12.11.2018 13:13  Суворий 

Гершель Гріншпан вбиває німецького дипломата, нацисти палять синагоги (листопад 1938)


ПАРИЖ (7 листопада 1938 року). — До німецької амбасади в Парижі зголосився 17-літній єврей Гершель Гріншпан, польський громадянин, і домагався, щоб його допустити до амбасадора, якому він нібито хотів передати важливий лист. Коли його допустили до секретаря амбасади, він вистрілив до нього п`ять разів і тяжко його поранив. Опісля сказав, що він хотів у той спосіб помстити за ті кривди, які завдає німецький уряд євреям.

БЕРЛІН. — Вслід за пострілом в німецького секретаря амбасади в Парижі єврейським хлопцем Гріншпаном німецька преса скріпила свою протиєврейську кампанію. Також уряд загострив свої протиєврейські міри. Німецька преса говорить, що вона знає добре, чиїм знаряддям був Гріншпан. Це міжнародне єврейство опустилося до терору і старається вбивствами боротись із немилою собі течією.

БЕРЛІН. — Гітлєр виголосив промову, в якій сказав, що він вдячний тим іноземним дипломатам і державним мужам, котрі прямують до справедливого вирішення європейських справ та до спокою. «До переможних держав зі світової війни Німеччина вже нічого не має, говорив Гітлєр, тільки хоче повернути колонії, які Німеччині забрано. Коли ті держави віддадуть Німеччині її колонії добровільно, то дуже добре. А коли ні, то Німеччина пошукає якихось інших способів, щоб їх назад дістати.

ЛОНДОН. — Прем`єр Чемберлен заявив у парламенті, що англійський уряд робить енергійні заходи, щоб у можливо найкоротші терміни озброїти Англію так, як цього вимагають нинішні потреби.

ЛОНДОН. — Прем`єр Чемберлен виголосив промову, в якій говорив, що ситуація в Європі тепер дуже поправилась на краще і що бодай надходяче Різдво всі англійці можуть відсвяткувати з повним спокоєм. Чемберлен також критикував своїх критиків, які розповсюджують вісті, начебто Англія в міжнародній політиці безнастанно відступає. Тих критиків Чемберлен назвав „птахами, що валяють рідне гніздо". Проте бувший прем`єр Ллойд Джордж гостро критикував Чеймберлина за мюнхенську угоду і питав, що це за „мир", коли по поверненні з Мюнхену Чемберлен сам заявив, що треба чим скорше озброїтися. Це не мир, говорив Ллойд Джордж, тільки війна, в якій Англія безнастанно відступає.

БЕРЛІН. — Коли німці довідалися, що їх секретар посольства в Парижі Рат, поранений пострілами єврея Ґріншпана, таки помер, вони розпочали проти євреїв бурливі демонстрації, в яких потурбовано чимало євреїв, а також розгромлено багато єврейських магазинів у Берліні. Крім того підпалено найбільшу єрейську синагогу, яку без успіху старалися врятувати берлінські пожежники.

РИМ. — Італійці, які колись із подивом дивилися на все, що чужинецьке, а до певної міри ще й нині з подивом дивляться на все те, що закордонне, стараються тепер вилікуватись від того почуття меншоварності. Фашистівська партія заборонила всім розважальним закладам називати себе іноземними назвами, як „Голівуд", „Флорида" і т. п., станувши на становищі, що в італійській мові й термінології можна підшукати рідні вирази, що означатимуть веселе, а при тім елегантне життя. Фашистівська партія також заборонила носити фраки і токсіда, а впровадила ношення вечірнього строю, скроєного чисто на італійський лад.

Video YouTube

9 листопада 1938 року Кришталева ніч.

БЕРЛІН. — У помсту за вбивство німецького секретаря амбасади в Парижі, поповненого польським євреєм Гріншпаном, по всіх містах Німеччини юрби народу впродовж 14 годин плюндрували єврейські магазини й помешкання та підпалювали єврейські синагоги. Майже всі синагоги в Німеччині знищені. Підраховано, що знищено десять тисяч єврейських магазинів. Юрба стримувалась від тілесного побиття. Щойно міністр пропаганди, Гебельс, зупинив ці погроми. Він сказав по радіо, що годі далі нищити єврейські магазини. Бо хоч німецький гнів з причини цього огидкого вбивства вповні виправданий, та німецький уряд завдасть остаточний удар єврейству відповідним законом. Що він під тим думав не відомо. Дехто побоюється, що ще означає, що німецький уряд незадовго видасть закон, на основі якого викине з німецької держави всіх євреїв. Місто Мюнхен уже видало розпорядження, щоб усі євреї з міста забралися.

РИМ. — На нараді Італійського кабінету міністрів, під проводом Мусоліні, ухвалено низку законів, які загострюють міри проти італійських євреїв. Євреям не вільно займати урядових посад. А також не вільно займати приватних посад, зв`язаних з промислом національної оборони; не вільно займати вищих фінансових посад. Не вільно мати землі більше як за 20,000 лір. Не вільно наймати італійської служби та не вільно женитися з особами італійського походження. Винятки складають лише ті євреї, які мають за собою заслуги супроти фашистівського режиму, які належали до фашистівської партії ще тоді, коли вона була слаба, та які мають найвищі нагороди італійського уряду. Ті останні мають такі самі права як італійці.

ІСТАМБУЛ (Туреччина). — В палаті Дольма Бакче помер турецький диктатор і творець теперішньої турецької держави, Ататурк Кемаль Паша. Він мав 58 років. Внаслідок його смерті ціла Туреччина покрилася жалобою. Його наступником правдоподібно буде генерал Ісмен Інону.

ЛОНДОН. — Англійський уряд доповів, що впродовж найближчого року він побудує нових пять до шість тисяч бойових літаків, крім того побудує відповідну кількість резервних літаків. Точного числа резервних літаків не подано. Зазначено тільки, що на самі літаки призначено двіста мільйонів фунтів стерлінгів. До того відповідну суму, яка є також дуже висока, призначено на протиповітряні гармати.


 за матеріалами газети Свобода (листопад 1938 року)

Додати коментар
 12.11.2018 19:32  Каранда Галина => Суворий 

Наївні напоумщики... або провокатори...

 12.11.2018 19:26  Суворий => Каранда Галина 

Ті, хто його напоумив певно думали, що як з Симоном Петлюрою буде судовий процес, розголос, статті в пресі і зрештою його ще й відпустять на всі чотири сторони... Петлюру теж в Франції вбили. Проте найшла коса на камінь. Нацисти все обертали собі на користь. Тоді вони були на чолі гібридної війни і тільки чекали за що зачепитись...

 12.11.2018 19:14  Каранда Галина => Суворий 

Весело... а що стало з тим хлопчиною, що секретаря пристрелив??. От цікаво - а на які наслідки свого вчинку він розраховував?? Що гітлеру стане соромно, і він перестане ображати євреїв??? Дивний спосіб боротьби... Емоційно зрозумілий і цілком безглуздий...