27.11.2016 12:52  Каранда Галина 

Підвищення мінімалки - чергове "благо", або "де собака зарита"


Менш ніж за тиждень

після ухвалення бюджету на 2017 рік

прем`єр-міністр оголосив про ініціативу уряду

підвищити мінімальну заробітну плату до 3 200 грн.

 

Що, біднота, не чекали такого щастя? Щоб отак трах-бах – і нате вам підвищення мінімальної зарплати аж удвічі? Хотіли ж? то чому ж не чекали? Думаєте, влада про вас не дбає? Ай-яй-яй…  Та вона так розпереживалося, аби вас, сердешних, після оприлюднення чиновницьких  е-декларацій, жаба не задавила, що вмить вам на блюдечко з голубою кайомочкою отаку свиню, чи то пак – щастячко підклала…  Аби вас кондратій не вхопив від стресу, бо ви ж як та риба в садку  –  ротом тільки без толку зіваєте, дух вам перехопило… Не подивилася, навіть, що бюджет на наступний рік вже прийнятий, аби лиш вам добре було. А ви, невдячні, знову чимось незадоволені!

Я не велика поціновувачка сарказму, але тут без нього ніяк. Ну скільки ж можна людей за дурнів тримати! Жодна людина, з якою я розмовляла, не сприйняла підвищення мінімальної зарплати за благо. Жодна! І причина проста, як двері – субсидії. В одному з попередніх блогів я вже писала про них. Ради інтересів кількох монополістів енергетичної сфери держава повісила на себе непідйомний тягар компенсації різниці між вартістю комунальних послуг і платоспроможністю населення. Тягне-потяне, витягнуть не може…  бо ж за межею бідності опинилося не мало-не багато – 40% населення. Вихід знайшли, як завжди, геніально простий: а нехай ту різницю покриває роботодавець! 

Ви скажете – ніхто ж не реально не працює за мінімальну зарплату? То значить, що ви точно не живете в провінції… працюють люди, ще й як працюють… Тим більше, що збільшення мінімалки логічно має потягти за собою вгору всю тарифну сітку там, де вона є, і де зберігається хоч якась справедливість при оплаті праці. 

Роботодавець, видатки якого на зарплату враз збільшаться вдвічі, почухавши потилицю, що зробить? – переведе людей на півставки, звільнить половину працівників (читай – змусить решту працювати за двох, шантажуючи звільненням),  або піде ще глибше в тінь. Половина малих ПП закриється. Інша  – підніме ціни на свої товари чи послуги. Внаслідок підвищення собівартості і зниження конкуренції. Те, що зараз нас так активно переконують, що ціни не зростуть – лише зайве тому підтвердження. 

Результат для більшості роботяг цілком передбачуваний: субсидія від держави стане меншою (бо число в графі «начислено» збільшиться), оплата за комунальні послуги відповідно зросте. Вийшло б те-на-те, але – дивись попередній абзац! – ціни піднімуться. Жити будете ще «по-новішому» - ще бідніше. А якщо ви ще й, не дай Бог, офіційно не працевлаштовані, то при нарахуванні субсидії держава автоматично вважатиме, що ваш дохід складає дві мінімальні зарплати. Тобто вже аж 6 400 грн… Держава не любить того безробітного, який не може собі дозволити раз чи двічі на тиждень оббивати пороги центру зайнятості, намагаючись десь хоч трохи підзаробити, але свято вірить в його спроможність самотужки оплатити комуналку во благо монополістів. Поспішати працевлаштовувати вас офіційно ніхто не буде – знову дивись попередній абзац… Йдіть краще на «біржу».

Парадокс… одне «благо» – субсидії – приводить людину до висновку, що старатися заробити більше – не вигідно (читай блог про субсидії), друге «благо» - підвищення мінімалки, зовсім відбиває охоту борсатися самому і спонукає зареєструватися в центрі зайнятості, сісти на шию держави і звісити ніжки… В кінцевому результаті сидячи вдома матимеш те саме, що й працюючи.

Це тільки в мене враження, що ми знову «йдемо до комунізму», тільки вже з якогось іншого кінця??

Додати коментар
 19.12.2016 03:24  Каранда Галина => роман-мтт 

я не знаю, що там насправді відбувається: чи банк націоналізують, бо він в боргах, чи тому, що в боргах держава... тьорки між П і К якісь вже давно...
у будь-якому разі, коли пани б`ються, то в мужиків чуби тріщать.

 19.12.2016 03:18  роман-мтт => Каранда Галина 

"Жити будете ще «по-новішому» - ще бідніше."
А тут ще на народ і борги Привата покладуть - ващє цікаві часи настають.

 06.12.2016 13:16  Каранда Галина => Віталій Перетятько 

ну да... не розуміючи, що вони не тільки нічого не виграють, але ще й у мінусі залишаться...

 06.12.2016 10:55  Віталій Перетятько => Каранда Галина 

Прочитав. Сподобалось. Люди у провінції справді живуть на одну голу "півставки", і деякі з радістю чекають, що вона буде аж 1600!!!

 30.11.2016 00:39  Каранда Галина => Ірина Затинейко-Михалевич 

дякую... блог - то й же комент.. коментар до нього залишається через кнопку "відповісти".

в принципі, ваш коментар під блогом і є, так що все нормально.

не знаю, настільки розумні думки... все наче очевидно... а нам якісь тупі казки розповідають...

 29.11.2016 21:49  Ірина Затинейко-Миха... => Каранда Галина 

не можу розібратись, як під блогом залишати коментар, тому вирішила поширити вашу статтю через фейсбук - хай люди читають. Думки ясні, розумні, далекоглядні!

 27.11.2016 23:04  роман-мтт => Каранда Галина 

батько зазвичай каже в таких ситуаціях "це все в пользу бєдних робиться..." і сміється потім.

 27.11.2016 13:55  Каранда Галина => роман-мтт 

обідно... люди все розуміють, але зробити нічого не можуть...

 27.11.2016 13:52  роман-мтт => Каранда Галина 

це гірше ніж камунізм - це дебілизм і влади, і народу, і він не лікуєтсья.