07.09.2018 21:26  Суворий 

Конфлікт довкола Закарпаття: чехи дають автономію, мадяри домагаються анексії (жовтень 1938)


ВАРШАВА. — До Варшави прибув мадярський міністр закордонних справ, граф Чакі, і мав наради з польськими урядовими колами в ціли спільних дій, щоб захопити для Мадярщини Закарпатську Україну. Польща повністю погоджується на це, та навіть обіцяла МадярщинІ підтримку в тій справі. Урядова „Газета Польска" написала статтю, в якій говорить, що Польща й Мадярщина тисячу літ мали спільну границю і вони тепер мусять її мати. Проти чехів та газета твердить, що вони були осередком пропаганди, небажаної для Польщі, а також були містком для большевизму. 

На перешкоді до здійснення цього плану, як міркують деякі місцеві політичні кола, стоїть Німеччина, яка хоче через Чехословаччину сама домінувати над Закарпатською Україною і в той спосіб мати місток до дальшого свого походу на схід, у напрямі совєтської України. Німецька газета „Есенер Національ Цайтунг", якою орудує маршал Герінґ, помістила осторогу в бік мадярів, що вони не мають ніякого права до Закарпаття.

ПРАГА. — Чотири і пів мільйона словаків остаточно вирішили далі залишитись при чехах, але як повністю автономна одиниця, з власним урядом, до якого входитимуть такі міністерства: внутрішніх справ, справедливості, здоров`я, комунікації, торгівлі, культури і шкільництва, фінансів і суспільного добробуту. З чехами їх буде в`язати тільки міністерство заграничних справ, оборони і фінансів, що стосуються обох народів. На чолі словацького уряду став д-р Тісо. Рішення словаків лишитись при чехах викликало велике негодування з боку мадярів, які були певні, що словаки захочуть прилучитись до них.

БУДАПЕШТ. — Мадярський уряд заявив, що переговори між Чехословаччиною й Мадярщиною відносно віддачі мадярських округів, а також відносно справи Закарпатської України, розпочинаються безпроволочно. Головою чехословацької делегації буде новоіменований словацький прем`єр, д-р Тісо, а головою мадярської делегації буде міністер Каня. Переговори розпочнуться в пограничнім містечку Комаром. 

Вкупі з тим мадярська преса розпочала широку пропаганду за те, щоб не лиш дістати назад мадярські округи, але щоб у Закарпатській Україні провести плебісцит. Мадяри переконані, що мешканці Закарпаття незадоволені з теперішнього стану до тої міри, що згодяться повернутись назад до Мадярщини. В тому відношенні мадяри дістали повну згоду й обіцянку підтримки з боку Польщі. Мадярський уряд звернувся до Румунії з пропозицією дістати від неї підтримку в справі захоплення Закарпаття за ціну полагодження дотеперішніх мадярсько-румунських спорів. Мадярські газети широко розписуються про новоосягнену словацьку автономію й кажуть, що та автономія не є важлива, бо словаки не мали нагоди висказатися самі в тій справі. Отож, на думку мадярів, також у Словаччині мусить іще бути проведений плебісцит.

БІЛГОРОД. — Югославський уряд спротивився тому, щоб мадяри захоплювали Закарпатську Україну. Він сказав мадярам, що вони не мають ніякого права до Закарпаття, бо там мешкають не мадяри. А замісць захоплювати інші національності, мадяри повинні упорядкувати свої внутрішні меншинні справи.

ПРАГА.— Чеський уряд згодився дати Закарпаттю повну автономію, з власним місцевим урядом, на такий сам спосіб, як дістали словаки. В заміну за це Рада Закарпаття по довшій нараді зложила заяву, що Закарпаття залишиться у федерації з Чехословаччиною. Ця заява викликала в Празі дуже добре враження.

ВАРШАВА. — Польська преса далі продовжує кампанію за те, щоб Мадярщина захопила Закарпатську Україну та в той спосіб осягнула спільні границі з Польщею. Польський уряд навіть дав Мадярщині обіцянку військової підтримки. З початку польська преса пояснювала потребу спільних границь з Мадярщиною тим, що в той спосіб створиться „бар`єр проти большевизму". А тепер вона вже виразно говорить про причини цих домагань. Отож причиною, що Польща хоче прилучити Закарпаття до Мдярщини, є те, що вона боїться українського визвольного руху, який міг би розвинутись у вільнім Закарпатті. В польських колах говорять, що ідею прилучення Закарпаття до Мадярщини підтримує Мусоліні, а також правдоподібно підтримує її Франція. Зате проти того буде рішучо виступати Німеччина. Польські війська в поспіху заняли ще одно чеське місто Одерберг, боячись щоб його не захопили німецькі війська, які чимраз ближче до нього підсуваються. Німецьке населення в Одербергу тим дуже обурене на Польщу.

КОМАРОМ. — Між чехословацькою делегацією, в яку входять представники Словаччини і Закарпаття, і мадярами ведуться переговори . Найбільше мадярів живе в границях теперішньої Словаччини; а також мадяри підносять претензії до Закарпаття. Тому чехи залишили торги з мадярами представникам Словаччини і Закарпаття. Чехословацька делегація згодилася відступити мадярам околиці враз з 200,000 мадярами. А мадярська делегація домагається територій з мільйоном мешканців, у яких, за її словами, мешкає більшість мадярів. Також домагаються мадяри плебісциту для Закарпатської України.

КОМАРОМ. — Переговори .між чехословацькою делегацією і мадярами на один день перервано. Мадяри вперто стоять при тім, щоб віддати їм без голосування частину Словаччини і Закарпаття з Ужгородом. Мадяри погрожують ультиматом. Над границею стоїть по обох боках військо.

ПРАГА.— Прем`єром нового уряду для Закарпаття є Андрій Бродий, Інші міністри: о. А. Волошин, Ю. Ревай, І. Бачинський, С. Фенцик. Закарпаття матиме свій окремий парламент, нарівні з словаками й чехами. Уповноваженим до переговорів з мадярами є І. Бачинський; а до переговорів зо словаками з метою погодження словацько-закарпатських границь — Фенцик. 

за матеріалами газети Свобода (жовтень 1938 року)

Додати коментар
 08.09.2018 18:35  Каранда Галина => Суворий 

Ну та а хто б по добрій волі автономії роздавав?...

 08.09.2018 10:59  Суворий => Каранда Галина 

Даремно хвалите чехів. Автономії почали роздавати, коли все почало вислизати з рук. А до того ні ні... Прийшла коза до воза...

 08.09.2018 07:09  Каранда Галина => Суворий 

Мадяри не змінилися... Чехи найбільш адекватні... і Югослави молодці... треба поцікавитися, що там зараз вони всі кажуть і роблять, бо щось мені в новинах максимум Польщу кидає...
Зацікавило "міністерство справедливості". Це типу юстиції?