30.07.2016 19:44  Каранда Галина 

Про субсидію


Цитую Прем`єр-міністра України Володимира Гройсмана:

"Популісти лякають тим, що восени люди отримають страшні рахунку. Це - відверта неправда.

Якщо вартість комунальних послуг сукупно складе більше 15% доходу вашої сім`ї, просто оформіть субсидію.

За законом ви не повинні платити більше 15%. ... Подумайте, навіщо популісти сіють паніку і обманюють людей?"

  Ну, з популістами мені якраз все ясно. Тим більше, що Гройсман отримав посаду після того, як Яценюка вигнали саме за високі тарифи... Не ясно з державною політикою. Наскільки зрозуміла я, головна причина підвищення тарифів - пряма вимога МВФ та умова вступу (????) в Євросоюз.

Ладно, згодна. Ціни на енергоресурси мають стимулювати економне використання і збереження цих самих ресурсів. Розумно. В ідеалі - це має стимулювати пошук альтернативних джерел енергії на державному рівні. Злізти з газової голки, не купляти вугілля в сепаратистів, перестати гріти повітря, підвищити ККД... Красота в перспективі. Тільки щось у мене не сходиться. 

Маючи манюню сім’ю, невелику хату і малий дохід, давно і безнадійно отримую субсидію. Правда, на даний момент мені ще з травня її перерахувати ніяк не можуть на літній період, але то таке.

Я тут прикинула, що за новими тарифами в опалювальний період за газ я маю заплатити за місяць від 2 000 до 2 800 гривень. За світло - близько 300 грн. Плюс вода і вивіз сміття. Це значить, що взимку на 2500 - 3000 гривень я гарантовано влітаю з комуналкою. Гройсман божиться, що я не платитиму більше 15% зарплати. Тобто, для того, щоб держава не мусила оплачувати мої рахунки, я маю офіційно заробляти  від 16 000 до 20 000 грн. Опочки, приїхали. Гугл мені підказує, що середня зарплата на Полтавщині складає 4 378 гривень (нараховано, не на руки!). Чесно кажучи, я не входжу в середовище середнячків, а безнадійно теліпаюся на самому соціальному дні, бо серед мого кола спілкування таких зарплат немає.

Та це мої проблеми. Мова про те, що зараз держава переконує мене в тому, що вона гарантовано заплатить за мене різницю між тим, що я буду винна, і 15-ма відсотками мого заробітку.  

Перше питання: а нащо мені при такому розкладі напрягатися і заробляти більше? Якщо мова йде не про гроші в конверті, а про офіційну зарплату - то сенс ворушитися з’являється тільки у випадку отримувати на руки більше 20000. Це щось з області фантастики... І не тільки для мене. В іншому випадку сума, яка залишиться мені після сплати комуналки, є величина стала і від моїх зусиль не залежить. Єдине, до чого мене може стимулювати така державна політика, так це до бажання приховати дохід. З цим і до цього прекрасно справлялася податкова.

Якби за газ, світло і т. д. я платила державі, я б ще могла це  зрозуміти: високими тарифами багатії покривали б витрати на утримання нас, вічно малозабезпечених недолугих рабів. Але ж всі обленерго в приватній власності! Газ і воду теж я не в держави купляю. (Колись наче читала в Конституції, що надра належать народу. Приснилося?). Тож субсидія - це гроші платників податків, які з державного бюджету у величезних розмірах перекидаються вибраним приватним компаніям. Які, до речі, мало турбуються про оновлення і модернізацію своїх мереж, отриманих у спадок ще від облаяного совка.

 Чим вищі тарифи, тим більше втрачає бюджет. 

Я бачу, що мене мають за повну ідіотку, якщо пропонують повірити, що це є економічною реформою. Це надто неприкритий цинізм. Чи МВФ не розуміє, що сам дав нашим олігархам ідеальне прикриття для шикарної корупції???

Чи то я щось не так розумію???? Два семестри економіки на фізматі дають мало уявлення про економіку як науку, але що не так з моєю логікою? Поясніть...

Додати коментар
 23.09.2016 12:50  Каранда Галина => Вікторія Івченко 

та часом важко розібратися, хто друг, хто не друг...

 23.09.2016 09:33  Вікторія Івченко => Каранда Галина 

"Я бачу, що мене мають за повну ідіотку, якщо пропонують повірити, що це є економічною реформою. Це надто неприкритий цинізм. Чи МВФ не розуміє, що сам дав нашим олігархам ідеальне прикриття для шикарної корупції???" NO COMMENT.
Наших американських "друзів", очевидно, такий стан речей цілком влаштовує...

 31.07.2016 12:07  Тарас Ворон => Каранда Галина 

Мені сподобалась Ваша стаття. Критика професійна, конкретна, цілеспрямована. Хотів би почути інші критичні погляди. Чи є на Україні варіанти реформ, які би покращили рівень життя народу. Пока що, останні реформи, ведуть до зубожіння народу, та збільшення статків багатьох олігархів.