13.06.2012 19:22
для всіх
10848
    
  9 | 9  
 © Куліш Пантелеймон

Весело й тяжко згадувати нам тебе, старий наш діду Києве!

Весело й тяжко згадувати нам тебе, старий наш діду Києве! Уривок із 4 глави

Роман Пантелеймона Куліша "Чорна рада"

Цілком у межах постмодерного дискурсу пропоную Вашій увазі уривок із роману Пантелеймона Куліша «Чорна рада» у доповненні моїх відчуттів після перемоги Збірної України над Збірною Швеції.

«Весело й тяжко згадувати нам тебе, старий наш діду Києве! Бо й велика слава не раз тебе осіяла, і великії злигодні на тебе з усіх боків збирались… Скілько-то князів, лицарства і гетьманів добуло, воюючи за тебе, слави; скілько то на твоїх улицях, на тих старосвітських стогнах, на валах і церковних цвинтарях пролито крові християнської! Уже про тих Олегів, про тих Святославів, про ті ясири половецькії нічого й згадувати. Ту славу, тії злигодні вибила нам із голови безбожна татарва, як уломився Батий у твої Золоті ворота. Буде з нас і недавніх споминок про твою руїну.

Іще ж от і дванадцяти літ не налічив Шрам, як у той нещасливий Берестецький рік прийшов до Києва Радзівілл із литвинами, усе попалив і пограбував, а міщане, сівши на байдаки, мусіли до Переяслава втікати.

Та люта пожежа іще не зовсім загладилась: куди не кинь оком, усюди виден був по їй прослідок. На коморах, на станях, на огорожах, поміж свіжим деревом чорніють колодки, а інде гарний колись сад стоїть пустирем незагороджений; на спустошалому дворищі стирчать тілько печі да ворота; а де чи ділованнє, чи щит над ворітьми, чи яка хоромина, то все те нове, іще й дерево не посиніло.

Смутно було дивитись Шрамові на тії признаки пожежі. Тілько й краси було в Київі, що церкви божі, да городи з червоними маками, да ще тії гори крутоярі, з зеленими покотами.

Тоді ще трохи не весь Київ містився на Подолі, Печорського не було зовсім, а Старий, або Верхній, город після Хмельниччини безлюдовав. Де-не-де стояли по Подолу кам`яниці; а то все було дерев`яне, і стіни з баштами круг Подолу, і замок на горі Киселівці. Улиці були узенькі, плутались то сюди, то туди; а інде замість улиці майдан, і ніхто його не забудовує, і нічого на йому нема, тілько гуси пасуться».



1845, 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 15.06.2012 10:47  © ... => Андрій Гагін 

Це точно, Андрію! Ми на них не зважатимемо!

 14.06.2012 20:23  Каранда Галина => Суворий 

класно. Ви ж знаєте, я постійно тут проходжуся по "патріотизму", та мені було дуже приємно, як в новинах показали якогось шведа, що кричав"Я люблю Україну! це найкраща у світі країна!" брехня, звичайно, та кричав же він в той момент щиро... дрібниця, а приємно...

 14.06.2012 13:15  Андрій Гагін => Суворий 

Сподобалось! Час і нам всім - слова вчити )))))

 14.06.2012 13:13  Андрій Гагін => © 

Часи змінилися! ))) Стали бідні гуси - тепер вже немає де пастися))) Тепер там пасуться інші...

 14.06.2012 11:34  Тетяна Чорновіл => Суворий 

А нам надзвичайно приємно! :))

 14.06.2012 11:31  Суворий => Тетяна Чорновіл 

Респект голандцям...

 14.06.2012 11:24  Тетяна Чорновіл => Суворий 

Класно!!!

 14.06.2012 11:21  Суворий 

Video YouTube

 14.06.2012 11:18  © ... => Каранда Галина 

Я теж про це подумала, коли цей швед вправно вимовив те, що Миколі Януаровичу не під силу...

 13.06.2012 20:11  Каранда Галина => © 

"не той тепер Миргород, Хорол-річка не та"
Ви знаєте, а мені досадно, що перша асоціація в світі на "Шевченко" - це Андрій, а не Тарас... добре, що перемогли, приємно... мені сподобалося, як швецький фанат, що програв Азарову пиву, старанно вивчав українською фразу "Я винен тобі пиво!" він, певне, й не уявляє, що в його устах ця фраза звучала з меншим акцентом, ніж це б сказав Азаров...

 13.06.2012 20:08  Тетяна Чорновіл => © 

Сумно, звичайно! Але свині на Оболоні - то круто!!!
Чомусь згадався "Печенег" Чехова! :))))))))))) Зовсім не до місця!

 13.06.2012 19:58  © ... => Тетяна Чорновіл 

Що? Депутати на тачках розсікають... Чесно, мабуть, і Куліш не знав точно, де ті гуси паслися, він же не був учасником тих подій. Таню, згадайте, як Шевченко живучи біля сучасного Майдану Незалежності малював кіз, що їх випасали кияни у тамтешніх бур`янах... А мої прабаба й прадід жили на Нижньому Валу (це на сучасному Подолі) й тримали курей, свиню й корову (останню випасали на Оболоні - сучасному спальному районі...). Це все було вже після війни. Але щастя було не довгим - у кінці 60-х почали зносити старий Поділ, якраз і мої старенькі померли...

 13.06.2012 19:52  Тетяна Чорновіл => © 

Цікаво, а що зараз на тому місці, де колись гуси паслися? :)))))))