22.11.2018 23:33  Суворий 

Галичина: тривають масові демонстрації та вуличні бійки між поляками та українцями (листопад 1938)


ВАРШАВА. — Кореспондент „Нью йорќ Таймс" доносить: „Польська юрба сьогодні знищила український готель у Львові, столиці східної Галичини, котра має мішане, українське й польське населення. Вибито шиби в бюрах українського щоденника „Діло". Минулої ночі по демонстрації на користь автономної Карпатської України польські націоналісти пробували підпалити будинок українських кооператив. Ці випадки це лише нечисленні з тих, що відбуваються в різних частинах Галичини від часу, коли проголошено італійсько-німецький вислід у справі чесько-мадярських границь. Українці під Польщею є одинокими людьми, що одобрюють віденське вирішення. Польські кола далі поширюють думку, що економічні чинники дуже скоро покажуть, що нові границі неможливі".

Польська преса розпочала скажену пропаганду за те, щоб Карпатську Україну таки прилучити до Мадярщини та в той спосіб дістати з мадярами спільні границі, а перед усім у той спосіб позбутися зародка української держави, до якої цілком певно будуть тяжіти і ті українські землі, що є під Польщею. Варшавська газета „Курєр Поранни" між іншим говорить: „Віденське рішення ще не спинить місцевих мешканців від названня того краю, до котрого вони хочуть належати, а Мадярщина мусить скоро зробити кроки з метою проковтнення вузької смуги, яка поки що залишена поза границями Мадярщини".

ЛЬВІВ. — У команецькій окрузі сяніцького повіту діяльні українці провадили від кількох років жваву культурно-освітню і кооперативно-господарську роботу. В Команчі засновано читальню „Просвіти" і кооперативу „Самопоміч", що відкрила три філії в сусідніх селах: Чистогорб, Довжиця та Явірник. Дня 6. жовтня ц. р. сяніцьке староство розпустило читальні в Команчі й Ославиці, відмовляючи дозволу на заснування „Лугів" у тих селах.

В двох останніх місяцях надвірнянське староство розпустило три найкращі „Луги" того повіту, а саме в Пнівю, Перерослі і Солотвині. В Солотвині розв`язали „Луг" тому, що він огорнув своєю діяльністю і сусідню громаду Заріче, яке властиво становить передмістя Солотвино і творить з нею одну парафію. „Луг" провадив у цей спосіб свою діяльність впродовж чотирьох літ, а щойно тепер староство `признало його „нестатутовим" і його розпустило. Рекурс товариства воєводство відкинуло.

ЛЬВІВ. — Один із чільних українських провідників у Львові подає нам таку новину: „Вістки про події під час маневрів коло Зборова вже мабуть дійшли і за океан. Отже найбільші звірства діялись в селі Карабівці. Там наказав майор станіславівського полку піхоти обступити військом майдан, а до середини спроваджувати виловлених доривочно українських селян. Питав кожного, як зветься, хто він і з чого живе. Коли хтось сказав, що він „русин", то діставав зараз 25 буків, а коли хто сказав, що „українець", діставав 50 буків. Таких тяжко побитих було кілька десятків. Крім того тяжко побито урядовця районової молочарні, зломано йому руку, а також забрано йому поверх 300 злотих готівкою. Помітне те, що ніби як причину до цих звірств подано офіційно те, що хтось перервав телефонний польовий дріт, який армія повела по землі в часі маневрів. Та згодом виявилося, що дріт порвав кінь, що пасся в рові. Та проте це не врятувало наших людей від жорстоких побоїв.

ЛЬВІВ. — У Львові також відбувалися різні напади з боку польського вуличного шумовиння і з боку польської влади. Демонстрація „польської молоді" пройшла вулицями Львова й подалася до бурси Рідної Школи при вул. Хшановської. Там демонстранти почали обкидати бурсу камінням і вибивати шиби. Вони вибили шиби в бурсі і помешканні дир. Зубрицького. Бурсаки приготувались на це і приготували в своїх кімнатах цеглу. Коли поляки почали кидати камінням на них, вони почали відповідати цеглами з середини. Внаслідок того кількох поляків поранено. Польська демонстрація розбіглась, а бурсаки пішли спати в надії, що все минуло. Та за хвилю приїхала автами польська поліція і, висадивши двері в бурсі, вдерлася до середини. Там наказала хлопцям у нічній білизні зібратись і шикуватись в ряди, та почала ревізію. Під час ревізії вона порола подушки, порізала сінники і поперевертала все догори дригом. Не знайшовши нічого, вона арештувала директора і кількох бурсаків. По двох днях арешту їх випущено. Подібні випадки діються й далі, і то не лиш у Львові, але й по всіх інших українських містах і селах.

РИГА (Латвія, 7-го листопаду). — Кореспондент „Шікаго Дейлі Трібюн", Доналд Дей, пише: Польський уряд прийняв гострі міри, щоби повернути лад та порядок у польській Україні.

„Гострі кари будуть накладені на українців, що беруть участь у демонстрація та в іншій протипольській діяльності", заявив нині львівський воєвода, Владислав Білик.

Це перший раз польські урядові чиновники публічно виявили бурхливі неспокої, що мають місце майже кожного дня в Галичині, відколи Карпатська Україна одержала цілковиту автономію в Чехословаччині три тижні тому. Заява воєводи Білика була цілком сконфіскована у варшавській пресі, одначе з`явилася в краківському часописі „Ілюстровани Курєр Цодзєнни".

за матеріалами газети Свобода (листопад 1938 року)

Додати коментар