25.11.2012 09:39
-
1420
    
  6 | 7  
 © Тетяна Белімова

Вставні слова

Вставні слова

коли вживати, як виділяти?

Грамотним бути легко :)

Хочу поділитися із усіма порталівцями матеріалом із підручника 5 класу з української мови. Впевнена, Ви і так все це добре пам`ятаєте! А хто забув - гляне й згадає!

Вставні слова - це слова, що виражають ставлення мовця до висловленого. Вставні слова не є членами речення. На письмі вставні слова виділяються комами.

Найуживаніші вставні слова:

1. упевненість - звичайно, безперечно, безумовно, справді;

2. невпевненість - очевидно, здається, може, мабуть, певно;

3. різні почуття - на щастя, на радість, дивна річ, на жаль, на біду, на сором, що й казати;

4. належність - по-моєму, кажуть, гадаю, як відомо, за словами...;

5. порядок викладу думок - по-перше, по-друге, по-третє, отже, наприклад, нарешті;

6. увічливість - вибачте, будь ласка, прошу вас, дозвольте, якщо ваша ласка, даруйте.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 08.04.2014 19:02  Якобчук Павло 
 

Будемо вчитися - це корисно. Грамотним бути легко :)

 30.11.2012 15:09  Каранда Галина => © 

Тань, питання виникло філологічне))))))))). Чому Григорівна, але Валеріївна?. Адже і Григорій, і Валерій...

 25.11.2012 17:20  Деркач Олександр => © 

Мені так точно треба лікбез))

 25.11.2012 17:10  Тетяна Чорновіл => © 

Цікавий урок! Думаю, багатьом стане в пригоді! :))) Курси будуть платні? :))))

 25.11.2012 15:27  Ем Скитаній => © 

чудово, бо нагадали ази граматики...я ж так погано вчився! що й не пом"ятаю нічого, окрім... - прогулював уроки, збирав "бички", крався у кінотеатри на "три мушкетера" та "вєліколєпная семьорка" і т.д., і т.п. і прчєє... дуже вдячний, що нагадали!

 25.11.2012 14:18  Андрій Гагін => © 

Корисна інформація! Ці вставні слова пам`ятаю, але не завжди виділяю комами! Буде як нагадування!))) Дякую!

 25.11.2012 13:20  Суворий => © 

Гуд... Нам не завадив би такий цикл статей... Багато авторів-початківців пишуть інтуїтивно, але нажаль не достатньо грамотно...
Відкриваємо новй підрозділ Лікбез розділу Життя порталу

 25.11.2012 10:55  Каранда Галина => © 

)))) чомусь, побачивши назву, подумала, що не про ці слова йтиметься!))))))))))
наче все й знаю, у віршах стараюся бути грамотною, а от як до коментарів справа доходить - завал! збережу коментар, гляну на нього, візьмуся за голову, - і відкриваю ляпи правити!)) а ще на "будь ласка" іноді перемикає, і впевнено так в ньому дефіс ставлю)))))
P.S. ось і зараз відкрила коментар, щоб лапки поставити!
{#}
 
а знаєте нове правило: після смайлика кома не ставиться!

 25.11.2012 09:55  Ірина Затинейко-Михалевич 

дякую, Тетянко) - нагадала!!!! Інколи через зайву емоційність користуюся ними забагато - треба мати міру ж)))) а на роботі - тільки ділове мовлення в документах...то я інколи як натворю - сам сміюсь, що не документ, а справді худ. твір)))) інколи проходило навіть))))