18.10.2018 11:21  Суворий 

Рішення по Закарпаттю: Ужгород відходить мадярам, нова назва - Закарпатська Україна (листопад 1938)


ВІДЕНЬ. — Представники Німеччини й Італії видали свій остаточний присуд, яким приєднано до Мадярщини багато територій зі Словаччини і Закарпатської України. Закарпатська Україна втратила всю свою плодючу частину, враз з усіми головними містами, це є Кошицями, Мукачевом і столицею Закарпаття Ужгородом. Залишилися для Закарпатської України тільки гористі, неплодючі околиці з малими селами. Закарпатська Україна відтепер не матиме навіть залізничного получення з рештою Чехословаччини, і то тому, що одиноке залізничне сполучення забрала Мадярщина.

На основі перепису населення в 1930 році Ужгород мав усього 26% мадярів і більше 40% українців. Решту творили інші національності, як жиди, чехи і словаки. Мукачів мав 58% українців і 18% мадярів. Проте тепер ті міста, разом з чисто українськими околицями, які мали ще більший відсоток українського населення, припали мадярам. Як доносять чужі кореспонденти, українці завзято боролися, щоб дістати ті міста, але програли, тому, що за мадярами виразно стояла Італія. Німеччина мусила уступити, щоб не зражувати Італії й Мадярщині.

БУДАПЕШТ. — На вістку про рішення у Відні мадяри стали по всім краю справляти голосні торжества і почали вибухово радіти. Вони вважають це своєю повною перемогою, хоч заразом говорять, що їх домагання ще не повністю задоволені, і що вони будуть далі домагатися цілого Заќарпаття та спільних границь з Польщею. Юрби мадярського народу вдавалися по черзі до німецького, до польського та до італійського консульства і там справляли овації консулам згаданих держав. Найбільшу овацію справили італійському консулові і Мусоліні, якого великий образ несли перед собою. Польський косул сказав до юрби, що Польща далі хоче сусідство з мадярами. Признані території мадяри почнуть окупувати наступної суботи і поступово займуть їх до чергового четверга.

ВАРШАВА. — Польські газети висловлюють своє незадоволення, що їх пропозиції віддати ціле Закарпаття мадярам у Відні не взяли до уваги. Все ж таки польські газети виказують радість, що мадярам припали бодай усі більші міста. Заразом урядові польські газети пишуть, що справа Закарпаття ще таки в цілості не вирішена. Бо тепер вирішили тільки евноґрафічне питання, а опісля прийде на чергу політичне й економічне. Тоді ціле Закарпаття припаде мадярам, говорять вони.

ПРАГА. — Чехословацький урядовий комунікат говорить, що з польської сторони перейшли в Закарпатську Україну 150 польських терористів, щоб викликувати там заколот і повстання. На гурт тих терористів, зложений з ЗО осіб, натрапив відділ закарпатської жандармерії. Між ними зав`язалася боротьба, в якій загинули два закарпатські прикордонні сторожі і поранено двох жандармів.

УЖГОРОД — Уряд прем`єра о. А. Волошина вирішив на своїм засіданні змінити дотеперішню офіціііну назву Закарпатської Руси на Карпатську Україну. Це рішення вмотивовано тим, що, беручи під увагу населення Закарпаття, яке є в переважній більшості українське, а також беручи під увагу майбутні історичні завдання Закарпаття, ця назва йому найкраще відповідає.

Внаслідок того, що всі головні міста Закарпаття відійшли до Мадярщини, серед українського населення панує велике пригноблення. Прем`єр о. А.Волошин від імені Карпатської України вислав дотичним державам протест, протестуючи проти розриву живого українського організму на дві частини. Та разом із тим у новій українській державі панує підняття і гарячкові приготування до унормування відносин і до розбудови молодої держави. Столиця Карпатської України буде перенесена до Хусту, містечка, віддаленого на 50 кілометрів від Ужгороду. Хуст має 15 тисяч мешканців. Заразом планують будову нового залізничого шляху, який відкривав би Карпатській Україні шлях до решти федеративної держави.

БЕРЛІН. — Кореспондент „Ню Йорк Таймс", Толишос, доносить з Берліну, що у зв`язку з появою української автономної держави на Закарпатті зросли значно також політичні аспірації українців у відношенні до решти українських земель, що мають 45 мільйонів українців. Німці, як говорить Толишос, тепер відносяться холодно до поляків і правдоподібно в найближчому майбутньому будуть відноситись ворожо до них, натискатимуть на відірвання тих українських територій, що є під Польщею та включення їх до зародку української Держави, яким є Закарпаття. Німецькі газети відносяться ворожо до Польщі за її політику у відношенні до Карпатської України, а також за її спробу створитй спільну границю з Мадарщиною з виразною ціллю в той спосіб створити новий вал держав, які стояли б на шляху до дальшого німецького проникнення на схід.

Толишос дослівно говорить: „Це пояснює, чому Німеччина наполягла не лише за збереженні Словаччини, але також Карпатської України, яка в додатку до того, що розділює Польщу від Мадярщини, ще може стати й тим зародком для національного руху з`єдинення 40,000,000 українців, з поміж яких 4 до б мільйонів заселюють південну Польщу". Толишос говорить, що німецькі урядові часописи остерігають Польщу, щоб вона раз і назавжди вибила собі з голови те, що теперішні границі Закарпаття можна змінити. В німецьких колах тепер задумують принести якнайскоршу поміч Карпатській Україні й планують розбудувати залізничу сітку.

за матеріалами газети Свобода (листопад 1938 року)

Додати коментар