19.02.2016 22:44  Каранда Галина 

про себе


Це було у восьмому класі.

В нашій школі тоді вчилися учні з чотирьох сіл. Основна маса нас, з “центрального” села, в якому були сільрада, школа, лікарня, контора і т.д., навіть не замислювалися про незручності, з якими щодня впритул стикалися “хоружани”, “тімчани” та “агробазяни”, добираючись на уроки.

“Тімчан” було багато. Разом з ними наш клас був завеликий для сільської школи. А вчилися вони, за рідкісним виключенням, таки поганенько. Мабуть, дуженько тягли показники успішності вниз. Певно, з цих причин було піднято питання про переведення їх до села іншої сільської ради, де в школі було значно менше учнів. Але особливого бажання міняти школу, звісно, ні учні, ні їхні батьки, не мали.

Справа дійшла до того, що нас, учнів, зібрали і почали питати, чи хочемо ми, аби “тімчани” і далі вчилися з нами, а чи ні. Це зараз я розумію, що це була якась хитра і брудна технологія педколективу, а тоді все здавалося логічним і правильним. Аякже ж — з нами радяться, нас питають, наша думка важлива...

Ми в переважній більшості НЕ ХОТІЛИ. Не знаю, хто з яких причин, але майже всі почали подавати голос проти “тімчан”. І я, мабуть, найголосніше. Мені, правильній до мозку кісток відмінниці, вони дійсно заважали вчитися. Поведінку порушували, уроки зривали, на їхнє “усмиряння” чи тупе стояння біля дошки тратилася купа часу... Тобто я з абсолютно чистою совістю доводила, що їхнє місце явно не в нашому класі, що вони всіх дістали і всім буде краще, якщо вони вчитимуться деінде. Все було правильно і всі погоджувалися.

А тоді я раптом глянула в очі одного з них. І на мить відчула його почуття в цей момент. Біль, образу, розчарування, відчай, затравленість... Мене просто заціпило від сорому.

“Тімчани” більше з нами не вчилися.

Вони усіх пробачили і з радістю приїжджають до нас на зустріч випускників, хоча закінчували вже іншу школу. Я не знаю, чи й пам`ятають вони ті “збори”. Мені достатньо того, що я їх пам`ятаю. Це був останній випадок, коли я отак переконано і наполегливо травила когось разом з усіма. Бо знаю, що там, в тих очах...

Додати коментар
 11.10.2016 20:47  Каранда Галина => роман-мтт 

і що, без варіантів взагалі?
люблю старий анекдот: "Если все будут пацифистами, то кто же будет родину защищать???? - ой, если ВСЕ будут пацифистами, то никто и нападать не будет!".
так ні ж, організатори завжди знаходять інструмент...

 11.10.2016 20:21  роман-мтт => Каранда Галина 

не перейматеся: ви стали жертвою маніпуляторів. це теж треба пройти. і не раджу вам боятися "травити" когось натовпом. іноді це відбувається як протидія тому, хто вам заважає. на травлі всім натовпом будуються будь які війни, наприклад.
нас витравили з Донецька і Криму саме таким методом. Ми їх маємо витравити так само, якщо хочемо повернути ті території. Так само травлять один одного політики на виборах - за допомогою та підтримкою натовпа.
Просто хтось вміє організувати натовп і натравити на неугідних, а хтось слугує інструментом в тому процесі. і так - повсюди. Лише три стани: ти - організатор травлі, ти - інструмент травлі, або ти - жертва травлі.
В даний момент нікого не травлять? Нічого, це лише до певного часу.

 20.02.2016 18:32  Каранда Галина => Оля Стасюк 

та не особо є за що поважати... але дякую.

 20.02.2016 10:37  Оля Стасюк => Каранда Галина 

Ого. Жостко. Сміливо про таке писати, поважаю)

 20.02.2016 08:06  Каранда Галина => Ольга Шнуренко 

а... та це з їншої опери... там же сміятися пропонувалося... те поки лежить, написане.

а це ось написалося, не під тему насправді. просто іншої назви не придумалося.

та ідея щодо наступного мені сподобалася). продовжуйте.

 20.02.2016 07:52  Ольга Шнуренко => Каранда Галина 

Крига скресла... Цікаво, хто буде відвертим про себе наступний?

 20.02.2016 01:31  Серго Сокольник => Каранда Галина 

Не бійтесь))) Як у "Щит и меч" (пам"ятаєте радянські фільмушки) - Це не боляче))) Неначе заснеш)))

 20.02.2016 00:48  Каранда Галина => Серго Сокольник 

вже страшно....

 20.02.2016 00:26  Серго Сокольник => Каранда Галина 

О, Галю, Ви мене надихнули. Зараз же от "лабаю" таку ото цікаву "хісторі"- і в тираж (в прозу, тобто))) Не розглядати надто суворо)))

 19.02.2016 23:42  Каранда Галина => Світлана Рачинська 

мені досі не по собі, коли бачу ту людину. ми не любимо тих, перед ким винні. але наука мені була хороша. десь через рік після цього я сама попала в ситуацію затравленої... це закріпило результат.

 19.02.2016 23:37  Світлана Рачинська => Каранда Галина 

Не могла обійти стороною, Галю. Ніколи не піддавала сумніву твою людянність... Якось зворушила мене і сколихнула своє. Почала в пам"яті перебирати очі... Добрий текст. Потрібний!