21.07.2018 08:16  Суворий 

Біглий радянський генерал про близьку війну на Далекому Сході (серпень 1938)


ТОКІО.— Японські газети переповнені вістками про концентрацію совєтських військ біля японсько-совєтської границі. Пишуть, що Совєти таки думають використати війну Японії з Китаєм та напасти на Японію, та що війна з Совєтами неминуча.

ВАРШАВА.—„Газета Польска" подає, що, згідно з відомостями з Москви, вислано на Далекий Схід багато військових частин з України.

ЩОСЬ ПСУЄТЬСЯ В СОВЄТСЬКІЙ ДЕРЖАВІ

В пресу нарешті дісталися відомості, які приніс з собою Люшков, совєтський генерал і бувший комісар ГПУ на Далекому Сході, що втік до Японії. 

Так само, як у випадку Бутенка, Москва намагається брехнею загасити немилу для неї сенсацію, оголошуючи, що це самозванець, а що дійсний Люшков не покидав СССР. Але брехня має короткі ноги, і певно й у цім випадку не допоможе Кремлеві.

Люшков заявив передусім, що СССР готується до війни на Далекому Сході і громадить там чимраз більше війська. Але ця армія до війни не готова. Старшини (з їх родинами) живуть у марних бараках, що кепсько впливає на їх відданість режимові. Воєнний матеріал, який стягують з європейської Росії доходить неправильно і з запізненням; транспорт, як усе, шванкує! 

Незадоволення в країні росте так, що в останніх часах заарештовано до 1 мільйона ворогів Сталіна. В тюрмах брак місця й арештованих тримають у свіжозбудованих бараках і таборах. Таких таборів в СССР 30, з якиз 5 на Далекому Сході. Арештовані майже всі офіцери часів громадянської війни. Незадоволення в народі, очевидно, викликає незадоволення і в армії.

Люшков сам провадив чи організував процеси „ворогів Сталіна", й оповідає, що до 10,000 людей, котрі колись займали відповідальні становища в червонім війську, заарештувані. Це свідчить про велике незадоволення з режиму навіть у цій групі. 

Чому арештовані „признаються"? У випадку Зіновєва, Каменева і Рикова це була просто трусість. В інших випадках катування змусили до цього. Комуністична партія знищена Сталіном. На місце її провідників і членів вступили нові, молоді люди, попихачі диктатора. Все це типи нікому незнані, які ніколи ніякої революції не робили, ні за яку ідею не боролися. Це кар`єристи, підлизайки, які нині коряться Сталінові, а завтра — кому хочете... 

З оповідання Люшкова ясно одне: що теперішня диктатура в СССР це поліційна диктатура, позбавлена всякої великої ідеї, зле організована, якій ще й досі не вдалося організувати імперію ні для мирної праці, ні для війни. Воєнний конфлікт привів би до моментальної катастрофи.

за матеріалами газети Свобода (серпень1938 року)

Додати коментар
 21.07.2018 11:42  Суворий => Каранда Галина 

точно так... власній розвідці не вірив... але це зрешто було нормально для нього. Особливо після тої різанини. яку він сам же влаштовував в її рядах.

Усі його перемоги і поразки - це гори трупів і колони калік... СРСР часів Сталіна по структурі типовий сучасний наркокартель, де він грав роль Дона...

 21.07.2018 11:32  Каранда Галина => Суворий 

))) а, якщо так - то да.
Ну, то вже вищий пілотаж підлизайства, коли об`єкт дійсно не підозрює, що його не настільки щиро люблять, як йому здається).
Сталін хоч комусь довіряв??? Хіба що Гітлеру до 22 червня... він як трамп: "путіну вірю, власній розвідці не вірю"

 21.07.2018 11:20  Суворий => Каранда Галина 

{#}"підлизайство" - це суто оціночне судження, яке видно лише з боку третіх особ... 

 21.07.2018 11:01  Каранда Галина => Суворий 

Так.... але не думаю, що підлизайство могло гарантувати хоч якусь безпеку молодим підлизайцям...

 21.07.2018 10:59  Суворий => Каранда Галина 

Це був цікавий період. Сталін на всяк випадок вирубав увесь парт-номенклатурний "ліс", який міг щось ще пам`ятати, і засадив його стерильним молодняком. Найпростіші методи найбільш ефективні...

 21.07.2018 09:55  Каранда Галина => Суворий 

"Підлизайки".... цікаве слово... щось мені важко уявити, як можна підлизатися до Сталіна...