02.09.2017 21:32  Ковальчук Богдан Олександрович 

Ідеальна ОС для письменника


Я довго вагався, чи створювати цей допис, передбачаючи можливий обсяг вилитого на мене багна, який він може спричинити. Але спиток не збиток, як кажуть. До того ж усе, про що йтиметься нижче, — це тільки моя особиста думка, яка ґрунтується на багаторічному досвіді роботи у багатьох операційних системах — від Windows 3.11 і аж до Debian 9, котрий нині затишно себе почуває на моїм нетбуці.

Намагатимуся розповісти вам про ОС, яку довго шукав. Отже, це мала бути невимоглива до ресурсів комп`ютера система, здатна перетворити його на таку собі робітню письмака, а також ефективно каталоґізувати чималеньку кількість електронних книг. Окрім цього, вона нестеменно повинна відзначатися стабільністю в роботі, надійним захистом приватної інформації та файлів, а в ідеалі мати все потрібне «з коробки» — себто так, щоби не довелося купляти додаткове програмне забезпечення.

Друзі, таку систему я знайшов. Гордо представляю вам Linux Mint 18.2 Sonya!

Безумовно, можна дуже довго розповідати про переваги ОС Linux супроти традиційної для багатьох із нас вінди, та я цього робити не збираюся: за бажання ви завше можете погортати Всемережжя, де все це розкладено буквально по поличках. Зупинюся на тому, чому вважаю саме «Мінт» таким дистрибутивом лінухи, який повною мірою виконує поставлені перед ним завдання, а подекуди й перепльовує очікування.

По-перше, стабільність. Ми можемо раз і назавжди забути про вилітання, гальма, незрозумілі помилки та взагалі все те, чим дуже тішить нас будь-яка версія Windows. Завдяки відмінному од віндівського підходу до зберігання інформації на ЖД ми також ніколи не будемо мати з безглуздим процесом дефраґментації, котрий добряче попсував нерви не одному мільйону користувачів по всьому світі.

По-друге, надійність щодо приватних даних. Тут теж багато розповідати не буду, оскільки це — лінукс, а отже з вірусами, троянами, черв`яками та бозна там чим іще ви справи не матимете. Крім того, тут паролюється все, що тільки може бути запарольованим (а що не може — все одно паролюється), а отже не боїмося стороннього втручання у наш із вами приватний простір.

По-третє, просто-таки шикарний набір програм «із коробки». Linux Mint — безкоштовна система, як і більшість лінуксоїдних дистрибутивів; те саме стосується ПЗ. «М`ятка» є відгалуженням Ubuntu, котре своєю чергою будується на Debian, тож вибір пакунків вражає. Сюди варто додати, що з установленням будь-чого проблем не виникає, адже Linux Mint орієнтується на лінуксоїдів-новачків. Гляньте: він навіть надає їм зручний інструмент для операцій із програмами!

Отже, у дистрибутиві ми маємо повний пакет Libre Office — нащадка Open Office, який, до слова, також портувався на вінду, успішно замінюючи об`ємний та до біса дорогезний Microsoft Office. Крім того, нам дають декілька редакторів для різних типів графіки (растової та векторної), які загалом за функціоналом не поступаються популярним нині Corel Draw та Adobe Photoshop.

Полегшує життя письменника і так звана compose key — суто лінуксівська фіча, що значно спрощує додавання у текст спеціальних символів (наприклад, довге тире, символ параграфу, різні типи лапок на взірець «», „“, "" та ще багато іншого). Про її функціонування можете прочитати на будь-якому форумі в Інтернеті.

По-четверте, не менш класним є і вибір сторонніх програм. Чого лише варті, скажімо, Koala Writer, який дає змогу писати текст не відволікаючись, або Focus Writer із його встановленням «щоденного завдання» з обсягу написаного!

Нових користувачів системи, яких, сподіваюся, з часом більшатиме, приємно здивує те, що до консолі — найлютішого ворога недосвідчених лінуксоїдів — треба звертатися тільки в крайніх випадках. На всі інші потреби завжди є якась програма з графічним інтерфейсом.

Для тих, хто переймається, що доведеться назавжди розпрощатися з улюбленими віндівськими забавками та/або застосунками, є утиліта запускання Windows-програм Wine. Запускає вона далебі не все, проте переважна більшість exe`шок запрацює на п`ять із плюсом. Скажімо, я без проблем бавлюся в Diablo II, Unreal та ще кілька ігор (див. найперший скріншот у матеріалі).

Система «їсть» ресурсів комп`ютера в рази менше, ніж віндовс, тож навіть на старому залізі Linux Mint показує гарні результати. Нижче наводжу знімки зі своєю конфіґурацією та тим, як у режимі тла задіяно ПЦ, ОЗП та інше.

Власне, можна було б розписувати ще багато й довго. Натомість просто поділюся з вами одним відосиком, де автор вельми грамотно розповідає про переваги лінухи над віндою (обережно: російська мова!). А ви вирішуйте, чи хочете надалі мати справу з одвічно проглюченою та нестабільною віндою, яка ще й коштує немаленьких грошей.

Video YouTube

Додати коментар
 07.09.2017 00:04  Ковальчук Богдан Оле... => Борис Костинський 

Щиро дякую!

 03.09.2017 23:45  Борис Костинський => Ковальчук Богдан Олександрович 

{#}

Ну, тоді поздоровляю тебе з днем народження! Будь здоровий, а інше - другорядне!

А це подаруночок тобі для підтримки духу:

Video YouTube

{#}

 03.09.2017 23:27  Ковальчук Богдан Оле... => Борис Костинський 

Компанія Linux мені не може заплатити гроші, бо в природі не існує компанії Linux, а система розповсюджується безкоштовно — як і ПЗ для неї)

 03.09.2017 23:26  Ковальчук Богдан Оле... => Панін Олександр Миколайович 

Зрозумів. Іще раз дякую!

 03.09.2017 23:19  Панін Олександр Мико... => Ковальчук Богдан Олександрович 

Якщо зайти на "Автори, Архів" - там є перелік Днів народження.

 03.09.2017 23:16  Ковальчук Богдан Оле... => Каранда Галина 

Дякую вам)

 03.09.2017 23:15  Ковальчук Богдан Оле... => Панін Олександр Миколайович 

Дякую, пане Олександре! Як ви дізналися?) Приємно.

 03.09.2017 19:13  Панін Олександр Мико... => Ковальчук Богдан Олександрович 

Вітаю із Днем Народження, пане Богдане, зичу усіх Гараздів!

 03.09.2017 15:29  Борис Костинський => Ковальчук Богдан Олександрович 

В принципі, Богдане, цей текст - чудова реклама системи Linux, за котру ця компанія мала би тобі заплатити якісь гроші.  {#}

Також цей вкид - така сама чудова реклама, але вже сучасної української мови, котра, в переважно суржиково-російськомовній Україні, також мала би якось заохочуватись Міносвіти. Знову ставлю підморгуючого смайлика, бо це ТОТАЛЬНО нездійснене!

{#}

 03.09.2017 10:06  Каранда Галина => Ковальчук Богдан Олександрович 

не знаю. спитаю.

До речі - з днем народження Вас)

{#} 

 02.09.2017 23:01  Ковальчук Богдан Оле... => Каранда Галина 

А чого син не поставить VirtualBox для експериментів?)) Там можна ті дистрибутиви тестити до нескінченності без постійної потреби у переучуванні)

 02.09.2017 23:00  Ковальчук Богдан Оле... => Каранда Галина 

На іншому сайті мене віндовсятники взагалі забанили за такі роздуми))

 02.09.2017 22:03  Каранда Галина => Ковальчук Богдан Олександрович 

) сказала б, що реклама, - так лінукс взагалі безплатний. (не піратський, як віндовс у 90% нас, а саме безплатний)
завдяки сину в мене теж лінукс. Правда, через його експерименти мене це не радує: то до убунти звикала, то до мінта, то ще до якоїсь... а я звикати і перевчатися не люблю.
а чого на вас має литися багно (перше речення)???