18.09.2018 21:23  Суворий 

Завершення Судетської кризи: чехи підкорились Гітлеру, нова війна питання часу (жовтень 1938)


ЛОНДОН. — Не звертаючи уваги на мирові заходи Чеймберлена і його обіцянку заспокоїти світ, англійський уряд задумав розпочати озброєння на величезну скалю. Ціллю того озброєння має бути те, щоб у найкоротшому часі побудувати 12,000 бойових літаків. На ту ціль Англія вже видає гроші. В околицях Лондону далі англійці проводять протиповітряні маневри та випробовують користь балонів, що, розставлені в певнім віддалені між собою, двигають сталеві протиповітряні сітки. Проби здалися задоволяючі. Англійська армія задумує поширити таку сітку довкола Лондону. Англійська летунська комісія вдалася до Франції, щоб там укупі з французами порадитися над розбудовою летунства.

СААРБРЮКЕН (Німеччина) — Над німецько-французькою границею в Саарбрюкені Гітлєр виголосив промову, в якій сказав, що укріплення німецьких границь і зброєння буде тривати далі. Він висловив побоювання, що в демократичних країнах кожної хвилі можуть прийти до влади інші люди, що ворожо наставлені до Німеччини, і тоді озброєння для Німеччини придадуться. Гітлєр також висловив на адресу Англії пораду, щоб вона не втручалася до внутрішніх справ Німеччини, а щоб більше дивилася на те, що діється у неї та старалася в першій мірі полагодити конфлікт у Палестині.

ЛОНДОН. — Англійський міністр лорд Вінтертон прилюдно заявив, що Совєти в чехословацькій кризі займали невиразне становище і коли їх конкретно питали, чи підуть до війни в обороні Чехословаччини, вони все давали виминаючу, невиразну відповідь. Як причину цього совєтського становища лорд Вінтертон подавав мілітарну і внутрішню слабість Совєтів.

ПРАГА. — В урядових колах говорять, що німці тепер добиваються повного підкорення Чехословаччини під німецькі впливи. Вони домагаються митного союзу, зірвання всяких союзів з іншими державами, в першій мірі з Францією і Совєтами, дозволу перемаршу німецьких військ на випадок війни та припинення єврейської пропаганди в Празі зверненої проти нацизму.

ПРАГА. — Чеський міністер Хвальковський поїхав до Берліну, щоб там вкупі з німецьким урядом виробити основи нового співжиття з Німеччиною. Хвальковський був прихильником приязної політики з Берліном. Добрий успіх тих нарад майже запевнений, бо чехи вже давно приняли всі умови.

БЕРЛІН. — Німецькі часописи нарікають на Англію, яка в останніх часах ще більше зброїться, ніж перед тим. Газети зазначують, що коли Англія буде далі так чинити, то для Німеччини не лишиться нічого, тільки й собі збільшувати зброєння.

ПАРИЖ. — Французький парламент ухвалив нових 2,300 мільйонів франків на озброєння. Парламент вчинив так тому, що Гітлєр заявив, що свої західні границі Німеччина буде укріпляти далі. За французькими відомостями, німці тепер масово перевозять усякі сталеві заборола, які вони здобули в Чехословаччині в чеській лінії „Мажіно". Як відомо, та чеська лінія була побудована за французькі гроші.

Голова французьких воєнних ветеранів Генрі Піншо, домагався в імені своєї організації запроваження диктатури в Франції аж до 1940 року.

ЛОНДОН. — Хоч советський амбасадор Майський гаряче опротестував твердження лорда Вінтертона, що Совєти не хотіли йти до війни, то тепер Вінтертон знову повторив закид, що Совєти таки не хотіли воювати і заклик чехословацького штабу, щоб виробити спільний план оборони, советський штаб збув мовчанкою. Причиною цього, говорив Вінтертон, є те, що розстріли совєтських генералів і адміралів ослабили совєтську армію.

ЛОНДОН. — Англійське міністерство військових справ приступило до творення оборонної армії з робітників, що працюють по фабриках. Всі чоловіки від 38 до 50 років, які не будуть служити в чинній армії, а працюватимуть по фабриках, будуть організовані у військові відділи, дістануть військове вишколення і гармати проти чужих летунських наїздів. Та цивільна армія буде ходити в однакових робітничих штанах, але підстаршини й старшини матимуть відзнаки. У випадку, коли б на фабрику наїхали чужинецькі літаки, та армія покинула би працю біля варстатів і взялася б до протилетунських гармат.

ПРАГА. — На кожному кроці видно, що чехи покидають демократію і виразно клоняться до націоналістичної диктатури. Комуністичні видання закрито. Розпущено також масонські ложі.

за матеріалами газети Свобода (жовтень 1938 року)

Додати коментар