08.08.2018 11:41  Суворий 

Судетська криза: Англія та Франція примушують Чехословаччину віддати Судети (вересень 1938)


МОСКВА. — Совєтська преса вороже задивляється на поїздку Чеймберлена до Гітлєра і говорить, що висновком цих переговорів буде те, що прийде до створення пакту чотирьох потуг, до якого вступить Німеччина, Італія, Англія і Франція. Совєти бояться, що, залишившись поза рамками цього пакту, їм буде увесь час грозити він нього небезпека.

ПРАГА. — Чеський уряд довершив вцілості загальну мобілізацію війська і розташував його в стратегічних місцях. Президент Бенеш заявив, що чехи не тільки не відступлять без боротьби судетських територій, але навіть не допустять до плебісциту. Якби теперішній чеський уряд згодився на плебісцит, то його повалили б самі чехи і, вибравши диктатора, розпочали б з німцями боротьбу. Чехи готові до війни, заявив Бенеш. Урядові кола є того переконання, що німецька армія нападе на Чехословаччину в найближчих днях, найдалі під кінець біжучого тижня.

БЕРЛІН. — Хоч нема офіційних звідомлень про зміст переговорів Чеймберлена з Гітлєром, проте в достовірних колах говорять, що Гітлєр поставив Чеймберленові дуже тяжкі умови відносно Чехословаччини. Гітлєр не лиш хоче включити цілковито німців до Німеччини, але також домагається цілковитої залежности Чехословаччини від Німеччини. Він хоче, щоб Чехословаччина розірвала договори з Францією і Совєтами та щоб на майбутнє не вела такої заграничної політики, яка була би проти інтересів Німеччини. А також щоб Чехословаччина в цілості впряглася в економічну систему німців.

ЛОНДОН. — Хоч остаточний успіх тих нарад, що відбувалися тепер у Лондоні між французами й англійцями, стоїть під знаком запиту, то вже тепер можна сказати, що Гітлєр своєю сміливою політикою осягнув блискучу перемогу над своїми противниками. Англійські і французькі міністри, які нараджувалися впродовж 13 годин, остаточно прийшли до одноголосного рішення, що треба віддати Гітлерові територію судетських німців без голосування, бо тільки це може врятувати мир в Європі. Також вони згодилися піти на подальші уступки Гітлєрові, а саме, натиснути на Чехословаччину, щоб вона поламала всі свої мілітарні договори, спеціялано з Францією і Росією і стала нейтральною на взірець Швейцарії. Зате вона дістане мілітарну гарантію девятьох держав: Англії, Франції, Німеччини, Італії, Румунії, Угорщини, Польщі, Югославії і Росії, що решта її границь буде непорушна. В Англії і Франції є таке загальне переконання, що не варто втягати у війну цілий світ задля того, щоб вдержати при Чехії три і пів мільйона судетських німців, які самі не хочуть належати до Чехословаччини.

ПРАГА. — Довідавшись про це рішення, чеські урядові кола в першій хвилі не хотіли цьому повірити. А далі говорили, що це зрада Чехословаччини. Вони мають мілітарний договір з Францією, який гарантує їм французьку поміч. А тут Франція безпардонно поламала свої зобов`язання. Та чеський уряд далі стоїть твердо на своїм становищі і заповідає, що навіть коли цілий світ полишить Чехословаччину, то вона буде боротися власними силами проти німецької інвазії. Прем`єр Годжа виголосив промову, в якій говорить, що чеський уряд не згодиться навіть на плебісцит, не то на добровільне відданя судетської території. Годжа пояснював таке становище тим, що коли б навіть віддано німцям судетських німців, то Гітлєр тим не задоволиться і захоче чогось більше. Друга причина неуступчивості чехів є те, що судетська територія є положена в гористих околицях, які творять велику оборонну лінію для решти Чехословаччини, на якій чехи побудували великі укріплення.

ПРАГА. — Сотня судетського корпусу, що створився на території Німеччини з утікачів із Чехословаччини, наступила на приграничне чеське місто і розгромила чеську митницю. Двох пограничних чеських сторожів тяжко поранено. Чеський уряд твердить, що повстання на території судетських німців придушено і повернено повний спокій.

ПРАГА. — В Празі ходять поголоски, що чеська армія гостро запротестувала перед урядом, щоб той робив які-небудь дальші поступки німцям. Коли б уряд наважився це зробити, то штаб армії буде робити речі на власну руку й таки не допустить німців до окупації судетських територій. У мілітарних колах поступок Франції й Англії називають „нікчемною зрадою".

ПРАГА. — Чеський уряд після довгих нарад вирішив відкинути пропозицію Англії і Франції відступити без боротьби судетських німців Німеччині. Чехи домагаються довшого часу на роздуми та подають думку, щоб цю справу віддати міжнародному судові в Гаазі. Та як тільки чехи вислали відмови у відповідь, у палаті президента Бенеша з`явилися представники Англії і Франції і в гострих нервових виразах домагалися, щоб Чехословаччина погодилася на віддачу Судетів, бо інакше їх краї цілком не ручаються за те, що станеться з цілою Чехословаччиною. Гітлєр поставив ультимат, що коли до 24 години не дістане згоди, то піде на чехів війною. Чехословацька преса заховує неуступливе становище. Армія готується до війни, копають здовж границі шанці, виставляють протиповітряні гармати. Такі, гармати виставлені навіть коло самої палати президента.

ПРАГА. — Чеське населення, довідавшись про капітуляцію уряду перед Гітлєром, попало в істеричні вибухи. Воно влаштовує масові демонстрації, на яких кричить: „Геть з урядом і Бенешем? Хай живе диктатура і генерал Сурови!" Останній є шефом штабу чеської армії і був за те, щоб не піддаватись перед натиском німців. Чеські фашисти вже перед тим висували його на диктатора.

за матеріалами газети Свобода (вересень 1938 року)

Додати коментар
 08.08.2018 22:21  Каранда Галина => Суворий 

Не повезло криму. Увесь час він як "переходящее красное знамя"...

 08.08.2018 22:12  Суворий => Каранда Галина 

Хоча, якщо чесно, думаю де факто Крим здали в тому числі за рекомендаціями західних політиків... Повернуть лише після розпаду Росії. Звичайна історія, що повторювалась неодноразово. Ми можемо вже й не дочекатися.

З Кубанню окрема мова. Поговоримо колись глибше, як пройдемось по 32/33 роках.

 08.08.2018 21:53  Каранда Галина => Суворий 

Та дай бог... А чи нам під цей шумок Кубань назад не попросити??:)))
Ох, нічого хорошого немає в тому, щоб жити в цікаві для історії часи...

 08.08.2018 21:49  Суворий => Каранда Галина 

Віддали бо відчували, що по факту після 1918 року Судети відібрали нечесно і подарували чехам.. Свідомо розділили німецький народ щоб ослабити німецьку націю... В деякій мірі це справді виглядало як відновлення справедливості. І цього коника Гітлер спритно осідлав...
Росіяни точно так само позиціонують зараз ситуацію з Кримом і Донбасом. Але їм ніхто не віддасть і не пробачить. Бо вже був прецедент з Судетами і він не забутий...

 08.08.2018 21:34  Каранда Галина => Суворий 

Так. Але загвоздка в тому, що ради поганого миру віддають гітлеру не свій шматок торту... а чуже - воно й віддавати не жалко. Так само Європі зараз не жалко ні Криму, ні Донбасу - Лиш би притихло. Хоч, наче є й такі, що розуміють, що з гопником домовлятися марно. З самого початку треба в лоб. Але ж культура, гуманізм, демократія...

 08.08.2018 20:53  Суворий => Каранда Галина 

Скоро розв`язка... Певно цей прецедент чи не найбільш знаковий в історії. Міркування ніби правильні, бо поганий мир краще хорошої війни, але наслідки огого....

 08.08.2018 20:36  Каранда Галина => Суворий 

Особливо знайомо про міжнародні гарантії...