12.07.2012 14:35
-
189
    
  9 | 9  
 © Тетяна Чорновіл

Матриця

Матриця

з рубрики / циклу «ПСИХОЛОГІЧНЕ»

Нате вам і моє сприйняття...

Ми в множині багатократні,

В нас особистості відсутні!

Гуртом по формі прямокутні,

Чи, Слава Індексу, квадратні

Рядами.


Свобода нашого зібрання –

Міць сот! Ні кроку вправо, вліво!

Знай своє місце плюс старання!

Ми співіснуємо щасливо

Стовпцями.


Сам елемент простий до сказу,

Що в недолугого спитати…

Лиш активуй – і можна зразу

На щось ділити чи додати

Константу.


Лякають в одиничну кризу

На нуль помножені моменти,

Коли з могутнього капризу

Постануть раптом елементи

Нулями.


Та не минуть нуля в фіналі,

Тож нащо рій думок по кругу?

Рядами й по діагоналі

У напрям ем і ен для руху

Шикуйся!

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 17.10.2012 00:48  Деркач Олександр 

Фізики зробили подарунок шанувальникам кінотрилогії "Матриця" - фактично винайшли ту саму червону пілюлю, яка допомогла її героєві позбутися ілюзії звичного світу і зануритися в непривабливу реальність, створену машинами. Щоправда, на відміну від фільму, "пігулкою" є теоретичний тест. Проте він, як і в кіно, дозволить зрозуміти, чи справді наш Всесвіт є лише віртуальною симуляцією, переконані науковці, повідомляє NEWSru.com з посиланням на The Daily Mail.
Сайлас Бін з Університету Бонна в Німеччині та його колеги виходять з того, що будь-яка симуляція Всесвіту, незалежно від ступеня її складності, повинна мати якісь межі. І як тільки їх буде знайдено, у людей з`являться докази того, що навколишній видимий світ - це лише ілюзія.
Як вважають фізики, цього можна досягти, створивши власну модель Всесвіту - комп`ютерну симуляцію - на основі теорії квантової хромодинаміки, яка описує сильну взаємодію елементарних частинок, і використовуючи фемто-одиниці виміру ("фемто-" означає множник 10 у мінус 15-му ступені).
Моделювання в галузі фізики на такому фундаментальному рівні ймовірно еквівалентне моделюванню будови самого Всесвіту, пояснює стаття. Причому завдання не надто легке: обчислення, навіть у таких мізерно малих масштабах досить важкі. Незважаючи на використання найпотужніших суперкомп`ютерів, фізикам досі вдавалося змоделювати лише частини простору, а не цілий Всесвіт.
Головну проблему становить необхідність "накласти" закони фізики на дискретні тривимірні ґратки, які ще й "рухаються" у часі. І ось тут у дію вступає придуманий фізиками тест.
Професор Бін і його колеги стверджують, що ця ґратка повинна обмежувати енергію частинок, оскільки не може існувати нічого, що було б менше самої ґратки.
Отже, якщо Всесвіт є комп`ютерною симуляцією, має бути обрізання спектру в ділянці гранично високих енергій. І воно існує - з 1966 року воно відоме фізикам як межа Грайзена-Зацепіна-Кузьміна (межа ГЗК). Це теоретично верхня межа енергії космічних променів від віддалених джерел.
Якщо пояснювати просто, то частинки з високою енергією, взаємодіючи з космічним мікрохвильовим оточенням, втрачають її, коли долають великі відстані. Згідно з обчисленням науковців, через вплив ґратки в спектрі відбуваються додаткові зміни. Все це може бути ознакою того, що Всесвіт насправді являє собою не цілком те, чим здається.
Втім, "червона пігулка" фізиків не позбавлена вад, продовжує газета. Як зазначає професор Бін, одна з проблем у тому, що модель Всесвіту можна побудувати і зовсім іншим способом, а не тільки тим, який вони представили. Крім того, в їхній власній моделі ефект обрізання спектру можна виміряти тільки в тому випадку, якщо межа ґратки збігається з межею ГЗК. Якщо ж вона хоч трохи менша, то й всі обчислення стануть помилковими.
Раніше повідомлялося, що науковці, котрі працюють з найпотужнішим у світі прискорювачем часток - Великим адронним колайдером (ВАК) - офіційно оголосили світові про відкриття нової частинки - ймовірно, що це і є та сама "частинка Бога", або, по-науковому, бозон Хіггса.
Зазначимо, що лауреатами Нобелівської премії з фізики 2012 стали французький науковець Серж Арош (Serge Haroche) і американський - Девід Вайнленд (David J. Wineland). Нагороду фізикам дали за "створення новаторських експериментальних методів, які уможливлюють вимірювання і маніпулювання окремими квантовими системами".

 13.07.2012 12:01  © ... => Деркач Олександр 

:)))))))))))) Дякую!

 13.07.2012 10:01  Деркач Олександр => © 

У напрям ем і ен для руху
Шикуйся! - Яволь! майне Матриця ...написали класно)))

 12.07.2012 20:50  Лідія Яр => © 

Та я з шкільної програми вірші теж не пам,ятаю в основному(хіба те що подобалось), я твори навіть не читала толково, так переглядала для оцінки. Шевченка читала багато, бабуся любила і просила щоб почитала, та й мені подобалось. Здавалось то зовсім інший світ. Тепер так не здається.
А вірші любила в основному російських поетів Єсеніна, Євтушенко. Ассадов. Тушнова. . Дементьєв
Правда не дуже багато удавалось знайти, тоді було проблемно, але те що знаходила, знала на пам,ять. Це була моя біда, з років12-13, яке там навчання.Хоч і оцінки були гарні(дивно)
Та і сама писала з років 8, але на російській. Правда моя писанина надійно ховалась від людського ока, а потім горіла.
А улюблений предмет у школі?!- малювання.Хоч у нас і вчителя як такого не було, просто любила малювати.

 12.07.2012 20:35  Оля Стасюк => © 

Я думаю, у Вас краще було з математикою:)

 12.07.2012 20:11  Каранда Галина => © 

)))) мені зараз на базарі ліньки усно щось додати чи помножити. Коли сама собі ревізію роблю, то треба помножити -додати колонки цифр. це робиться на автоматі калькулятором. піймала себе колись на тому, що на 10 калькулятором множу((((((((((((((

 12.07.2012 20:06  Каранда Галина => Мар Мишка 

{#} :)))))))

 12.07.2012 20:05  © ... => Лідія Яр 

А я і свій шкільний час літературу не любила взагалі! (в смислі шкільну програму! ). Нуднішого для мене бути не могло! :))))))))))))
З поетів для мене існував один Шевченко, та й той, як здавалось, написав уже все, що можна! :))))))))))))
Моє було - то укр. мова і математика! :))))

 12.07.2012 19:59  Лідія Яр => © 

ха! Які формули? Я ще коли училась в школі, то всі формули і таке інше в одне вухо впускала. а в інше випускала. Тримала в голові рівно стільки, стільки було потрібно для учителів. А от вірші ізапам.ятовувала на все життя, ті, що подобались( я їх находила по журналах, книгах, слова пісень) Ото ж неук такий тепер..Одні вірші в голові.

 12.07.2012 19:45  © ... => Мар Мишка 

Хто б об"єднав поетів, як не Гаус! :))))

 12.07.2012 19:44  © ... => Каранда Галина 

Я також! Але з великими рівняннями краще користуватися методом Крамера! (згадала :)))))
Колись давно за царя Панька, коли програмували ще в двійковій системі, мірилом того, що ти вивчив систему команд даної ЕОМ, було те, що ти написав і відладив програмку множення двох матриць! :))) Бо там використовується потрійний вкладений цикл, і щоб зліпити ту фігню в нуликах і одиничках, потрібно було бути справжнім віртуозом! :)))))))))))))))

 12.07.2012 19:36  © ... => Оля Стасюк 

Я також! :))

 12.07.2012 19:36  © ... => Сашко Новік 

Дякую! Ти зрозумів! :)) Чомусь не очікувала стільки позитивних відгуків! :))

 12.07.2012 19:35  © ... => Недрукована 

Ха-ха! Хто там буде знайомитись! Отут в вірші почитайте, і досить! А ще прийдіть до розуміння, що ми і є отими недолугими елементами владної матриці! ((((

 12.07.2012 19:31  © ... => Лідія Яр 

Дякую! Знання матриць тут не обов"язкове! Формул ніхто на пам"ять не питатиме! :)))

 12.07.2012 19:27  © ... => Ірина Затинейко-Михалевич 

Приємний відгук! :))

 12.07.2012 19:26  © ... => Володимир Пірнач 

Дякую! :))

 12.07.2012 18:57  Мар Мишка => Каранда Галина 

і я....:)

 12.07.2012 18:41  Каранда Галина => © 

клас!!!!!!!! я люблю метод Гауса! а Ви?

 12.07.2012 17:47  Оля Стасюк 

Я в ступорі:)

 12.07.2012 16:40  Сашко Новік 

Круто, бомба. Всі в матриці

 12.07.2012 15:45  Недрукована 

Математично, але гарно))
Майже нічого не зрозуміла - є привід для знайомства з матрицею)

 12.07.2012 14:54  Лідія Яр 

Ну, я тут повний дуб - дерево. Це про матриці і іже з ними. Так, в
загальному, маю квадратне поняття, небільше.
Але вірш сподобався.

 12.07.2012 14:50  Ірина Затинейко-Михалевич 

СУПЕР!!!!

 12.07.2012 14:45  Володимир Пірнач => © 

Клас!
Просто шикарно.
Ой намучився я свого часу з матрицями..
Плюсую.