26.11.2018 16:52  Суворий 

Карпатська Україна - український П`ємонт: сусіди проти, СРСР погрожує бомбами (листопад 1938)


УЖГОРОД. — Мадярські війська окупують частину Словаччини і Закарпаття. В тій окупації взяв участь сам мадярський регент Горті, який на білому коні в`їхав у місто Комарно, що лежить на словацько-мадярській границі. Горті виголосив до місцевих мадярів патріотичну промову, в якій сказав, що він усе вірив, що доживе ще того часу, коли переможно вступить на втрачені мадярські землі. Мадярське населення зустрічало його з великими оваціями. Чехословацька влада вирішила не забирати війська з Карпатської України, а то тому, що йому ще далі грозить небезпека з боку Мадярщини і Польщі. Польські й мадярські терористичні банди далі працюють на території Закарпаття. У смузі при Польщі українська влада проголосила надзвичайний стан. В Ужгороді між мадярами й українським населенням прийшло до сутичок. Мадяри погрожують, що не зупиняться на тих територіях, які їм признано у Відні і підуть далі.

УЖГОРОД. — Карпатська „Нова Свобода" з 27. жовтня ц. р. містить подяку У. Ц. Н. Ради всім українцям, по цілому світі, за поміч, виявлену в часі карпатської кризи. Та подяка звучить: „Українська Центральна Народня Рада в Ужгороді від імені цілого українського населення Підкарпаття складає всім українцям цілого світу щиру і сердечну подяку за ті всі прояви симпатії, які вони виказали через свої організації. Українське Підкарпаття і цілий український світ перейняті великою радістю, що зродилась вільна держава цієї частини українського народу, що живе по цей бік Карпат. Але одночасно з радістю українське Підкарпаття переживає найтяжчі дні своєї тисячлітньої історії. Вороги, що впродовж десятьох віків давили, нищили наш поневолений народ, напружили тепер знов усі свої сили, щоб поневолити нашу Рідну Землю, в якій спочивають кістки наших батьків і яку полили ми кров`ю.

Нова Свобода" з 27 жовтня ц. р. містить заклик до українських вояків, у якім між іншим говорить: „Стійте вірно на сторожі границь нашого Підкарпаття. Ваші ряди мусять бути дисципліновані. Пам`ятайте, що обороняєте не тільки свою честь і славу Рідної Землі, але й життя і добробут своїх рідних, своїх батьків і дітей, майбутнє нас усіх. Не слухайте ворожих підшептів. Не вірте зрадливим обіцянкам. Стережіться ворожих агентів. Будьте готові кожної хвилі до оборони Рідної Землі. Сла- ва вільному Підкарпаттю, слава нашим свідомим воякам!"

ВАРШАВА. — Польські газети далі ведуть кампанію за те, щоб ліквідувати рештки української автономної держави Карпатської України. Вони накликають мадярські війська, щоб не зупинялись на Ужгороді й Мукачеві, а йшли далі. Як притоку до цієї кампанії поляки використовують депеші кількох мадярів з Америки, які нібито вислали до Польщі телеграму з проханням допомогти „карпаторосам" повернутись назад до Мадярщини.

УЖГОРОД. — Евакуація Ужгорода українською владою відбулася зовсім правильно і без ніяких заколотів. Подаючи ці відомості, тамошня українська преса заявляє, що Ужгород впродовж 20 останніх років був осередком українського життя і через те з маленького нужденного містечка зріс на гарне модерне місто. Тепер, коли він попаде під мадярське панування, він змаліє і стане маленьким містечком. Українські місцеві часописи висказують свою надію, що колись він таки назад вернеться до українського материнського пня.

ПРАГА. — Кореспондент „Ню Йорќ Таймс" подає з Праги таке: „Заяви, зроблені нині новим прем`єром Рутенії, о. А. Волошином, є дуже цікаві тому, що є в них висказаний намір, приписуваний Німеччині, зробити з решток Рутенії „Український П`ємонт", з якого опісля можна було б розбудувати, наперед коштом поляків, а згодом Совєтів, державу, в яку входили б шість мільйонів українців з Польщі і трицять мільйонів населення совєтської України. О. А. Волошин сказав, що не буде дальших змін границь Карпатської України і що всі інтриги, які змагають до того, щоб дати Польщі й Мадярщині спільні границі, будуть безуспішні. „Світ уже визнає українську націю в її змаганнях збудувати українську державу", говорив він. „Представники Німеччини й інших держав обіцяли моральну і матеріальну підтримку Русі". О. Волошин уже був зазначив перед тим, що нова держава Русі змінить свою назву на Карпатську Україну. Він також сказав, що шляхи і залізниці будуть побудовані при іноземній допомозі, так, що продуктів і робіт буде достатньо для всіх. Десять тисяч людей будуть зайняті при будові шляху, що веде через республіку зі сходу на захід".

БУДАПЕШТ. — Кореспондент „Асошейтед Прес" доносить, що в мадярських політичних колах відверто говорять про те, що в найближчих тижнях Карпатська Україна буде знову в руках мадярів. В тому відношенні Польща не перестала працювати дипломатичними способами, а Мадярщина — терором. Польський представник старається до цього пляну прихилити Німеччину. Мадярські газети подають, що повстання в Карпатській Україні тривають далі, бо місцеве населення хоче конче прилучитися до Мадярщини. На границі Карпатської України Мадярщина громадить військо.

МОСКВА. — У зв`язку з чутками про наміри Гітлєра йти на схід, в напрямку совєтської України, всі совєтські газети почали погрожувати, що вони зроблять кожному, хто захоче відібрати Україну від Совєтів. Вони кажуть, що совєтська армія страшенно сильна, що на ворога вони налетять хмарами літаків та засиплять його бомбами так, як колись засипали шапками. Совєтська Україна — говорять вони — є нероздільною частиною совєтського Союзу і вона не хоче відриватись від Союзу.

за матеріалами газети Свобода (листопад 1938 року)

Додати коментар