08.09.2018 22:11  Суворий 

Радянською Україною ширяться повстання і заворушення (жовтень 1938)


КИЇВ. — У вінницькій окрузі вибухнули селянські повстання. В хліборобському колективі імені Сталіна селяни відмовилися видати збіжжя советській реквізиційній комісії і намагалися виконати самосуд над членами тої комісії. Кипіння на тлі збіжжевих реквізицій перекинулись на Київщину й цілу Лівобережну Україну. В Бершаді намагалася совєтська влада забрати людям 12,000 сотнарів збіжжя. Тоді юрба селян виступила чинно проти влади і дійшло до кривавих сутичок, що перемінилися в револьту. На місце тих подій вислано негайно війська, щоб здушити револьту. Повстання з`являються стихійно по всіх місцевостях. 

Новобранці, що мали від`їздити до гарнізонів у середній Росії, збунтувалися на стації Ромодан, Полтавщина, виповіли послух, розброїли залізничу сторожу, влаштували віче та вирішили, що відбудуть військову службу тільки в Україні. Наспів відділ ГПУ, дійшло до перестрілки, в якій загинули по обох сторонах по кілька людей. Ромодан оточений відділами ГПУ.

МОСКВА. — Селянські заворушення, що вибухлили в Києві і на Поділлі, перекинулися на Лівобережжя, викликуючи особливо грізні ферменти в полтавській і луганській окрузі. Щоб здавити повстання, совєтська влада видала надзвичайні накази. В луганській окрузі скупчено багато війська і танків. Важливо те, що в тих повстаннях беруть участь не тільки селяни, але також міські робітники, вуглекопи луганської округи. В згаданій окрузі урядує спеціальний військовий трибунал, що розглядає справу недавно арештованих опозиціонерів, обвинувачених за організування заворушень.

МОСКВА. — Маршал Ворошилов раптом поїхав на Далекий Схід. Совєтська преса виказує побоювання, що там виринає небезпека. Помітне те, що в останніх тижнях ні словечком ніде не згадується імені маршала Блюхера. Здогадуються, що він „ліквідований". В удінському районі розстріляно 6 високих урядовців як „троцькістів".

МОСКВА. — В добре поінформованих колах говорять, що маршала Блюхера, команданта далеко- східної армії, таки арештовано. Вже від довшого часу в совєтській пресі ні словечком не згадувано про нього, хоч широко розписувалися совєтські газети про бої з японцями. Рекламували інших генералів, але про Блюхера не було ніде ні згадки. Недавно поїхав на Далекий Схід маршал Ворошилов, який провів там далекойдучі зміни в персоналі. У висліді Блюхер попав у тюрму. За що його арештовано, поки що невідомо. 

МОСКВА. — „Комуніст" з 5. 9. пише, що між залізничниками викрито багато диверсантів та ворогів народу. Та проте тудова дисципліна на залізниці погіршилася. Парторганізації не можуть нічого зарадити. На працю з`являються люди в п`яному стані, а часом взагалі відмовляються від праці. Сигнальні ліхтарі побиті. Задній кінець потягу сигналізують пучком соломи, ганчіркою або папером. Вночі всі сплять. Аварії трапляються часто, а перестої потягів та їх затримки на колії належать до нормальних явищ. Такий стан панує на стації Гребінка південно-західної залізниці. Залізниця не виконує планів.

КИЇВ. — „Комсомолець України" від 4. 09. подає, що ЦК компартії України занявся спеціально справою зниження врожаю у Варвинському районі Чернігівської області. Районні керівники санкціонували зниження врожаю і перенесення колхозів до нижчих груп урожайності. МТС запізно доручив колхозам рахунки за працю тракторів. Район дав лише 36% хлібозаготовки, 24% натуроплати МТС, а позички зерна навіть не думає повертати. ЦК вирішив виправити всі „помилки" та стягти з населення більше хліба, як вродило. Видано строгий наказ зараз же виконати плани та стягнути навіть хліб з прихатніх ділянок землі колхозників та одноосібників. Усіх, що гальмують виконання планів, притягають до відповідальності. Дотеперішніх районних керівників усунено від праці.

КИЇВ. — Вияви неохоти до Москви й фермент, що від довшого часу триває в Україні, поширюються все на нові ділянки. В останньому часі пресові органи, що їх друкують українською мовою, свідомо не помішують партійних постанов та інструкцій комсомольських організацій. Ось ці часописи: „Більшовицький Шлях", що виходить Миколаєві, „Більшовик" у Чернігові, „Соціалістична Молдавія" в Тирасполі, „Червоний Кордон" у Камянці Подільськім, „Зоря" у Дніпропетровську, „Пролетарська Правда" у Києві, „Чорноморська Комуна" і „Більшовицький Прапор" в Одесі та „Червоний Прапор" у Харкові. У зв`язку з тими атаками саботажу переводять у редакціях київських і провінціальних українських часописів „чистку".

ТИРАСПОЛЬ - Підчас вправ частин червоної армії на терені т. зв. „Автономної Молдавської Републики" невикриті досі справники перетяли дроти польового телефону. Проведені розслідування довели, що цей акт саботажу виконав оперуючий в околицях Балти партизанський відділ, створенний з селян, утікачів з колгоспів. Цей відділ виконав уже багато нападів на совєтські склади матеріалів та підпалив чимало збіжевих магазинів. Органи совєтської влади зорганізували в двох районах Тираспільщини облави. Під час тих облав арештовано кілька сотень українських селян, підозрілих у співпраці з партизанами.

КИЇВ. — До Києва приїхала з Москви комісія ГПУ, в склад якої входили: шеф ГПУ Єжов, генеральний прокуратор Вишинський і головний суддя Ульріх. З ними приїхав до Києва цілий поїзд відділів ГПУ. Приїзд комісії і війська з півночі відбувся у зв`язку з повстанням 37 полку піхоти в Києві. Над Києвом появився був літак, з якого льотчики скинули летючки з закликом до повстання проти Сталіна. 

Одночасно з тим почалися масові арешти серед українців, що служать у київськім ГПУ. Досі арештовано коло 20 урядовців ГПУ. Є підозри, що половина проводу київського ГПУ піде під суд. Коло Києва в тім самім часі зав`язалася стрілянина між вояками, що походять з Росії, і вояками українського походження. Між українцями було кілька десятків убитих, а також багато поранених.  

за матеріалами газети Свобода (жовтень 1938 року)

Додати коментар