10.10.2018 10:26  Суворий 

Радянська Україна: арешт маршала Блюхера, повстання та чистки в червоній армії (жовтень 1938)


КИЇВ. — В українському комсомолі викрили опозиційну організацію, розгалужену по всіх університетських містах. Її осередок у Києві, де арештовано коло 80 студентів. Численні арешти проведено також у Харкові й Одесі. В Києві виходив нелегальний часопис, що пропагував знищення совєтського устрою та закликав до проголошення самостійної України. Його розповсюджували по всьому краю. Першого секретаря комсомолу УССР усунули і притягнули до відповідальности за толерування націоналістичних елементів.

МОСКВА, 6.10.1938 — В дипломатичних сферах Москви говорять про причини арешту марш. Блюхера таке: минулого місяця перевели Блюхера з Далекого Сходу до У.С.С.Р. Там мав він перебрати командування місцевими військами на час міжнародної кризи в зв`язку з Чехословаччиною. Під час перебування Блюхера в УССР вибухнуло там військове повстання. ГПУ закинуло Блюхерові, що він сприяв цьому повстанню та навіть спровокував сутички між українськими й. московськими частинами.

Маршала Блюхера вислали літаком з трьома комісарами ГПУ на Далекий Схід, але в дорозі наспів з Москви наказ перервати політ у Свердловську та замкнути там Блюхера під домашній арешт.

МОСКВА. — Вночі з 8 на 9 жовтня ц. р. військова влада в Києві була стривожена збройним нападом невідомих людей на військовий аеродром. Відголос гучної стрілянини було чути в цілому Києві. Між збудженими зі сну мешканцями міста знялася паніка. Як згодом виявилося, група озброєних людей увірвалася вночі на військовий аеродром й замордувавши двох вояків, що стояли на чатах, намагалася заволодіти злітною смугою та літаками, що були в ангарах. Підняті по тривозі частини спеціальних військ вели справжній бій з напасниками. По обох боках було кілька вбитих і поранених. Згідно з чутками, що кружляють у Києві, напад на аеродром виконав загін українських повстанців, що оперують у найближчих околицях Києва. По довшій стрілянині повстанці покинули аеродом й відступили в сусідні ліси. Скеровано за ними погоню, а всі сусідні райони оточено військовими відділами. Напад на військовий аеродром в Києві викликав велике враження. Комендант київського військового округу видав учора низку наказів, щоб збільшити охорону совєтських військових обєктів.

МОСКВА. — Рільні саботажі в Україні далі є головною журбою совєтської влади. Газета „Комуніст" оголосила урядову статистику, з якої виходить, що населення України цілком покинуло польові роботи та що цілі простори, призначені під осініні засіви, стоять облогою. У житомирській окрузі оброблено ледви 19% призначених під осінні посіви просторів, у винницькій 14%, в південних округах, миколаївській і одеській, де польові роботи повинні бути вже давно закінчені, оброблено ледви 14% ріллі. Той самий „Комуніст" доносить про катастрофічний стан хліборобських колективів. Більшість тракторів не можна урухомити з причини технічних недоліків та з браку погонних матеріалів. Коні й воли є в стані виснаження з причини браку паші й фахового нагляду.

МОСКВА. — В Україні трапився новий випадок протисовєтського терору: в Прилуках, на Полтавщині, напали невідомі досі особи на секретаря районної комуністичної організації Алтинова й убили його кількома револьверними пострілами. Алтинова призначила Москва недавно на відповідальне становище в Україні й він, згідно з директивами керівних організацій компартії, провів грунтовну „чистку", усуваючи кільканадцять місцевих діячів компартії України. Вбивство Алтинова сталося з помсти за репресії, проведені у відношенні до комуністів української національності.

ПАРИЖ. — Знавець внутрішньої ситуації в СССР, французький генерал Нісель, оголосив у французькій пресі статтю про збройні сили СССР. В статті подає автор табель втрат червоної армії впродовж останніх двох років внаслідок терору. Отож з 5 маршалів, що їх мала совєтська армія 2 роки тому, розстріляно 2, з 15 командантів армії згинуло 12, з 57 начальників корпусів розстріляно 43, з 186 комендантів дивізій розстріляно 122, з 16 політичних комісарів армії розстріляно 14.

МОСКВА. — Починаючи від 1939 року, в СССР впровадять у всіх школах „науку" безбожництва. В зв`язку з цим „Педагогічний інститут для підготови вчителів безбожництва" укладає списки викладачів цієї „науки". Одночасно недавно антирелігійне видавництво в Москві видало збірку карикатур на Бога і визначних християнських святих.

за матеріалами газети Свобода (жовтень 1938 року)

Додати коментар
 12.11.2018 12:03  Суворий => Серго Сокольник 

Це твіттер з 1938 року. Майбутнього ще немає.

 11.11.2018 20:47  Серго Сокольник => Суворий 

Господи... Понавигадували... Алкоголік Блюхер, що на Хасані людей поклав- і українське армійське повстання...Цирк та й годі...

 16.10.2018 02:54  Галина => Суворий 

По останній замітці... Історія стосунків компартії з богом дуже цікава. Особливо зараз, коли наче й комуністів немає, а стосунки продовжують бути цікавими).
Богу, певно, теж смішно. А от дійсно віруючим, мабуть, не до сміху...