21.01.2010 17:09
-
1306
    
  1 | 1  
 © Борода

Циган

-Циганку! А ну віддай рукавицю! Куди поніс? - 

Кумедний песик оглянувся, розумно подивився з-рід кудлатих брів, і осторожно поклав на землю щойно ним же вкрадену рукавицю. Він появився в нас на будові десь два тижні тому чорношерстий, кудлатий з довгими опущеними вухами. На голові - чи то вистрижена, чи то від природи, пухнаста гривка, косматі брови і невеличка борідка. На животі і на носі шерсть в нього коричнева і пухнастий, чуть обрубаний хвіст, яким він завжди крутив, мов веретеном. Він забіг на будову весь в грязюці, змучений, голодний, впав на замусолену одежину і заснув. Думали - зблудив песик, завтра проснеться, та й побіжить собі. Накидали їсти, та він навіть не доторкнувся. На другий день приїхали на обру, а собака - як лежав, так і лежить! Положив голову на лапи, і лише в розумних очах стільки туги, що аж жаль бере. Що не просили, що не приносили - не хоче і все! Підбіжить до тебе, дивиться, а їсти не бере. Я взяв його на руки і почав гладити.  

- Циганку! Чого ж ти нічого не їж? Загубився, бідолаха? Сумуєш? Так і ми всі сумуємо, бо й самі погубилися! Ми так далеко від дому, і нам, так як і тобі, гірко на душі. Але треба їсти, треба жити! Чуєш, Циган? Йди їсти! - 

І диво - чи то за ласкою заскучив собака, чи справді зрозумів значення сказаних йому слів, але підійшов до миски і слухнянно почав їсти. Що день -то веселішим ставав песик, що день - то все більше і більше почали ми звикати до нього. Він зустрічав нас зранку, і проводжав увечері, а вдень не було права його радощам. Підбігав до кожного, виляв кумедним хвостиком, і так і норовив щось поцупити, за що і прозвали його - Циган!  

Десь за два тижні приїхав патрон. Ми, якраз, кругом будови, попри мур висаджували туї. Машина вигрузила деревця на вїзді і їх треба було носити. Коріння, разом з плодючею землею, закутані у мішковиння - і деревця були важкуваті. Брали по одній в руку і так носили. А Циган так хотів допомогти! Він підбігав то з одного боку, то з другого, легенько чіплявся зубами за мішковину і помогав нести.  

Патрон стояв обкружений прорабом, керуючим,і ще кількома підрядчиками, які все збігалися коли він приїжджав. Всі оживлено толкували йому про зроблені роботи,креслили словесні плани подальших робіт, а патрон не зводив очей з чудернацького собаки, а потім раптом сказав: 

- Який гарний пес! - 

Нараз всі ображено замовкли. Помовчали хвилинку, а потім, один наперед другого, почали вихваляти песика. А Циган - немов почув, він вже не просто помогав носити дерева, а мало сам їх не носив! Помогав одному,бігом вертався назад, щоб допомогти другому. 

А через тиждень сумна звістка потрясла будову - патрон приїхав по Цигана! Напевне розказав вдома про песика, і діти попросили привезти його. В обід на обру приїхав джип патрона і шофер сказав, щоб ми погрузили собаку. Цигана проводжала вся будова - всі йшли до машини і кожен хотів наостаток погладити песика. А Циганко примирливо вмостився в багажнику, положив голову на лапки і так жалібно подивився на всіх! Шофер побачив, що хвилина прощання затягнулася, хлопнув дверкою багажника.  

 








- Як звати собаку? - запитав. 

- Циган! - 

- Циган? - засміявся, сів в машину і поїхав. 

До бараку повертались мовчки. Якась нероздільна туга нараз заволоділа всіма. 

- Який безсовісний! Єдину відраду і ту забрав! - 

- Хлопці! А може не сумувати, а радіти треба? Хоч одному з нас вже не треба думати про хліб насущний! Хоч один вибився в люди! - 

Засміялися, але сиротлива собача буда знову викликала гамму відчуттів. 



Леса де Палмейра, Португалія, Осінь 2002р.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 26.03.2013 13:48   

Дуже сподобалось .Так образно написано. Сама маю такого забавного песика. Яка то радість.

 03.05.2012 22:49  Каранда Галина 

зворушливе оповідання.