29.03.2012 11:21
-
3685
    
  7 | 8  
 © Тетяна Белімова

Вітаю з днем філолога!

Вітаю з днем філолога!
Студентський парламент Інституту філології КНУ ім. Тараса Шевченка запрошує на святковий концерт до Дня філолога!

Хто в Інституті філології найкмітливіший? А хто найвеселіший? Хто найрозумніший?

Відповіді на ці питання Ви отримаєте на святковому концерті до Дня філолога, де відбудеться боротьба між хлопцями та дівчатами за право називатися господарем чи господинею ІФ!

29 березня. 16:00. Актова зала Червоного корпусу

Деталі тут:

Вітаю із днем філолога!


Ось і наступило 29 березня – міжнародний день філолога – день, прихід якого завжди очікував із трепетом і завмиранням серця! Хоча, звісно, філолог – це зовсім ніби і не фах, а покликання, тому що любити слово, логос, який є і буде першим із усіх можливих початків, - не професія. А у мову, універсальну знакову систему – один із об’єктів вивчення філології як науки, заглиблені всі ми – члени соціуму. А, отже, всі ми дотичні до філології! І всіх нас я ще раз вітаю із днем філолога!

Філологія – дивовижна наука! Відокремлена, як і всі сучасні гуманітарні дисципліни, від філософії, але зовсім не втратила філософічну заглибленість. Інакше, як іще, якщо не філософською бінарністю, можна пояснити цю двоїстість об’єкта її вивчення? З одного боку філологія – це суха й жорстко регламентована лінгвістика, що вивчає закони побутування мови: стилістика, синтаксис, фонетика, комп’ютерна лінгвістика, типологічне й порівняльне мовознавство… Одні ці назви, списані ніби зі сторінок підручника з латини, здатні навіяти жах на найбезстрашніших. А з іншого боку, об’єктом філологічного вивчення є література, один із найзахоплюючих видів мистецтва, бо не є чимось таким, що можна побачити, почути, торкнути… Література – це уявна даність, авторська фантасмагорія, гра тіней, що їх відкидає світ і, водночас, сама окремий дивовижний всесвіт. І от прочитання та інтерпретація найрізноманітніших текстів також те, чим займаються, обклавшись словниками, значно рідше цукерками, філологи.

А ще всім завжди була відома стара істина: філологічні факультети – це осередок вишуканих найрозумніших і найгарніших наречених! Це нічого, що, буває, вони сліпнуть над фоліантами у бібліотеках, у екстатичній нестямі зазубрюють іноземні слова, або готуються до семінару із семасіології. Ніхто так не відбриє нахабу, не зморгнувши оком і не полізши за словом до кишені не навчить нечему! Ніхто, крім них, не оспіває коханого у віршах і прозі, не засліпить інтелектом, не розставить правильні наголоси й акценти!

«Cogito, ergo sum», – а ми, відкинувши всі обвинувачення у штукарстві, міняємо це перше «мислю» на розмовляю, ствердимо «я говорю, значить я існую, живу, дихаю…»

Хай живе філологія! Хай розквітає новітня філологічна думка! Хай поповнюються філологічні ряди молодими, вдумливими й легковажними, гарними й усміхненим пошуковцями! Віват, філологіє!



Київ, 29 березня 2012

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 29.03.2018 10:04  © ... 

 28.03.2017 03:32  роман-мтт => © 

Хай живуть філологи! В усіх значеннях слова "живуть". :)

 29.03.2015 09:42  Деркач Олександр => © 

Вітаю) професійних і особистих успіхів!!)

 28.03.2015 13:50  Маріанна => © 

Мої вітання! З ДНЕМ ФІЛОЛОГА!

 29.03.2013 11:42  © ... 

Video YouTube

А ЦЕ МІЙ РІДНЕСЕНЬКИЙ ХОР!!! Мене вже, щоправда, нема тут... Але "Ой, сивую зозуленьку" я теж колись співала... Стояла справа - з краю))).

 29.03.2013 11:41  © ... 

Video YouTube

 12.04.2012 19:13  © ... => Сашко Новік 

Дякую! Я теж трохи з паузою, тому розумію всіх інших з паузою :)

 30.03.2012 08:32  Сашко Новік 

приєднуюсь до привітаннь. як завжди з витриманою паузою

 29.03.2012 17:39  © ... => Каранда Галина 

Та ні! Не все так просто! Вицепити тих бардів - ціла проблема! Вже легше депутатів зловити, чесне слово!

 29.03.2012 17:17  Каранда Галина => © 

) ну, під гітару ви можете будь-коли зібратися!)

 29.03.2012 17:12  © ... => Каранда Галина 

Боюсь, моя психіка не витримає такого подвійного навантаження. Ну його той депутатський гламур! Піду туди, де будуть співать під гітару!

 29.03.2012 17:10  Каранда Галина => © 

)беріть таксі - і на 2 бали!))(ой, тут бал - не оцінка!):)))

 29.03.2012 17:07  © ... => Каранда Галина 

{#}Галю! Це - правда! Хлопців було мало, і за них завжди була бійка... Але хлопці були теж дуже гарні, неформали й поети, самі розумієте, хто на філфак іде. До речі, мій одногрупник працює у Раді, сьогодні всіх збирає на коктейль. А решта близьких філологів збирається в іншому місці. Хоч розірвись!

 29.03.2012 17:05  Каранда Галина => © 

та фізики - теж лірики! тільки трохи інакші!))

 29.03.2012 16:57  © ... => Каранда Галина 

Дякую! Від імені всіх ліриків!

 29.03.2012 16:55  Каранда Галина => © 

)))) я не буду заперечувати, може на філфаці і найкращі дівчата, та зате в нас було пів-групи хлопців!)))

 29.03.2012 16:53  Каранда Галина => © 

))))) вітаю Вас, Бель! а ще Ксеню, Оксану і Мар"яну, ну і всіх інших філологів! Фізики ( а нас на Порталі теж чимало, просто деякі поховалися!) шлють Вам великий привіт!))))

 29.03.2012 12:53  © ... => Тетяна Чорновіл 

Зрозумілоє! Це треба було в Інстут літератури, який був лише один на Радянські союз - у Москві. Його, до речі, Ліна Костенко закінчувала. Так, сумний шлях поета у тоталітарному суспільстві. Скільки таких зламаних біографій в українській літературі!

 29.03.2012 12:47  Тетяна Чорновіл => © 

Я не жалкую через те, що зошити то якраз і не хотіла перевіряти (в смислі, що філологічні професії мене не надихають). Але боюсь, що піддалася б раніше спокусі віршування, і в совдепівські часи згубила б навіки не знайдені Сонячні Кларнети!!!
Може їх у мене й зараз нема, але те, що вихлюпується з душі принаймні щире!

 29.03.2012 12:39  © ... => Тетяна Чорновіл 

А моя мама обирала між РГФ (німецька філологія) і хімічним факультетом і, піддавшись радянській пропаганді (хімізація країни) теж обрала технічний фах. Та ще й казала, що не хотілось зошити перевіряти... Але вона якраз таки дуже шкодувала, особливо десь років після 40-рока. Не раз від неї чула, "я - все одно філолог, і як шкода, що я це не зразу усвідомила"...

 29.03.2012 12:30  Тетяна Чорновіл => © 

Дякую, що й мене привітали!!! Дівчатам передам вітання! Дуже приємно!!!

 29.03.2012 12:27  © ... 

А я, у свою чергу, вітаю двох чарівних філологінь - Мар`янку й Оксанку Чорновіл, і, звісно, саму Тетяну Чорновіл! Зичу добра, успіхів, натхнення! І ніколи не розлучатися із творчістю!

 29.03.2012 12:18  Тетяна Чорновіл 

Приєднуюсь до привітань філологів з професійним святом!!! :))) Успіхів вам, щасливці! І натхнення у творчості!
Колись, вибираючи між філологією і прикладною математикою, я вибрала друге. Не жалкую... Та філологічного настрою в житті трохи недостає...
Ще раз бажаю щастя всім філологам світу і їх представникам на Пробі Пера!!! :)))