11.10.2018 13:43  Суворий 

Європа після Судет: Німеччина активізує зовнішню політику та шпигунство (жовтень 1938)


ВАРШАВА. — Відразу за Туреччиною Німеччина заключила торговельний договір з Польщею на основі якого остання дістане від німців на 120 мільйонів злотих кредиту. Збільшиться теж між двома названими державами товарообіг. Передбачають, що подібний договір заключить Німеччина також із Румунією.

ВАШИНГТОН. — У США родовжується подальша реєстрація іноземних агентів. До департаменту стейту зголосилися ще 21 представників чужих держав і агентур, згідно з постановами закону, ухваленого на останній сесії конгресу.

ПРАГА. — Чеський міністр закордонних справ, д-р Хвальковський, приняв на аудієнції совєтського амбасадора і заявив йому, що мілітарний союз між Чехословаччиною і Совєтами перестав існувати.

БЕРЛІН. — В урядових колах є такого переконання, що ще цього року прийде до підписання „пакту неагресії" 3 Францією. Відколи Чехословаччину ліквідовано і вона перестала бути союзником Франції, Німеччина не має ніяких порахунків з Францією. Тому повинно прийти між тими двома державами до згоди. Такого переконання є німецькі політичні кола. Цей пакт виказуватиме лише добру волю обох держав, подібно, як підписана угода між Англією і Німеччиною в Мюнхені.

БІЛГОРОД. — Югославський уряд заключив з Німеччиною торговельний договір, на основі якого полегшено товарообмін між обома країнами.

НЬЮ-ЙОРК. — На процесі проти 3 осіб, обвинувачених за шпигунство на користь Німеччини, зізнавалася Кейт Муґ, що вона була 1937 року в Німеччині, своїм родиннім краю, в товаристві д-ра Грібля, нацистичного пропагандиста, та що там Грібль представив її двом „джентельменам" з німецької армії, котрі потім запропонвали їй план розведення правильного шпіонажу в Америці на користь Німеччини. Вона мала найняти у Вашингтоні віллу, приймати в ній політиків, військових та газетярів і від них вивідуватися військові секрети Америки, а при тому вихваляти чесноти національно-соціалістичного уряду. Свідок заявила, що вона на цю пропозицію не згодилася.

БЕРЛІН. — Німецький міністер пропаганди, Геббельс, прилюдно заявив, що коли литовці не дадуть негайної автономії німцям у Мемелі, то їх чекає така сама доля, як дола чехів.

ПАРИЖ. — В урядових колах говорять, що незабаром прийде до підписання мирної заяви між Німеччиною і Францією, на взір тої, що її підписали Чеймберлин і Гітлєр під час мюнхенської угоди. 

БЕРЛІН. — У німецьких колах є того переконання, що мирна французько-німецька заява буде підписана вже в найкоротшім часі. Дехто навіть думає, що до підпису тої заяви приїде до Німеччини сам французький президент Лєбран.

БЕРЛІН. — Німецькі газети, і то навіть такі поважні, як „Ді Діпльоматіше Кореспонденц", гостро критикують президента Рузвельта за те, що він втручається до європейських справ на те, щоб викликувати воєнні настрої. Газети говорять, що Америка є донька Європи і не їй вчити Європу, як їй чинити. Ці завваги німецькі газети пишуть на адресу Рузвельта тому, що він недавно виголосив промову, в якій сказав, що „мир, побудований на страху", вартий стільки ж, що й мир, побудований на силі.

БЕРЛІН. — Гітлєр, що є головним командантом німецької армії, зробив на найвищих військових становищах зміни. Він усунув шефа штабу, Бека, який противився війні з Чехословаччиною, а призначив іншого.


за матеріалами газети Свобода (жовтень 1938 року)

Додати коментар
 11.10.2018 20:58  Суворий => Каранда Галина 

Уроки історії...

 11.10.2018 20:39  Каранда Галина => Суворий 

Прямо прикмета: якщо всі кидаються заключати мирні договори, значить, скоро війна...