05.07.2018 19:36  Суворий 

Рузвельт про народ і уряд (червень 1938)


Президент Рузвельт вибрався в довгий тур по південних і західних штатах та при різних нагодах виголошує там промови про прерізні справи. Як звичайно, порушує він часто в своїх промовах, а то й самою своєю поведінкою, питання, що потім довго ворушать населення по всьому краю. Своїми промовами з приводу свята 150-ліття зорганізування уряду в так званій Північно-Західній Території він порушив між іншим питання відношення уряду до правленого населення, питання, котре нині розглядають не лише в Америці, але й по всьому світі.

Люди, що організували правління в цій Північно-Західній Території, виходили передовсім із міркування, опертого на справжньому досвіді, що правління краю треба для щоденного життя, для охорони дому, заробітку, жінок, дітей. Уряд, на їх погляд, не був чимось відокремленим від них, якоюсь силою понад народом. „Уряд був для них силою самого народу, демократичним висловом організованої самодопомоги", — говорив Рузвельт дослівно, поминаючи те, що ця засада йшла всупереч засаді, яку визнавали загально майже в цілому тодішньому світі і яка, сильно побита в 19 столітті, нині назад оживає. 

Старі шляхетські держави були втіленням цього другого погляду, і коли польський суддя, засуджуючи українця за боротьбу проти Польщі, пригадує йому, що Польща є переможницею, а українці переможеними, та коли московський суд приймає як полегшувальну обставину для злочинця, факт його пролетарського походження, то це є ознаками повороту до старого погляду, що уряд — це влада переможців над масами переможених.

З цієї нової засади уряду, що лягла в основу організації правління в Америці, випливають поважні консеквенції. В краю, де уряд є чужою владою над народом, народ не має права відноситись до уряду по допомогу в часі якоїсь загальної потреби. У краю, де уряд є силою самого народу, народ відноситься до уряду по допомогу з почуттям ніби він звертається по допомогу до себе самого. „Остаточними правителями в нашій демократії", каже Рузвельт, „є не президент, не сенатори й конгресмени, і не урядові урядники. Остаточними правителями в нашій демократії є самі виборці". 

Це все виглядає на саме зрозуміле до банальності. Американські виборці наслухалися цього при всякій нагоді. Чували це й новонатуралізовані громадяни, звичайно при нагоді набуття громадянства. 

Одначе ці засади треба повторювати ще й ще, бо саме люди, що виросли в інших державних порядках, часто думками приймають погляди, які виказував президент Рузвельт, але своїми почуттями приймають старі, противні тому наставленню, що має для життя краю велике значення, бо людина звичайно чинить не за диктатом свого розуму, а за диктатом свого серця. Людина, що приняла демократію розумом, але не приняла її чуттям, звичайно буде чинити проти засад демократії й своєю поведінкою буде, свідомо чи несвідомо, робити все, щоб демократію завалити та запровадити старі засади, які вона перейняла своїм єством у дитячому віці.

за матеріалами газети Свобода (червень 1938 року)

Додати коментар
 06.07.2018 10:10  Каранда Галина => Суворий 

так. згодна.
Але жити поряд з таким - жах.

 06.07.2018 09:35  Суворий => Каранда Галина 

Надмір правильні люди в реальному житті мало що досягають або взагалі нічого... Надають перевагу пасивному опору. Дає дядько результат - значить на своєму місці.

 05.07.2018 21:49  Каранда Галина => Суворий 

Є у нас один дядько.... 81 рік. Позиціонує себе як правозахисник, відстоювач справедливості і борець з чиновниками. Дещо в нього на цьому поприщі дійсно виходить. Щоб тільки він відчепився, в міській раді вже майже на все згодні). Але по життю я більш наглої, безтактної, підленької і неприємної людини не зустрічала... це я так, до слова. Про те, що дійсно не знаю, як будується справедливе суспільство. Якщо борці за справедливість бувають гірші за бюрократів, а дай їм до корита дорватися - ще хтозна, яким боком та справедливість повернеться...

 05.07.2018 21:35  Каранда Галина => Суворий 

Так отож. По факту суди несправедливі, половина виплат по інвалідностях липова, медицина самі знаєте яка. На чиновників іде левова частка бюджету, а вони почуваються божками.... без них дійсно дешевше б вийшло... але як забезпечити такий механізм - я не знаю)) . І ви теж. Тому будемо далі вибирати собі пастухів, шукаючи того, хто б менше їв і знав кращі пастівники для нас. В межах держави, звісно.

 05.07.2018 21:25  Суворий => Каранда Галина 

Закони, суди і соціальні функції типу справедливого розподілу податків для допомоги інвалідам та безробітним заради чого власне ці податки і сплачуються суспільством... Не для добробуту ж чиновників люди скидаються щомісячно в казну????

 05.07.2018 21:18  Каранда Галина => Суворий 

Держави виникли з причини необхідності гуртування (і фізичного, і фінансового) для спільного захисту від ворога та виконання трудоємких та дорогих суспільно корисних робіт (будівництво доріг). А потім князі/паші/царі/президенти ввійшли у смак і зрозуміли, наскільки це ласий шматочок -влада... по великому рахунку людям зараз держави нахрен не потрібні. Майдан показав, що люди можуть прекрасно самоорганізовуватися без держави. Зараз достатньо засобів для у цього. Той самий фейсбук для прикладу. Один чорт всі важливі об`єкти, включаючи енергетичні та водоканали, давно в приватних руках. Смисл держав зараз звівся до того, що на наші ж податки створюють нам купу зайвих проблем. І штучно стравлюють людей, які б самі без підказки не посварилися б через абстрактні поняття. Але ніхто цього вголос не скаже, бо ж як так - без пастухів жити???
.