01.06.2012 00:00
-
4061
    
  20 | 21  
 © Каранда Галина

Творчість Тетяни Чорновіл

Творчість Тетяни Чорновіл

з рубрики / циклу «біографії»

"Літа у безвість поспішають
В миттєвих відблисках душі,
Про себе згадку залишають
І серцем писані вірші..."

Тетяна Чорновіл

Чорновіл Тетяна Петрівна народилася 1 червня 1952 року в селі Стеблів Черкаської області. Так-так, саме в тому самому Стеблеві, що був бАтьківщиною видатного українського письменника Івана Нечуй-Левицького. Більше того, за сімейними переказами, саме пра-прабабця Тетяни, Мотря, була його нянькою. Та знала безліч пісень і казок, водила малого з собою по весіллях і хрестинах, і, безумовно, справила великий вплив на формування світогляду майбутнього письменника. Тобто корені таланту Тетяни Чорновіл дуже глибокі. ЇЇ бабуся знала напам’ять півкобзаря. А картина Шевченка у рушнику колись була звичайним явищем у їхній сільській хаті. Досі пам’ятає поетеса, як співали з бабусею  Тарасову «Тополю»… А ще в пам’яті – походи з татом, Шкляренком Петром Йосиповичем в бібліотеку, довгі зимові вечори за читанням, зігріті теплом простенької грубки і родинної любові. «Мій тато читав старослов`янською. Правда, мене, чомусь, не здогадався навчити! :)))))» - з гумором і сумом згадує ті часи Тетяна. У неї все так: з гумором і з сумом… Роки її дитинства були важкі. Статки родини невеликі, як і в більшості селянських сімей. Батьки тяжко працювали. Навіть до першого класу маленьку Тетянку вперше повели не вони, а старший брат Борис, який, побачивши однокласників, побіг до них, залишивши розгублену сестричку саму серед натовпу школярів. Але все минулося, і зараз Тетяна Петрівна з теплотою згадує свого вже покійного брата, Бориса Шкляренка, теж талановитого поета з непростою долею…

Вчилася Тетяна на відмінно. Після  8 класу поїхала  в Луганськ у технікум. Ось що вона згадує:

«Технікум, звісно, російськомовний, оточення також. На уроці укр. літератури задали якийсь вірш Шевченка (не пам`ятаю точно, який саме). Мене викликали до дошки розповідати. Я почала - і раптом така смертельна тиша!!!! Вірш довгий, кожен розповідав по декілька рядочків, а я говорю, мене не спиняють. Злякалася в смерть, думала, що зі мною не так!!! Доказала! Всі сидять задубілі, а вчителька питає: - Звідки ти родом?!!!!!!!!!!!!!!

Виявляється, усіх страшенно вразив вірш Шевченка розказаний говіркою Шевченка. Я до тих пір і не знала, що в нас якась особлива вимова.»

Тоді дівчина й не думала, що колись сама писатиме вірші. Її більше цікавила математика.  Тож обрала для себе таку рідкісну, як на той час професію програміста, отримала вищу освіту. Старі ЕОМ – це далеко не те саме, що сучасні ПК. І ця спеціальність передбачала неабиякий розум, ґрунтовну математичну підготовку, швидке й точне логічне мислення, а ще – здатність до постійного розвитку, до невпинного руху в ногу з часом. Вони не гналися за прогресом, вони самі його тоді створювали. Віддала улюбленій роботі 30 років. А зараз деякі враження тих часів знайшли відображення у збірці «математично-технічне». А в іншій збірці, «Спомини», наряду з віршами про найрідніших людей, із спогадами дитинства про саме сокровенне, притулився і вірш «Вбивство ЕОМ», де дуже трепетно передано почуття до відслужившої свій вік, морально застарілої, але ще справної, робочої розумної машини, яку відправили на металолом… Ця поезія зворушує до сліз, в ній розкривається душа самої Тетяни, її любов і до професії, і до всього – живого й неживого, але такого рідного…

Переїхала в Черкаси. Вийшла заміж, народила, виростила, виховала й вивчила чотирьох прекрасних і талановитих дітей: Романа, Оксану, Тараса, Мар`яну.  Навіть імена дітей, -  прості, гарні, старовинні, українські, -  видають любов поетеси до рідного краю. Мабуть саме з неї, з цієї всеохоплюючої любові, і виростає оте дивне вміння – передати словом красу природи, глибинні почуття людські, все оте невимовне, що йому затісно стає навіть в найширшій душі, і що проситься на волю, у вірші…

Життя Тетяни Петрівни було нелегке, Вийшовши на пенсію, вона ще працювала і в Зеленбуді, прикрашаючи квітами рідні Черкаси, і приватним підприємцем…Ніколи не сиділа склавши руки,  завжди знаходила собі заняття. І все – з любов’ю.

Дуже дивно, але писати Тетяна почала досить пізно, за її словами – років у сорок. Але в неї практично не було якогось там періоду становлення, віршування методом проб і помилок. Практично з самих перших віршів – це вже була ПОЕЗІЯ, а не просте римування тексту. Причому техніка написання прийшла практично відразу. Звідки це у математика? Загадка. І відповідь у відчутті слова, у внутрішньому поетичному слухові, що дозволяє відрізнити сильний вірш від слабкого, орієнтуючись насамперед на власне сприйняття. Так музикант чує фальшиву ноту і не дозволяє собі зіграти її. Тетяна поважає свого читача, тому ніколи не випускає в світ недовершені  твори. ЇЇ тверда позиція з цього питання гарно змальована в вірші " Поїдять".... Як колись вона відчувала красу формул і бачила цілий світ за нуликом і одиничкою, так пізніше зуміла вибудовувати слова немов в алгоритмізовані програми, що запускають в читачеві певні емоційно-чуттєві картинки… В неї багато нестандартних віршів, з зовсім несподіваними закінченнями. ("Дзвоники", "Привіт, моє щастя!") Вона навіть в поезії – експериментатор і тонкий психолог. Вміє викликати певні заплановані почуття, і ми, як діти, з захопленням вживаємося в створений нею світ.

   Сам перелік збірок Тетяни Чорновіл займе пів-сторінки. Я не буду його тут приводити. Зайдіть, прочитайте – ви будете вражені різносторонністю цієї жінки. Вона неперевершено змальовує картини природи, - причому, їй вдаються і образки-пейзажі, і персоніфікація, олюднення її. Вірші для дітей, пісні, колискові, гуморески, почуттєва лірика, громадянська і соціальна поезія… А які сильні психологічні твори вона пише! І не тільки поезію. Як прозаїк Тетяна Чорновіл теж дуже талановита. Почитайте хоча б "Історії сміттєвого бачка". Скільки невимовного людського болю в тих розповідях! А як вона пише для дітей! На жаль так і  не видана збірка «Шкільних оповідань». А ця книжечка  ставить її в моєму сприйнятті в один ряд з Всеволодом Нестайком. Мій син в захопленні від неї, і я, до речі, теж. Бо ж творчість Чорновіл насправді багаторівнева. Вона уміє дуже простими, ясними словами сказати так багато, що просто диву даєшся. Причому кожен скаже, що він зрозумів… Але дитина зрозуміє сюжет, цікавий і захоплюючий, хтось зрозуміє почуття персонажів, хтось ототожнить їх з своїми почуттями, а хтось зрозуміє почуття самої авторки, Чому вона написала Це і Чому САМЕ ТАК, ЩО вона насправді хотіла цим сказати… І неважливо, про що вона пише: про політику, про кохання, про тарганів у голові чи про свого улюбленого кота Трохима, - скрізь суміш краси, філософії і простої життєвої мудрості.

    І це стосується практично кожного твору. Лише на нашому Порталі їх опубліковано вже майже 800. Але ж тут далеко не весь доробок Майстрині!

Вірші Тетяни легко впізнати. Вони мають свій неповторний стиль і колорит. Хоч пише вона в абсолютно різних жанрах. Це справжній ас в поезії. Сонети, терцини, терцети, рондо, рубаї, хайки, монофони, мініатюри, квінтети, рецепти, привітання, білі вірші, гуморески…. – та будь-ласка! Все, що завгодно. І все – легко, швидко, бездоганно з технічного боку, з глибоким змістом і обов’язково – красиво.

   Мудра, добра, чуйна й людяна жінка, Тетяна без перебільшення стала душею цього Порталу. Саме вона задала цей доброзичливий тон спілкування, який існує сьогодні ТУТ, саме вона ввела це неписане правило – не образити, не ранити словом жодного автора, якого стараються дотримуватися всі постійні «жителі» Порталу. До її думки прислухаються, її коментарів чекають, її твори – читають. Вона на сьогоднішній день має найбільше публікацій і майже найбільшу кількість переглядів і коментарів. Деякі її вірші, такі як «День народження борщу» та «Ода дракону!...» просто тікають з Порталу і починають жити своїм життям… А зараз, коли Портал приєднався до відомих соціальних мереж, її вірші просто розлітаються по їхніх сторінках. Людям подобається. А це – головна винагорода для поета.

   А скільки здорового, отого по-українськи народного  почуття гумору має ця жінка! Є в неї і добрий життєвий сміх, і гірка іронія, і гостра сатира…

Їй небайдужа як доля України, так і доля кожної маленької людини, що й складає отой народ, такий могутній і незбагненний, але й  такий ефемерний…  Її ліричні герої – прості люди, що не тільки кохають і співають, але й тяжко працюють, помирають, голодують, ризикують життям заради когось, народжують дітей, створюють і руйнують сім’ї, спиваються, матюкаються, лають владу, крадуть металолом і люблять дзвіночки, цілуються на лавочці, збирають пляшки, пишуть вірші, садять дерева, плекають квіти, варять борщі, читають книги… Це – ми з вами… Колись, через кілька сотень років можна буде, лише прочитавши твори Тетяни Чорновіл, отримати досить повне уявлення про наше сьогодення: які ми були, як жили, які проблеми мали… Так, як ми склали враження про 19 століття в основному з творів Шевченка і Льва Толстого, так і творчість  Чорновіл є своєрідною енциклопедією нашого часу.

Про її творчість можна говорити безкінечно. Та краще – просто зайти на її сторіночку в ЛітПорталі, і – почитати. Вдумливо, не поспішаючи. Де просто милуючись, де дивуючись, де плачучи, де сміючись… Бо кожен її твір – то перлина, емоційний згусток, що будить наші душі.. .  Я могла б ще багато говорити про цю неймовірну людину, адже навіть про кожен  окремий її вірш можна написати цілий трактат - стільки там глибини... Але все то - мої сухі слова.  Лиш доторкніться краєчком душі до чарівного світу творчості Тетяни Чорновіл - і він захопить, затягне Вас у свій шалений і прекрасний вир. Просто зайдіть і переконайтесь в цьому самі.



Лубни, 31.05.2012

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 11.08.2017 19:44  Надія Крайнюк => © 

Я тут людина нова. З пані Тетяною іноді перетинаємося, читаючи твори. Мені надзвичайно приємно, що моя думка про цю неординарну авторку підтвердилася чудовою роботою пані Галини. Хочу побажати пані Тетяні нових творчих здобутків, наснаги, здоров`я і добра! Хай все у її житті буде добре!
***Окрема дяка Вам, пані Галино! Бажаю щастя та добра!

 27.12.2015 08:04  Георгій Грищенко => © 

Чудова людина, професійний народний поет з неймовірними словами, порівнянними, образами і роздумами про нашу дійсність. Завжди читаю Ваші вірші із задоволенням та захопленням. Так тримати землячко!
Зичу Вам в Новому році міцного здоров`я та невпинного натхнення.

 14.12.2014 20:51  Анатолій => © 

Прочитав статтю тільки що і вражений до глибини душі. Вражений тим, що математик, досить далекий, в професійному розумінні, від слова, так пише! Мені надзвичайно подобається легкість слова: читати можна не зупиняючись, не відділяючи вірш від вірша--але й не гамузом. Після кожного прочитаного твору в голові поселяється думка:чому саме так? чому саме про це? Схиляю голову.
Вдячний автору статті.

 23.07.2012 17:07  Ірина Затинейко-Михалевич 

прочитала з неймовірною уважністю - вдячна, що маю нагоду читати Ваші твори...обовязково завжди читаю Ваші коментарі до усіх творів...Ви, таки справді задали тут привітний тон...це відчувається - Ваша майстерність!!!! ТАЛАНОВИТА ЖІНКА - В УСЬОМУ Ж ТАКА! ТАЛАНОВИТА!!!!

 23.07.2012 10:47  Недрукована => Тетяна Чорновіл 

Дуже рада, що на очі випадково потрапив цей текст!
Пані Тетяно, пишаюсь тим, що маю можливість з Вами, спілкуватись на порталі!)))
Добре коли можна твори "прикласти" до біографії.
Галиночці Каранді величезне спасибі за працю!)))

 22.07.2012 10:14  Тетяна Чорновіл 

Ну ви даєте!!!! :)))))))))))))))))

 04.06.2012 18:33  Тетяна Чорновіл => Сашко Новік 

І про електричку! :)))) Сподобався дуже! :))

 04.06.2012 18:29  Сашко Новік => Тетяна Чорновіл 

а на парі то про час було написано

 01.06.2012 22:33  © ... => Тетяна Чорновіл 

Ви заслуговуєте ще вищих оцінок. Дякую Вам за все.

 01.06.2012 22:26  Тетяна Чорновіл => © 

Та куди ще краще!!! І так уже хіба засклити в рамку, та молитися! Ще раз дуже дуже дякую! Не очікувала таких високих оцінок і епітетів! Тенер у мене слів нема! Приємно!

 01.06.2012 22:20  Тетяна Чорновіл => © 

Справді, сподобалось! :))) Спасибі!!!

 01.06.2012 18:59  Оля Стасюк => Тетяна Чорновіл 

Чекатимемо.)

 01.06.2012 16:57  © ... => Тетяна Чорновіл 

Пані Тетяно! насправді хотілося сказати більше й краще, але, як завжди в таких випадках, мову відібрало)).
Спасибі Вам, що Ви є і що Ви такі!

 01.06.2012 16:55  © ... => Микола Щасливий 

Особливе спасибі Щасливому, який поробив назви віршів ссилками!)

 01.06.2012 16:53  © ... => Сашко Новік 

ти лишився завдяки їй, а я й зайшла завдяки їй. Я кілька днів заглядала на різні сайти з віршами, і лише ТУТ мені захотілося зареєструватися. підслухала бесіду Тетяни з людьми, і - зайшла! А вона мене ТУТ найперша й привітала!:))

 01.06.2012 15:35  Тетяна Белімова 

Галю! Дякую Вам за Вашу працю! Думаю, кожному хотілося б почути про себе такі щирі теплі слова. Наша Тетяна їх заслуговує, як ніхто інший! Приєднуюсь до висловленої Вами думки: Тетяна - чудовий поет і людина неперевершених душевних якостей!

 01.06.2012 13:42  Тетяна Чорновіл => Оля Стасюк 

В мене самої захопило! Так, любі гості! Поки що відкланяюсь! З"явлюсь під вечір! :))) Не сумуйие! Пригощайтеся! Може ж хлопці-близнята підійдуть! :)))

 01.06.2012 13:37  Оля Стасюк 

Оце сюрприз! Нічого собі! В мене аж дух захопило!

 01.06.2012 12:26  Сашко Новік => Тетяна Чорновіл 

Коми в смислі коменти)

 01.06.2012 12:01  Тетяна Чорновіл => Сашко Новік 

А мені дуже запам"ятався вірш про зібрані пляшки! Написаний, здається, на парах! :)))))) А за коми я справді причепилась поначалу! Просто дивно, як це тебе не відлякало! ))))))))))

 01.06.2012 11:58  Сашко Новік => Тетяна Чорновіл 

Просто в мене дійсно так, прийшов новенький потєряний нероздупльонний. А у Вас тоді і ави не було, але почитавши ваші коми, і на мої вірші теж, саме вас взяв за взірець

 01.06.2012 11:48  Тетяна Чорновіл => Сашко Новік 

Так дивно, що ви всі мені це говорите. Про якусь особливу атмосферу, що я ніби-то створюю! Нічого такого я не вмію робити! Просто прихожу щодня на портал і приношу свої вірші! Намагаюся відчути ще чийсь світ!
Але чути таку високу оцінку чомусь надзвичайно приємно! Мабуть жіноча слабкість! :)))))
Дякую!!!!!!!!!!!!

 01.06.2012 11:39  Сашко Новік 

Особливо вдячний пані Тетяні за неписані правила спілкування ТУТ. Завдяки їй і я лишився) а то б вісив би з трьома публікаціями покинутим акаунтом)
з найкращими побажаннями вітаю з днем народження

 01.06.2012 09:52  Тетяна Чорновіл => © 

Ого!!! Такого я взагалі не чекала! Зворушена до сліз! Дякую!
Тут я на такому п"єдесталі, що навряд чи доповзу за життя! Буду тягнутися, вибору немає!!! :))))
А зараз я поки з нього злізу, бо слава славою, а треба качатину готувати! Всі ж голодні! Серж з двустволкою, мабуть, уже на ставку! :)))

 01.06.2012 05:31  Деркач Олександр => © 

Гарно і цікаво написано, про цікаву і гарну ЛЮДИНУ!