыре дня гулеванить и более?

А кто с этим не согласен - поднимите руку и идите отсюда, куда надо, невежды, а то и атеисты, трезвенники хреновы...

Бога уважать надо... И столько, сколько ему и понадобится....!

 24.12.2017 12:14  роман-мтт => Каранда Галина 

шо і завше - бухати!

 24.12.2017 00:33  Каранда Галина => Тадм 

процес пішов... причому влада поступила на диво мудро... ніхто свята на 7-ме не відміняв, ніхто нічого не переносив... а від зайвого вихідного хто ж відмовиться?!). Далі спотикнуться об те, що вихідний 25-го - вкрай не зручно для школярів, вчителів, бухгалтерів і всяких підзвітних-на-кінець-року осіб... Перенесуть канікули, і закриватимуть бюджетний рік ДО 25-го грудня. Можливо, проміжок між 25-м і 2-гим зроблять вихідними для всіх, де це можливо. Після цього ще кілька років протримається 7-ме... і поступово відійде само. Далі тихцем відмінянь вихідний (можливо, для компенсації виділять в якийсь інший день, як зараз тихенько прибрали 2-ге травня).
Об заклад б`ємося, що все буде саме так?:))

 24.12.2017 00:13  Каранда Галина => роман-мтт 


Що православним робити на Різдво 25 грудня? Поради священика УПЦ 

 25.12.2016 18:35  роман-мтт => Каранда Галина 

Я не віруючий. Але святкую з сім`єю. Дата чергового вихідного - мені не принципіально. Суто економічно - невигідно: канікули в країні затягнуться надовго - це ще +6 днів нічого не робити{#}.

І я стіки бухати не можу: слабкий до горілки - в сенсі, арганізм не витримує стільки алкоголю, та і тупо набридає святкувати.{#}

Салатно-алкогольне безумство канікул {#}у мене триває числа з 30 грудня (жінка біситься, що я тягаю інгредієнти та готові салати і м`ясо, іноді і п`ю вже потроху {#}) до 4 січня, зазвичай. Різдво проходить тихо у сімейному колі, майже не п`ємо оковитої - так ото стоїть для тих хто загляне чи кому треба (і взагалі: у Христа в хліві, коли він лежав в яслах, горілки не було, наче). Потім знову включаюся в роботу {#}

 24.01.2016 20:31  Каранда Галина => Світлана Рачинська 

:)

 24.01.2016 20:30  Світлана Рачинська => Каранда Галина 

Я не читала коментів до мене. Не хочу дублювати вражень. Ідеї досить вартісні і обгрунтовані. Я думаю, причина не в даті. Особисто для мене дата не грає ролі. Поколінням, які виросли на куті в ніч на сьоме січня, жодна переадресація не відмінить свята. Хоча, календар таки в стадії переформування. Зміни відбудуться. Це незворотній процес моральної еволюції. Твої ідеї мені до душі) Отаке от)

 10.01.2016 00:12  Каранда Галина => Суворий 

Наша світська держава вже давно не така вже й світська... На жаль.. . Я раніше не помічала, поки впритул не стикнулася... Кількість проповідників зростає в геометричній прогресії... На їх фоні православні священники відпочивають... Принаймні українські...
А щодо вихідного, то ми завжди готові:).без різниці, чи всіх святих, чи всіх нечестивих, аби вихідний:)

 09.01.2016 14:59  Суворий => Каранда Галина 

Яким би впливовом не був Турчинов все, що він може перенести - це вихідний день. Зрозуміло, що православне Різдво зміщене не два тижні вже давно питання геополітичне. Так само як парочка 8-9 травня, хоча капітуляцію ніби ж підписували один раз і в один час.

Напевно, просто варто ще раз наголосити, що Україна світська держава і кожен має право святкувати Різдво, коли захоче. Навіть в червні... І не створювати інформаційний привід для МП УПЦ про ущемлення прав, яке в секунді перекваліфікують в гоніння чи щось подібне... Це викличе скрізь стурбованість. Простим перенесенням вихідного дня служителів культу не переконаєш... І розпорядженням РНБО теж.

 08.01.2016 11:46  Каранда Галина => Олег Буць 

ну так. я не постую, тому мені в цьому плані однаково.
Знаю, що знайомі мені євангелісти взагалі самі собі пости призначають: типу, от треба за щось помолитися важливе, попощу я добу чи дві... аби показати Богу, наскільки я відповідально відношуся до молитви. Тривалість посту визначається в залежності від важливості і складності прохання...

 08.01.2016 10:37  Олег Буць => Каранда Галина 

Дуже цікава дата святкування Різдва 7 січня для тих, хто тримає піст. Піст же не просто м"яса не їсти... І от він тримає-тримає, і тут "наступає" (мабуть, на ногу, а тим, хто під столом - і на голову))) Новий рік... І церква ОФІЦІЙНО дає відміну посту на день. Як це так? От проходите ви курс лікування антибіотиками (Боже, збав!), п"єте таблеточки кожних, припустимо, 8 год, аби діяли як годиться... І тут вам лікар каже: "Завтра цілий день можеш пігулки не пити, а пити горілку і пивом запивати... Але тільки завтра! А післязавтра - ні-ні! Знову ліки ковтай!" Як Ви до такого лікаря поставитесь? А це все ми робимо кожен рік на Новий рік.
Тому, як на мене, святкування Різдва ДО Нового року правильніше не лише тому, що "весь світ так робить", а просто з точки зору здорового глузду. Філарет сказав: хай паства рішає. Подивимось, як у пастви з глуздом))

 07.01.2016 18:41  Ем Скитаній => Каранда Галина 

щодо цього я як тй оптиміст з анекдоту - ...вірте, буде!буде!буде!..

 07.01.2016 18:39  Каранда Галина => Ем Скитаній 

Та да.. . Як зробити народу харашо? - зробити дуже погано, а потім - як було...

 07.01.2016 18:36  Ем Скитаній => Каранда Галина 

щодо цього я оптиміст анекдоту -...вірте - буде!буде!буде!..

 07.01.2016 18:29  Каранда Галина => Ем Скитаній 

Та отож... На даний момент я більше боюся істерик в Харкові... У вас уже навряд чи буде гірше... Вибачте ...

 07.01.2016 18:21  Ем Скитаній => Каранда Галина 

...Ви праві - "червону тряпку" вийме зі своєї пізухи московія обв"язково! і я навіть здогадуюсь, що відбуватиметься тут, у цьому зоопарку з вивіскою "лугандонія" - істерика буде ще та!

 04.01.2016 20:39  Каранда Галина => Тадм 

дякую...

 04.01.2016 20:39  Тадм => Каранда Галина 

Мені б, напевно, було важкувато звикнути. думаю - не мені одній....

 04.01.2016 17:09  Марієчка Коваль => Лариса Пугачук 

погано об`єднує.

 04.01.2016 15:49  Бойчук Роман => Каранда Галина 

Я, наприклад, "За" святкування Різдва разом із цілим світом! ;)

 04.01.2016 11:00  Марієчка Коваль => Лариса Пугачук 

)але свята створені не для однієї людини, а для всіх. це дійство об`єднує і радує людей. дарує їм якусь надію.

 03.01.2016 23:13  Каранда Галина => Марієчка Коваль 

моя позиція - якщо вже однак міняти - то відразу кардинально, все і усім... але звісно, так не буде... я не релігійна, але, мабуть, таки віруюча... як показує практика...

 03.01.2016 23:04  Марієчка Коваль => Каранда Галина 

взагалі, мені важко зрозуміти вашу позицію. я ніколи не задумувалась над тим, яке місце в моєму житті займає релігія. навіть не релігія, а те, що люди називають сімейними цінностями. велике. тому теж дяк.

 03.01.2016 22:47  Каранда Галина => Марієчка Коваль 

до речі, в радянському союзі 7 січня й не було вихідним днем... але неофіційно святкували всі.
Дякую за відповідь.

 03.01.2016 22:44  Марієчка Коваль доповнила допис 

я не жила на початку 20 ст. для мене свято 7-го. традиція. і уже нічого не зміниться після цих нововведень. на місці турчинова я б прибрала всі вихідні - і святкуйте коли хочете в неробочий час.

 03.01.2016 22:43  Каранда Галина => Оля Стасюк 

звісно, до розумних!)
Думаю, що тут нерозумних немає...
дуже дякую за відповідь.
мені самій хочеться якось не те що визначитися (своє бачення я виклала), а зрозуміти, яке приблизно процентне співвідношення "за" і "проти" серед населення. Боюся лише, що "русскій мір" підхопить цю тему як червону тряпку і тицятиме під носа нею всім...

 03.01.2016 22:38  Оля Стасюк => Каранда Галина 

В принципі я не проти. Не знаю, чи я відношуся до тих "розумних" людей) особисто я - греко-католик; переважно у світі греко-католики святкують з католиками, лише ми - за традицією в Україні - з православними. Однак зазвичай вітали одне одного - і католиків 25, і вони нас 7. Так що проблеми не бачу) але цікаво було б почути думку інших.