18.09.2018 21:14  Суворий 

Напад польських військових на українські села Стримба та Кабарівці (серпень 1938)


ВАРШАВА - Польська преса повідомляє, що міністерство освіти скасувало обов`язкове навчання української мови в середніх школах на Волині. Відтепер українська мова буде там тільки надобов`язковим предметом. На території, на якій живе понад 80 відсотків українців, cкасують у школах обов`язкове навчання української мови.

ЛЬВІВ. — Українська преса пише про відомі протиукраїнські демонстрації таке: „В неділю, 25 вересня ц. p., на вулицях Львова з`явилися ватаги міського шумовиння та батярні, між якими було багато польських студентів, і навіть гімназійних ученів, які почали демонструвати проти українців. Демонстранти вибили шиби в багатьох українських крамницях, установах та навіть у приватних помешканнях у цілім Львові. Найбільше потерпіли українці, що мешкають при вул. Руській у Ринку, при пл. св. Юра та при вул. П. Скарги. По дорозі вони товкли також вікна єврейських крамниць. Демонстранти вигукували.: „Преч з Українон", „преч з гайдамакамі", „нєх жиє обуз народови". Поліція пробувала демонстрантів розігнати, але вони організували дрібні відділи і робили далі спустошення аж до 10 год. вечора. Вони витовкли також частину вікон в українськім шпиталі „Народня Лічниця".

ЛЬВІВ. — Уночі 28 вересня ц. р. напали п`ять незнаних поки що бандитів на хату селянина Гринька Скаскова, бувшого члена Ц.К. УНДО і колишнього кандидата в депутати, що мешкав у Божикові, пов. Підгайці. Напасники побили на смерть самого Скаскова, а потім побили також його жінку. Похорон Скаскова відбувся в пятницю, ЗО вересня, при величезному здвизі народу. Яке тло вбивства, поки що не відомо. Та не було воно з метою грабунку.

В ночі з 22 на 23 серпня ц. р. напали польські військові відділи, що мали коло Надвірни свій табір, українське село Стримба і знищили 28 селянських домів. Дім читальні „Просвіти" цілком сплюндрували. Вікна вирвано, сцену, декорації і гардеробу знищено, книжки з бібліотеки подерто, радіо розбито. Знищено також магазини Семенюка, Спасюка й інших. Товари, як цукор, нафту, муку і т. ін., змішано разом.

Ту „пацифікацію" виконало військо в годині 11:30 в ночі, коли ціле село було в сні. Знаком до нападу була світлова ракета. Також стріляли, а перелякані люди повтікала в ліси. Десятьох селян тяжко поранено, а село виглядає цілком знищене.

В неділю, 11. серпня, напав відділ 48-го полку піхоти зі Станіславова, що був на маневрах коло Зборова, на українське село Кабарівці і почав відому вже пацифікацію, при чому допомагали йому польські колоністи. Між нападаючими були й учні школи резервових офіцерів, так званої „подхоронжувкі". Ув`язнених селян затягнено перед командуючого майора, який кожного з них засудив від 25 до 50 буків. (За що? — Ред.). Ту „екзекуцію" виконувано на подвір`ю в Андрія Савчука. Бито грубими буками аж до крові. Найтяжче були побиті Андрій Сухецький, Микола Забитівський, Юліан Савчук, Павло Світлик, Микола Цвігун, Павло Смик, Ілько Дяків, Василь Красієвич і Степан Олійник. Подвір`я, де ту екзекуцію виконувано, було обставлене жовнірами з приготовленими до стрілу рушницями в руках.

Інші військові відділи нищили тим часом село, а перед усім читальню. Бібліотеку, вартістю понад 200 злотих, спалено. „Сконфісковано" також 300 зл. у молочарні, в багатьох селян фляжки з соками, масло, яйця і т.п. Взагалі, харчі позникали з села. Людність повтікала в поле, або до сусідніх сіл. Біля 100 селян у звірськин спосіб побито, а сам напад тревав цілих 6 годин і аж опівночі вийшло військо з села, що виглядає як одна руїна.

Такий самий напад виконало польське військо і на село Махнівку коло Зборова. Вся людність утекла з села, а лишився лише справник кооперативи, Микола Венгер у своїм становищі. Його затягнено на поліційний постерунок, де він таки того самого дня, тобто 23. серпня 1938 р. помер. Поліція не дозволила його матері взяти участь у похороні. 

за матеріалами газети Свобода (жовтень 1938 року)

Додати коментар
 26.09.2018 20:13  Каранда Галина => Суворий 

Слово мені вже траплялося раніше... можливо, тут у ваших блогах, може ще раніше, але звідкись я його знала...
Широко ж ви використовуєте слово "кумедно":)

 26.09.2018 19:04  Суворий => Каранда Галина 

Виявляється цей "кумедни" процес перевиховання українців називався ПАЦИФІКАЦІЯ...

 18.09.2018 23:09  Каранда Галина => Суворий 

Так... а в нас пам`ять закоротка, як я подивлюся...

 18.09.2018 22:56  Суворий => Каранда Галина 

Я про 30-40... Поляки до речі про них не забувають. Мудро...

 18.09.2018 22:46  Каранда Галина => Суворий 

Ви про "тоді", чи про "зараз"? В сенсі про починається найцікавіше...

Бо я щось останніми днями потроху офігіваю від новин... все нагадує реванш януковича при ющенку... набридло цікаве, хочеться чогось логічного вже.

А Польща що... Польща зараз потроху перетягує до себе більш-менш активних українців. І всім пофіг, хто кого і коли утискав. Забувається все.

 18.09.2018 22:36  Суворий => Каранда Галина 

В даному випадку вйсько діяло від імені Польщі... Думаю це ще не вечір. Найцікавіше тільки починається...

Зрештою є назвіи сіл, прізвища людей. Можна копнути...

 18.09.2018 22:10  Каранда Галина => Суворий 

Середньовіччя якесь... Військо завжди діє від імені держави. Чи там теж іхтамнети були???

 18.09.2018 22:06  Суворий => Каранда Галина 

От така от заміточка про селян наших... Каральна акція якась. Сумніваюсь що за щось конкретне. Захотілось українців трохи помусолити, показати хто в хаті господар... Проблема в том, що таке НЕ забувається.
В Львові українці відгребли за Закарпаття. Там намітилась автономія, де-факто деражавне українське утворення. Щось таке...

 18.09.2018 21:43  Каранда Галина => Суворий 

Щось я, певно, пропустила... до цього все було зрозуміло. І політика Польщі як держави по зменшенню вивчення на Волині української мови - цілком логічна, як би нас це не обурювало. А от причини агресії щодо українських селян з боку війська (!) - цього я не второпала. Як і причин антиукраїнських демонстрацій у Львові. А що ми там були натворили? Чи нас за компанію з євреями назначили винними прямо у всьому???
Оте редакторське питання "за що?" - то ваше? Чи ще в газеті було??