29.09.2012 00:00
-
351
    
  8 | 8  
 © Тетяна Чорновіл

До розстрілу!

До розстрілу!

Присвята Гнату Хоткевичу

29 вересня 1938 року засуджено до страти українського письменника, бандуриста Гната Хоткевича. Про останній, найтрагічніший, момент у його житті свідчить «Виписка із протоколу № 69 засідання Особливої трійки УНКВС по Харківській області».: обвинуваченого розстріляти, а особисте майно конфіскувати. Цей вирок виконано 8 жовтня 1938 p.

Засудили у пору свавільну

До розстрілу нашу пісню вільну.


За те пісні біда утворилась,

Що ворогам, горда, не корилась.


Ой, вивели на високу гору,

Співай, пісне, бо погибіль скоро.


Зло недбало в серденьку скипілось,

Небо впало, на зойки розбилось.


Відгукнулись в зойках круки хмурі,

Стрепенулись струни на бандурі.


З ритмів збились слова сто раз винні,

Розлетілись по всій Україні.


Шелестіли край рік осокою,

Ввись летіли хвилею стрімкою.


Звуки слів тих не спішать вмирати,

Молять знов їх у пісню зібрати.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 29.09.2012 02:14  Суворий => © Закріплений коментар

Виявляється пісня з звукового супроводу взята з фільму "Назар Стодоля" (1936), де Гнат Хоткевич знімався і особисто її виконував... Зберігся і сам фільм... Тут фрагмент його гри...

Video YouTube


Гнат Хоткевич грає "харківським способом" на своїй улюбленій діатонічній старосвітській бандурі, з якою не розлучався впродовж всього життя.

 29.09.2012 21:54  Віктор Насипаний => © 

Сильно!

 29.09.2012 09:40  Лідія Яр => © 

не знаю, чи то я така... чи то так Ви написали, але плачу...
Бідна наша Україна, нищили і нищать і людей, і пісню , і мову...
не діждуться....

 29.09.2012 02:29  Каранда Галина => © 

Навряд чи є в українській культурі особистість, котра проявила б себе так багатогранно, як Гнат Хоткевич, який творив у різних галузях мистецтв, літератури, техніки. Він — прозаїк, драматург, перекладач, редактор, композитор, професіонал-бандурист, театральний режисер, музикознавець, фольклорист, етнограф, педагог, суспільний діяч, художник, а за фахом — інженер-технолог. Залишив по собі велику творчу спадщину, яка, безперечно, належить до духовних скарбів України.

знали, кого стріляти... винищили генофонд... селекція...

 29.09.2012 00:40  Деркач Олександр => © 

Написано сильно, майстерно з відчуттям теми, такої болючої для України...

 29.09.2012 00:36  Деркач Олександр => © 

вчора читав в інеті згадку про цю жахливу подію, там в цей день, і цим судом, разом з ним були до розстрілу засуджені ще декілька людей - інженери, лікар, вчитель...і всі за націоналізм, шпигунство...

 29.09.2012 00:30  Каранда Галина => © 

просто неперевершено... якраз справжня народна дума під бандуру чи кобзу... дуже гарно, дуже стилічно. про небо, зойки, круки і з рими збиті слова - до сліз... на перший погляд - просто, а вчитатися, та уявити під мелодію - геніально глибоко...
я рідко пишу Вам довгі коментарі, епітетів не вистачає в лексиконі, та щось прорвало...)

 29.09.2012 00:02  Бойчук Роман 

Гарно!