07.07.2012 20:05
-
306
    
  5 | 6  
 © Тетяна Чорновіл

Спогад чайного дерева

Спогад чайного дерева

з рубрики / циклу «ЛІРИКА ПРИРОДИ»

Неподалік містечка Фенцін китайської провінції Юньнань не так давно виявили чайне дерево, якому за оцінками фахівців цілих 3200 років. Дерево зберегло сліди культурного втручання. Це значить, що більше 3000 років назад хтось дбайливо виростив цей древній релікт з саджанця.

Він приніс у долину маленьким мене

З вишини затуманених гір,

Мовив: – Виживи тут, поки суша мине.

Думав я: – Постараюсь, повір…


До струмка він по воду мені мандрував,

Лив під корінь життя залюбки,

І своєю циновкою на ніч вкривав,

Щоб спасти молоденькі ростки.


Я мужнів! І вершок мій розтанув у млі,

Дарував йому листя на чай,

Він же гнувся все більше, чомусь, до землі,

Й раз пішов десь, сказавши: – Прощай!


Інші листя на чай рвуть тепер з моїх віт,

Древнім кличуть, мабуть, жартома,

Я ж чекаю його довгі тисячі літ,

Та його все нема і нема!


– Я живий! Я діждусь! – хмаркам в небі кажу

В миті стомленої самоти,

І найкращі листки лиш йому бережу!

Де ти, друже? Чекаю. Прийди…

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 08.07.2013 01:21  Наталія Сидорак => © 

так, дружба - вона така...

 08.07.2012 21:03  Оля Стасюк => Каранда Галина 

УРАААААААААААААА! ВСІХ ПОТЯГНУЛО НА БОТАНІКУ!!!!!!!!!!!

 08.07.2012 19:31  Каранда Галина => Андрій Гагін 

хм.... там на фото саме це дерево, і мова саме про чай...(див. коментарі нижче, там з нету картинка, можна по ній в статтю попасти...)

 08.07.2012 19:21  Андрій Гагін => © 

Вік дерева визначити можна! Можна визначити також умови кожного з років, що воно росло! Щодо слідів культурного втручання, якщо вони і були відмічені, це зробити майже не можливо. Це якщо мається на увазі справжнє чайне дерево (це інша рослина, з неї чай не п`ють, а добувають ефірну олію)
Якщо це чайний кущ, з листя якого п`ють чай, навіть вік визначити важко.

 08.07.2012 16:09  Каранда Галина => Оля Стасюк 

прищепування видно, штучне формування крони теж. це навіть я бачу. правда, в значно молодших дерев!:))))))))

 08.07.2012 15:21  Деркач Олександр => © 

Гарний вірш

 08.07.2012 14:11  Оля Стасюк => © 

Ну вік можна, а чи посаджене дерево чи виросло саме...

 08.07.2012 11:26  © ... => Оля Стасюк 

Дякую! Не знаю, Олю! Так було написано в НЕТі. Я не спеціаліст з цих питань! Але коли вік можуть визначити (не зрізаючи! :))), то ознаки культурного втручання і подавно (наприклад сліди формування стовбура і крони )

 08.07.2012 10:33  Оля Стасюк 

Дуже тремтливий, чуттєвий вірш. А як можливо розпізнати сліди культурного втручання?

 08.07.2012 07:18  Каранда Галина => © 

та не важко помітити... жах... але, я Вам скажу, бідність бідністю, але ж і поприбирати можна трохи...
пам"ятаю, як французький етнограф 19 століття ( не згадаю сходу прізвища) захоплювався чистотою бідних українських хат, що білилися двічі на тиждень...
а ще звернула увагу на фонарик і термос.... і в нас саме такі продаються!) маде ін шіна!)
їхні товари заполонили увесь світ, а їхні селяни живуть ОТАК.... тут задумаєшся....

 08.07.2012 07:11  © ... => Каранда Галина 

Точно! Воно! Зверніть увагу, яка бідність!

 08.07.2012 07:08  Каранда Галина => © 

а оце - так  в хаті того селянина, на ділянці якого й росте це дерево.... да... ( дерево я не сплутала, це саме те)

 08.07.2012 07:04  © ... => Каранда Галина 

Так, про нього! Більше 3000 там одне тільки дерево. А взагалі в Китаї багато древніх чайних дерев, усі на обліку. Кожна провінція хвастається, що в них - найстаріше! :))) Дивіться фото і не сплутаєте! Вони всі різні на вигляд!

 08.07.2012 07:00  Каранда Галина => © 

це про нього?:

Чайный регион Сянчжуцин на сегодня является самым древним чайным регионом в мире. В далеком прошлом здесь было столько чайных деревьев, что крестьяне из деревни Цзиньсю строили из них свои дома. В настоящий момент, площадь произрастания древних чайных деревьев Сянчжуцина достигла более 2000 му. Чайные сады расположены на высоте 1759 – 2580 м над уровнем моря. Культивированных чайных деревьев в них более 14000. 3 чайных дерева имеют в обхвате более одного метра в диаметре. Более 2000 деревьев – От 0,5 до 1м . Эти могучие деревья местные крестьяне называют «юаньгэн ча». Всемирно известное древнее дерево «Сян Чжуцин», которому более 3 000 лет, растет на одноименной древней чайной горе. Этот живой памятник природы находится на земле чайного крестьянина – Ли Вэньчао. С него ежегодно собирают 200 кг свежих чайных листьев. В настоящее время это самое большое и одновременно, самое древнее чайное дерево на планете Земля. Вот его географические координаты: северная широта – 24°35’51» , восточная долгота – 100°04’53», высота над уровнем моря – 2245 м. Этот природный феномен более известен под именем «Мать чайных деревьев-королей». 18 февраля 2003 года профессор чайного отделения Юньнаньского сельскохозяйственного института Цай Син лично измерил это чайное дерево. Размеры чайного дерева «Сян Чжуцин» – высота – 9,3 метра, размер лиственной короны – 11,1 х 11,3 м, диаметр (середина) – 5,7м., основа (корень) – 5,87м. В начале восьмидесятых годов 20 века куратор Пекинской чайной выставки профессор Ван Гуанчжи, применил изотопный метод для определения возраста этого чайного дерева, и пришел к выводу, что он составляет более 3200 лет. Затем, академик Гуанчжоуской академии растений им. Сунь Ятсена – Е Чуансинь, тоже провел собственное исследование. Его исследования полностью совпали с результатами Ван Гуанчжи. В начале 2004 года Японский академик с/х академии, чайный специалист Омори Масаси и академик НИИ Чая Китайской сельскохозяйственной Академии Линь Чжи провели еще одно исследование, которое еще раз подтвердило, что возраст чайного дерева «Сян Чжуцин» составляет более 3200 лет.

 08.07.2012 06:55  Каранда Галина => © 

цікаво... наші б вже зрубали давно...
а Ви молодець. не у всіх виходить людині поспівчувати, а Ви про дерево отак, що аж сльози навернулися....

 08.07.2012 06:50  © ... => Каранда Галина 

Серйозно! Це дуже цікаве дерево! Я слідкую за ним і інтернеті! Недавно була засуха, воно ледь не загинуло. Цього року відійшло, знову здорове!

 08.07.2012 06:47  Каранда Галина => © 

{#})))) гарне дитя!) і не скажеш, що переношене!)))

 08.07.2012 06:43  © ... 

Дякую всім за відгуки! Рада, що сподобався вірш! Він чекав (у голові) більше року, і нарешті народився! :))

 07.07.2012 23:10  Каранда Галина => © 

до мурашок! дуже-дуже!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 07.07.2012 20:28  Чернуха Любов => © 

Вічні муки чекання і вірність, дуже гарно!!