29.07.2018 21:01  Суворий 

Судетська криза: німці припинили перемовини з урядом Чехословаччини (вересень 1938)


ПАРИЖ. — Французький військовий штаб розпочав скупчення військ над німецькою границею. Залоги в поградичних французьких фортифікацій, званих „лінією Мажено", будуть побільшені і скріплені. Французькі урядові бюлетені виразно говорять, що цей рух треба вважати як відповідь німцям, котрі тепер побільшили свою армію і надсилають великі укріплення на французьку границю. Назагал французька публічна опінія спокійна. Та ніхто не знає, чи це часом не тиша перед бурею.

ПРАГА. — На засіданні чеського кабінету міністрів, під проводом президента Бенеша, ухвалено зробити знов поступки в бік Німеччини. Аде ці поступки мають, уже бути останні. Далі Чехословаччина не може посунутись, бо стратила б узагалі контроль над судетськими німцями, а та контроль перейшла б у німецькі руки. Ці пропозиції поки що остаються в тайні. Деякі чеські кола, головне військові, незадоволені з тих безнастанних устулок. Кажуть, що деякі генерали подалися з приводу того до димісії.

МОСКВА. — Хоч усі більші держави, зв`язані більше чи менше з Чехословаччиною, виказують свої запевнення про поміч і відповідно до того викликують у себе загальний настрій, Совети сидять тихо і стараються справу чесько-німецького конфлікту усунути на заднє місце. Про цей конфлікт совєтські газети пишуть мало, а коли і пишуть, то стараються німців не ображати. Знавці є того переконання, що в разі війни Совети сидітимуть тихо.

БЕРЛІН. — Нацистична партія Німеччини відбуває тепер свій з`їзд у Нюрембергу. Гітлєр виголосив промову, в якір підкреслив з`єднання Австрії з Німеччиною, але ні про судетських німців ні про Чехословаччину не згадав ні словечком. Німецький флот тепер відбуває свої маневри на Північнім морі, недалеко тих позицій, які тепер зайняла велика частина англійської флоту. За словами німецьких бюлетенів, це теж тільки „правильні маневри". Урядовий бюлетень остеріг Францію, що вона не повинна насилати війська під німецьку границю, бо це погіршує ситуацію.

РИМ. — Італія далі заховує повний спокій і не думає про війну. Вона, щоправда, визнала, що ситуація грізна, але сама нічогісінько не робить, що вказувало б, що вона сама до війни приготовлюється. Вона ні не збільшує війська, ні не приспішує воєнної продукції, ні не викликує серед свого населення воєнних настроїв.

ЛОНДОН. — В Лондоні далі пригноблення, бо вважають, що положення дуже трудне. Судетські німці поставили дуже важкі умови і під натиском Гітлера стоять при них уперто. Найбільше не хочуть чехи того, що судетські німці домагаються свободи визнавати гітлерівську ідеологію. Бо коли б вони це прийняли, то тоді будуть мати в себе малу націстичну державу, яка накази прийматиме з Берліну. Англійців журить іще також те, що Німеччина не вірить, що Англія піде до війни, а думає, що це тільки погроза з боку Англії.

ПРАГА. — Судетські німці нагло заявили, що вони переривають дальші переговори з чеським урядом, а то тому, що чеська поліція в Моравській Остраві побила їх посла. Наводячи цей випадок, делєґація німців заявила, що чеська влада видно не має контролю над подіями, через це подальші переговори будуть безплідні.

за матеріалами газети Свобода (вересень 1938 року)

Додати коментар
 29.07.2018 21:15  Каранда Галина => Суворий 

Звернула увагу на фразу:
"ні не викликує серед свого населення воєнних настроїв."...
Ну да... одна з необхідних умов війни ...