13.10.2018 20:43  Суворий 

Пацифікація Галичини: польська армія руйнує українські села, катує та арештовує (жовтень 1938)


РИГА (Латвія). — Кореспондент „Шікаґо Гералд Трибюн" доносить, що заворушення в галицьких містах продовжуються. Польська поліція арештувала 23 жовтня ц. р. в Стрию 114 українців, коли більш як тисяча українців мали демонстрацію, що домагалася самостійности від Польщі й створення незалежної української держави. Офіційні польські джерела самі стверджують, що в останніх часах є поважні заворушення на українських територіях. Про останні заворушення в Стрию вони говорять, що не вбито нікого, бо поліція вживала гумових палиць замість зброї, щоб розігнати демонстрантів. Заворушення відбулись також у Любачеві й інших містах, але числа арештованих і поранених не подано.

ЛЬВІВ. — Львівські часописи приносять таку вістку: „Довідуємося, що останній відклик виділу „Союзу Українок" міністерство внутрішніх справ полагодило позитивно та що в найближчих днях діяльність Союзу буде поновлена".

ЛЬВІВ.— Дня 8 жовтня ц. р. скінчивсь у львівськім суді політичний процес проти 35 українських націоналістів з Жовкінщини за приналежність до О.У.Н., за переховування зброї та за революційну діяльність. Василя Ковалишина засуджено на пожиттєво. Інших засуджено від 1 до 12 років тюрми. 

ВАРШАВА. — Кореспондент нью-йорського „Нового Святу" телеграфічно доносить з Варшави, що на українських теренах під Польщею далі відбуваються криваві розрухи. Дослівно він говорить: один поліцай був убитий, два зазнали тяжких ушкоджень тоді, коли розганяли українських демонстрантів, що протестували проти польської політики у відношенні до Закарпатської Русі, яка прямувала до прилучення її до Мадяршини з метою створення з Польщею спільних границь. Десять українських демонстрантів полягли, десять поранені. Демонстрації відбувалися в різних околицях східньої Галичини. В Стрию арештовано 23 демонстранти. 

ВІДЕНЬ (Спеціальна телеграма). — На західно-українських землях під Польщею польська влада розпочала в залочівськім, збаразькім і підгаєцькім повіті криваву „пацифікацікацію”, гіршу від тої, що була в 1930 році. Польські улани й відділи поліції нападають на українські села і в дикунський спосіб карають українське безборонне населення, українських жінок, старців і дітей.

У смузі Покуття і Підгір`я сконцентровані тепер польські війська, які мають злочинні наміри проти українського населення. Зібраний там 48 полк піхоти, 11 полк легкої артилерії, 6 полк уланів, 53 полк піхоти, 14 полк уланів, 6 полк кінних стрільців, 9 полк уланів. В горах, в околицях Надвірної і Підлютого, 2,000 поліції ревізіями, катуванням безборонного населення й арештами польська влада хоче здавити підняття серед українців з нагоди Закарпаття. Жорстоко „спацифіковані” і знищені такі українські села й міста: Рафайлова, Дора, Зелена, Пнів, Назавізів, Надвірна. В околицях Сколього і Стрия є багато тяжко побитих. Населення втікає в карпатські ліси. Тюрми переповнені. В Станіславові більш ніж 1,500 арештованих з міста й околиць.

ВАРШАВА. — На з`їзді державної польської партії „Озон" її представник, д-р Войцєховскі, виголосив доповідь, у якім говорив „сто разів ні" про автономію українців під Польщею. Польща, говорив той польський чоловий політик, на ніяку автономію ніколи не згодиться.

ПРОТЕСТ ПРОТИ ПОЛЬСЬКИХ УТИСКІВ

З приводу вісток про нову хвилю утисків українців польським урядом Об`єднання Українських Організацій в Америці вислало до урядів Америки, Англії, Франції, Німеччини й Італії таку телеграму: 

І According to press reports a new wave of terror was instigated recently by Poland toward) seveen million Ukrainians under Polish occupation as reprisal for Ukrainian demands of self-determination for Ukrainians in Carpathia. Religious processions in Lviv were attacket by Polish mobs, resulting in many deaths. In Stryj, eleven Ukrainians were reported killed during a parade in favor of self-determination for Carpatho-Ukrainians. In city of Stanislaviv 1,500 Ukrainians were imprison - ed for participation in such a demonstration; The renewal of the so-called pacification of Ukrainian population by Polish army resulted in destruction of villages of Dora, Pniv, Nazaviziv, Zelena, Rafajlova, and of town of Nadvirna. Polish government does nob spare even churches; so far over 15 0 Ukrainian Orthodox churches were demolished in provinces of Volhynia and Polisia. All this is done fin crass disregard of solemn promises by Poland when Allied Powers acquiesced to aimed occupation of Ukrainian territories by Poland.

We urgently request your excellency to use your good offices to prevail upon Poland to stop; this reign of terror and to accord Ukrainians right of self-determination as the only and just solution of Ukrainian-Polish relations.

United Ukrainian Organizations of United States,

 Dmylro Halychyn, secretary 

Emil Revyuk, president

за матеріалами газети Свобода (жовтень 1938 року)

Додати коментар