20.08.2018 21:09  Суворий 

Судетська криза: німецькі війська займають Судети, чехи відступають (жовтень 1938)


БЕРЛІН. — Німецьке військо зараз по півночі з 30-го вересня на 1-го жовтня почало займати судетську територію. Першого дня німці займуть малу частину території, а потім ступенево будуть займати більше. В Берліні вже створилася міжнародна комісія, в склад якої входять: секретар німецького міністерства заграничних справ, барон фон Вайцзекер; французький амбасадор Андре Франсуа-Понсе; англійський амбасадор сер Невіль Гендерсон; італійський амбасадор Бернардо Атоліко. Всі вони будуть наглядати над тим, щоб окупація судетської території відбувалася ступенево і за припасами, усталеними в часі нарад у Мюнхені. 

ПРАГА. — Чеські війська без боротьби відступають перед німецькими військами. Чеський прем`єр ген. Сирови видав заклик до населення з проханням зберегти спокій. У заклику він також сказав, що чехословацький уряд протестує проти того насильства, але мусить його приняти, бо іншого виходу нема. Чехословаччину полишили її приятелі, а вороги цілком певно поконали б її у війні. Все таки в тій розв`язці судетського питання навіть ген. Сирови добачує добрі сторінки й каже, що після того Чехословаччині легше буде всередині сконсолідувати та нав`язати кращі відносини зі своїми сусідами.

ПАРИЖ. — Також французький прем`єр Далядіє дістав величезну овацію від сотtym тисяч парижан, коли gjвернувся з М.нхену додому. Юрба кричала: „Мир, мир! Хай живе Далядіє!" З окликів виходило, що французи дуже раділи з миру і що цілком не мали охоти воювати. Далядіє висказував думку, подібну до Чемберленової, що договір у Мюнхені започаткував нову еру в Європі і що після того можна сподіватися загального успокоєння. Мир для Європи забезпечений на одну генерацію. 

МОСКВА. — Совєтські газети далі не перестають критикувати конференції в Мюнхені, обстоюючи думку, що демократичні краї цілком скапітулювали перед диктаторами і що через те Франція дуже потерпить, бо втратить у світі повагу.

ПРАГА. — Німецькі війська займають почергово третій сектор судетської території, так, як сплановано в мюнхенськім договорі. Чеські війська відступають перед ними без бою у віддалі двох кільометрів. Поки що заворушень не було. Враз із чеськими військами втікають у глиб краю також багато чеського, єврейського, і навіть німецького населення. Підраховано, що досі наготовились утікати перед німцями 75,000 осіб. Чеська влада звернулася з проханням до Англії і Франції, щоб названі держави допомогли їй розвязати те питання. В урядових колах говорять, що президент Бенеш був би дістав далеко кращі умови, якби був переговорював сам з німцями, ніж ті, які „здобули" для чехів чотири потуги в Мюнхені.

ПАРИЖ. — Внаслідок загального успокоєння французький уряд вирішив демобілізувати своє військо. В політичних колах у Парижі є таке переконання, що до мирного договору мусило прийти, бо обидві сторони показалися однаково небезпечними. Франція й Англія переважали німців і італійців ресурсами і засобами. Німеччина з Італією перевищали перших літаками. Але Італія мала всього на 6 тижнів воєнних запасів. Угорщина і ґен. Франко відразу заповіли свою нейтральність. Тому німці мусили теж шукати мирного полагодження.

БЕРЛІН. — Німецькі війська поетапно займають судетську територію. Гітлєр подався туди, щоб своєю присутністю скріпити прилучення тої території до Німеччини. Все населення Судетів вийшло зустрічати Гітлєра. Перед ним обсипувано квітами вулиці. Всі кричали, що він їх спаситель. Обсипувано квітами також вояків. Приняття було надзвичайно сердечне і правдиве.

Video YouTube

ПРАГА. — Тепер, коли чехам відібрано найкращі економічні території, чехи звернулися за границю за позичками. Англія обіцяла їм негайно виплатити 45 мільйонів доларів. Також позичку дасть Франція. Чехи тепер дуже озлоблені на Англію і Францію. Газети "виливають більше ненависті у їх бік, ніж у бік Німеччини. Зміна така велика, що деякі газети тепер відтверто заявляють, що краще погодитися з німцями і в цілості включитися в круг їх впливів. Все одно, чехи не встояться перед напором німців, а західні демократії їм не допоможуть. 

ПРАГА.— Чеський кабінет міністрів реорганізувався з тою зміною, що прилучено до нього трьох словацьких міністрів. Це домагання, в рішучій формі, поставила словацька народня партія, яка висунула клич: „Словаччина для словаків!" Чехи поспішно згодилися приняти тих міністрів, а також уділити повну автономію словакам, щоб у той спосіб запобігти подальшому внутрішньому розкладові чехословацької републики. Проте словаки не є зовсім задоволені з цього, бо два приняті словацькі міністри не були вибранцями словаків, але призначені чехами. Третій міністер, Сокол, зрезигнував і тим викликав у кабінеті нову кризу.

ВІДЕНЬ. — У Відні формується словацький легіон, якого завданням є відірвати Словаччину від Чехословаччини та підчинити її під німецьку опіку. Цей легіон подібний до того, що його створили були судетські німці перед відданням Судетів Німеччині.

ПРАГА. — Під напором Німеччини президент Бенеш уступив. Уступаючи, він заявив, що не втікає з потопаючого корабля, але уступає тому, що його особа є на перешкоді до осягнення кращих умов від німців. Усю владу тимчасово перебрав у свої руки ґен. Сирови.

Серед чеського населення далі зростають ворожі настрої проти Франції й Англії та проти всіх демократій. Зазначуються виразні нахили в бік Німеччини, з якою чеський народ тепер хоче зав`язати мирні відносини. Виглядає, що цілий край переорієнтовується не лиш у відношенні до зверхньої політики, але й набирає ненависті до демократії та стає фашистівським. Ліберальні „Лідове Новини" пишуть: „Ми не знаємо, що тепер буде в Європі.  Ми лище знаємо, що близько нас є велика сила з якою наша держава не може воювати. Ми довгий час грали роль чужого жандарма, що мав спинити Німеччину; та коли прийшла вирішальна хвилина, ми побачили, що ми самі, нас полишили. Дуже добре. Коли світом керує сила, а не справедливість, тоді наше місце є по тім боці, по котрім є більша сила і більша рішучість. Ніщо інше нам не лишилось. Шукаємо союзу з Німеччиною". 

БЕРЛІН. — Міжнародня комісія в Берліні, яка наглядає над віддачею судетських територій Німеччині, вирішила тепер, що нових 5,000 квадратових миль піде під панування німців, і то навіть без плебісциту. Помітно те, що проти цього не протестували навіть чехи. В останніх є тепер навіть свого роду нахил у всьому уступати німцям, щоб тим здобути собі їхню приязнь. Останню уступку чехи зробили під загрозою, що готові зазнати цілковитого розбору і втратити Словаччину, а також інші краї.

ЛОНДОН. — Англійський уряд призначив пять тисяч вояків, які подадуться до Чехословаччини, щоб стерегти плебісцит. Крім того їде туди тисяча бувших англійських ветеранів. Франція й Італія також шлють туди пять тисяч війська.

за матеріалами газети Свобода (жовтень 1938 року)

Додати коментар
 20.08.2018 21:58  Суворий => Каранда Галина 

Допоки будуть існувати держави і кордони між ними, що блокують вільну міграцію, до тих пір буде повторятись історія дещо схожа на цю. Чи варіція на тему... Тут Ви праві.

 20.08.2018 21:36  Каранда Галина => Суворий 

Виникло відчуття якоїсь огиди до політики. Правда, воно в мене раніше було, але ця стаття загострила в рази... давно кажу, що держави більше заважають людям жити, ніж допомагають їм. Клубок гадюк із своїми інтересами, що вміло маніпулюють масами.