22.08.2012 17:00
-
343
    
  6 | 6  
 © Ем Скитаній

Маріонетка

Маріонетка
маріонетка - лялька, яку приводить у рух за допомогою ниток, шнурів ляльковод, схований від глядачів.

Обставини змушують мене сіпатися в усі боки, згори донизу і навпаки...і немає мені спокою. Німота - фатальність моя, згубою - скутість, безграмотність - зв"язує мене по рукам і ногам, дилетанство - гнітить.

Як жити мені, де вихід з цього становища, у чому? І чому саме у цьому полягає біда істоти розумної, що крокує по життю в сьогоденні?.. І цю істоту спопеляє вогонь пізнання.

...А раптом це не вогонь, а ядучий лише дим? Або вийшла помилка - тулуб людини дістався звіру? І не дим то зовсім, а спалахи тваринних інстинктів, примітивний позов до дії...

А якщо все ж таки людина? А якщо все ж таки вогонь?! Що тоді? І людина ця - позитивний герой сьогочасся, загублений і шуканий усіма? А він - ось він я, такий собі Самсон, що роздирає пащеку п"ятиметрового щура... Так, я розумію, треба не пащі роздирати якісь там, а слідкувати за собою, аби не від тебе походила уся людська негативність поведінки - бо тебе, за твоїм же прикладом, розірвуть як того щура на шматки.

Але як мені пояснити, чого я хочу од світу - бо я не можу  і не вмію говорити! Для цього мені треба розірвати пута скутості, гноблення думок і мислення, оцю рабську залежність... Як?.. Може стиснути витягнуті руки в один кулак і обертом у 360 градусів переплести й розірвати дроти, які стискають міцними вузлами усе моє тіло, розтрощити, зламати кільця міцних пут, що душать мою сутність і... - ось воно, визволення! Ось вона - незалежність! Я інший! Я вільний і - хай живе і процвітає войовничий дилетантизм! Танцюй, веселись навколо вогнищ, розведених тобою, плескай у долоні - світло щастя на твоїй дорозі... І хто там кричить, що так не правильно?! Ату його! Фас!.. Радій і смійся, танцюй і плескай у долоні, плескай під ритми тамтаму! Нехай невдоволений повіситься на петлі свого крику. Ти - цар світу!.. В тебе синиця в руці, журавель треться об твоє коліно, небо синім шатром над тобою і вітер побіжний, сонце сорм"язливо сховалося за вуалькою хмар, богиня Удача - супутниця тобі! Йди, ні! біжи по цій дорозі зачарованим у захваті волею і свободою руху і дій - біжи по цій дорозі! І піднімишся ти до царства ідеалу на крилах гармонії і краси. І зрозумієш ти - як дурно облаштувався світ і як добре, що ти був у тому облаштуванні і раптом здійнявся над ним і корлючишся у розлютовані пики глупоти... Ха - ха - ха! Глянь, тепер вони дивляться на тебе знизу угору, а не ти...не ти!.. Не ти.

Та чи хотів би я таке бачити поряд із собою, бути таким? Ні. Хай воно існує окремо, віддалено від мене... - ми все одно схожі. Природа створила нас як іграшку для себе. Вона вмістила в цю іграшку тваринність, ушляхетнила її корою головного мозку, втиснула туди птаху, але безкрилу. " Хай літає ця лялька у мріях..." - усміхнулася природа і вкинула в цю ляльку мікроб збентеження, розгуби і сум"яття й додала трішки протесту і бунту - і втішилася природа тою іграшкою, і кинула потім напризволяще, бо зрозуміла - не корисна вона, погана, марна, зайва, хвороблива дурниця... У цьому наша схожість. І нас не просто кинули, а розтрощили у дрібнісіньки друзки. Тепер усе своє життя змушені збирати себе...

Я зібрав уже безліч скалок і різних дрібних уламків і не в силі дати їм ради. Спробував викласти себе як мозаїку - не вдалося, бо залишаються занадто великі, мов незагоювані рани щілини і безодня крізь ті щілини знищує геометрію фігур, вакуум поглинає сяйво візерунків. Коли ж я намагався насильно припасувати їх, зібрати усе до купи - я розсипаюся весь у порох і зоряним шлейфом тягнуся своїми пазлами кріз увесь Всесвіт... А як справи у тебе? Добре?!. Тоді чому я такий безпорадний? Адже ти - це я, а я - це ти і ми єдині у своїй суті...

Ах! Залиш мене. Кинь! Я сумую. Тому що я - випадковість, непорозуміння в природі, примха обставин. Я - фантазія, марення, забавка і втіха світу... Та чи обходить це нас із тобою?.. Ми порожні, тому що я складений і схований у коробці власного "я".

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 24.10.2012 22:29  Марієчка Коваль 

хм... цікаві роздуми. з оцим не можу не погодитись - "Природа створила нас як іграшку для себе"... ха-ха, ми такі хитрі й ніби погані, бо думаєм, що шкодим природі, що забруднюєм її, засмічуєм як тільки можем, а вона насправді певно терпіти довго це не буде. Можливо, поки що посміється над нашими мурашиними ходами, почекає, що ще ми утнем, а потім візьметься конкретно за нас і гуд бай!)

 28.08.2012 19:31  Лідія Яр => © 

Та ж, ні, то цілком правильно, що залишаєте, раз лізуть-потрібні.
До того ж , без них твір був би бідніший.

 25.08.2012 16:30  Каранда Галина => © 
 23.08.2012 19:17  Лідія Яр 

"Нехай невдоволений повіситься на петлі свого крику..." це ж треба. Де ви такі фрази берете?
З цього і до богині удачі-особливо вразило. Якось дивно і чарівно..
Сподобалося усе.
Чудово

 23.08.2012 19:06  Сашко Новік 

серйозно. особливо зачепило прикраса кора головного мозку і далі

 22.08.2012 23:14  Тая => © 

Цікава думка про маріонетку. У мене є теж твір на цю тему, але то про кохання.
Сподобалася думка "нехай незадоволений повіситься на петлі свого крику". Ще про синицю та журавля.. гарно побудовано... Думки пливуть у вас швидко... Потрібно задуматися над кожним реченням... Я б сказала трохи перевантажено образами.. Але то моя думка. Взагалі відчувається, що ви філософ і любите, як і я "покопатися" у собі. Сподобалось! Якщо єщось подібне - публікуйте - буду читати.

 22.08.2012 22:44  Деркач Олександр => © 

Усе своє життя змушені збирати себе...як мозаїку - значить є що збирати...цікаві і співзвучні (мені) роздуми