03.12.2018 13:07  Суворий 

Сусіди розпочинають проти Карпатської України гібридну війну (листопад 1938)


НЬЮ-ЙОРК. — Минулої суботи, 19. листопаду ц. p., відбулася в Нью-Йорку така величезна маніфестація, яку ледви чи наша еміграція досі бачила. Більше 15 тисяч людей взяли в тій маніфестації участь, щоб запротестувати перед світом проти окупантів українських земель, а зокрема проти Польщі за її нищення церков, жорстокі „пацифікації" та гноблення українського народу. 

Вже в десятій годині рано почали збиратися на Ебінгдон сквері при 12 вулиці і 8 авеню непроглядні маси українського народу. Вони напливали з усіх сторін у найкращому організованому порядку, зі своїми прапорами, а багато в українських строях. Прибули сотні Січовиків в одностроях і з рушницями, прибули сотні членок Українського Червоного Хреста теж в одностроях, прибули пластуни, дівчата, хлопці і шкільна дітвора. Прибули старі і малі, прибули з Нью-Йорку, Нюарку, Елізабету, Джерсі-Сіті, Перт Амбою, Байону, Картерету, Стенфорду й інших місцевостей.

Замайоріли на вулицях Нью-Йорку українські й американські прапори. А водночас з`явився ліс написів, які таврували злочини Польщі. Можна було бачити серед них такі: „Польща знущається над українським народом, ми хочемо незалежної держави", „Польща нищить українські інституції, палить церкви", „Польща захопила від Чехословаччини своїх 80,000 поляків, а відмовляє найосновніших прав більш ніж семи мільйонам українців" і т. п. Всіх таблиць з написами було біля п`яти сотень.

ВАРШАВА. — Кореспондент часопису „Ди Нью-Йорк Таймс" подає, що митрополит Андрій Шептицький, разом з трьома єпископами і визначними представниками українського народу, виступив з гострим протестом проти польської „пацифікації". Протест не має тільки підпису новообраних депутатів до польського сейму. В протесті підкреслено, що польська влада і польська суспільність допускаються нечуваних дикунств над українськими старцями і жінками, а також по вандальськи нищать українські економічні й просвітні установи. А це тому, що українці в Польщі виявили свої симпатії до Карпатської України та що українські студенти-націоналісти влаштовують протимадярські демонстрації.

Американський кореспондент подає далі, що Польща не зреклася надії мати з Мадярщиною спільні кордони. Вона веде далі завзяту агітацію проти Карпатської України, бо боїться, що вона готова стати осередком пропаганди за Велику Україну і за звільнення мільйонів українців у Польщі. Польща агітує ще й у той спосіб, що голосить, що змаганням українців попирає Німеччина, а тому треба поставити стіну між Німеччиною і Росією. Такою стіною були би Польща і Мадярщина, коли мали б спільні кордони.

БУДАПЕШТ. — Населення „Підкарпатської Русі" збунтувалося проти „влади Карпатської України" і хоче злуки з Мадярщиною. Вибухнула революція. Революціонери вже зайняли Хуст, столицю „Карпатської України".

ВАРШАВА. — Польський уряд дістає прохання з Америки і з „Підкарпатської Русі", щоб узяти під опіку „Підкарпатську Русь". На цілій „Підкарпатській Русі" неспокої. Всюди незадоволення. Населення бунтується проти нової влади. Є криваві бої.

ПРАГА. — Кореспондент часопису „Ди Нью-Йорк Таймс" стверджує, що в Карпатській Україні дійсно неспокійно. Але пояснює, що ті неспокої викликують „терористичні польські банди", які Польща висилає з Галичини в Карпатську Україну, щоби при їх допомозі руйнувати спокій. Військо Карпатської України вело бої з тими польськими бандами близько Нижніх Веречок і біля Воловця.

Той самий американський кореспондент стверджує, що всі вісті, які подає будапештське радіо про повстання населення Карпатської України, є виссані з пальця. Зате є правдою, пише американський кореспондент, що те українське населення, яке віднесено віденським рішенням до Мадярщини, бунтується проти Мадярщини і домагається злуки з Карпатською Україною. Проти цього українського населення мадярська влада вислала відділи кавалєрії з танками. Такі відомості подає Хуст, столиця Карпатської України, про які поширюються фальшиві вісті в Польщі й Мадярщині, що нібито ту столицю зайняли „революціонери, що домагаються злуки Підкарпатської Русі з Мадярщиною".

ПРАГА. — Стверджено, що між полоненими, яких схоплено в Карпатській Україні в боях з польськими терористичними бандами, були польські офіцери, переодягнені в цивільне.

ПРАГА. — При остаточнім вирівнянні кордонів між Словаччиною і Польщею почали демонстрації два словацькі села, що їх загарбала Польща, і домагалися злуки з Словаччиною. Словацькі представники переконували населення, що Словаччина зробила все можливе, щоб їх втримати при собі, але не було в неї сили, щоб чинити збройний опір Польщі.

БУДАПЕШТ. — Є відомості, що Німеччина повідомила мадярський уряд, що вона незадоволена з того, що Мадярщина ширить неспокій у Карпатській Україні. Кажуть, що Німеччина й Італія переконані, що їх віденське рішення є обов`язуюче. А якщо б воно не було виконане, то це було б ударом як для Німеччини так і для Італії. Тому обидві ці держави не можуть бути байдужі щодо того, що Польща і Мадярщина схиляються до загарбання Карпатської України, а тим самим до повалення рішення Роз`ємного Суду у Відні від 2 листопада 1938 року.

за матеріалами газети Свобода (листопад 1938 року)

Додати коментар
 03.12.2018 21:01  Суворий => Каранда Галина 

Так... В ЄС кліпають глазками типу, а як то так реагувати на проіскі врагов... Воно ж гібридне. Ніколи такого не було і от знову...

 03.12.2018 20:40  Каранда Галина => Суворий 

Як знайомо. .. ті самі " іхтамнети", тільки польські, незадоволена Німеччина, фейки...
Ніщо не ново... крім інтернету...