25.11.2012 22:56
-
183
    
  6 | 6  
 © Ем Скитаній

КВАЗІВЕРСУС.

2 чистина. Прозова поезія.

А. тара.



тару картонову зжужмленно-м`ятую висмикнув я із сміття, що з помиями змішане.

читаю на ній написане синім - "кефір жирність два кома п`ять відсотків".

на сАмому гребні, на капиці сАмій пакету - "кінцевий термін використання" - дата дуже затерта.

стискую пальці міцніше й міцніше - картонка шипить, аж сопе, мов змія без обличчя звуки у світ видає.


...чи бувають обличчя у змій?..

адже, он, як вигукує - то по людинячи, а то тваринно...

з неї отрутою жах виповзає струмочком кефірним.

липко і густо, і гельно вимазує  пальці мені, долу поволі скапується вниз по долоні, зростає повільно білою плямою там, унизу, на асфальті - вбирає у себе весь бруд і сміття, і смердючи фікалії й ці дві калюжі із сумішшю сопле-криваво-блювотною й слинною.

сап і шипіння змії без обличчя - ці звуки фуксинні! - хитаються й плавають вільно зі сходу на захід і навпаки - від заходу сонця у схід...  і бринять в павутинні осінньо луною.


я наступаю на пляму, що біло зростає великою омою зла і розбризкую жах підошвою правою.

декілька бризок впало на лівий мені черевик - гидота яка!

і в цю ж мить я почув - десь убивають людину - чую шурхіт грошЕй, які відраховує вбивця вбивці людини, смерть якої я щойно почув.

і луна відлуннями падала в мозок мій реготом.

жах і зненависть, зненависть і жах біло менЕ охопили - в нестямі побіг у нікуди - повз сміх і повз крик, і повз шурхіт грошЕй - стискаю скроні до болю пальцями біло-кефірними.


натовпу натовп людей масою суне повз мЕне, менЕ оминаючи.

на обличчях у них ворушиться желеподібна, кефірно безколірна посмішка, погляд - безмежна пустеля і СНІД визирає із лівого й правого ока, двобуквенно з кожного.

кожне промовлене слово до мене від них байдужо з вуст витікає кефірно - на їхніх лобАх приклеєна лея "кінцевий термін використання" - дати усі геть давно вже прострочені.


і відчув я нікчемність і лють від маси людської, від стовпища цього - відчув непотрібність і випадковість своєї присутності в ньому - потворність свойого буття у нестримному русі білої маси , яка нищить навколо все і себе заодно.

із присмаком крові у роті відчув тимчасовість усього людського, лякливість і жалюгідність, усю хворобливу свою меншовартість... життя у житті...


і я втік. я утік! я побіг... "які  можуть бути претензії в мене до світу, а в нього до мене?.." - питав я себе, міцно стискаючи пальцями тару картонову зжужмленно-м`ятую з написом синім "кефір"...

і прокинувся лютий хижак у мені - я повинен себе захищати у світі знущань й випадкових обставин - від цього страждає усе під зірками...

із хрускотом пальців зминаю в останнє картонову тару - неначе в руці моїй влада обставин над нами - яка ж насолода зім`яти пусте і картонне!

підкидую кулею тару і з льоту ногою - бац! - у вікно, що без скла мов діра - туди вдихом могутного звіра із темряви жахів умить затягнуло цю кулю - кулю мізерної думки моєї про людство і людяність...хвору уяву мою.


...йду собі геть, до баку залізного, з якого вистрибують омахи полум`я - руки замерзлі кладу на вогонь - бо зігрітися треба - холод дістав аж до п`ят.

поруч бака лежить наркоман - шипить і сопе, і гадюкою корчиться - мабуть у ломці.

чи доживе він до ранку? - питання з питань...

повз мене, мов крильцями нетля, війнула парфумно повія, горнеться дрожно у одіж, що ледь приховує тіло - його - і саме його! - на високих тонких каблуках з металевим підбором обережно несла мов на плаху до праці.

її силует віддаляється й тане в кефірному мареві з сіро-бородовим розводом в утомі байдужого сонця.

ось вже і вечір... там ніч незабаром - повії хирної час.


осінь.

холодно.

брудно.

недопал знайшов.

запалив - це хоч якось скрашує гнилість буття, яке розбухає в мізку пухлиною білого жаху.

напів відсирілий "чинарик" димком обволік, зігріваючи, душу.

і, втішений, ближче підсів до теплого баку, із нього вбираю у себе останнє тепло. "...може це і є ідеал, на який заслуговує людство..." - подумав, зігрітий, в дрімоті й...забувся у сні.

...а наркуша таки сконав - я відтяг його геть - не схотів удивлятися в очі майбутнього всього живого у Всесвіті...

...сплю.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.12.2012 15:24  Деркач Олександр => © 

Так, згоден з Тетяною - апокаліптична картина, у людства дата просрочена, збігає термін придатності, персонажі - повія, наркоман без майбутнього, бомж якому чинарик зігріває душу, недопалок як сакральний символ з минулого життя, ледь не єдина світла мить у сьогоденні де тільки вонь, блювотиння, тваринні запахи і десь шурхіт грошей, який супроводжується ВБИВСТВОМ ЛЮДИНИ...і майже рефреном знову іде нагадування - "кінцевий термін використання"...епітети, Образи, мова Автора все підводить до цього - "може це і є ідеал, на який заслуговує людство".

 26.11.2012 16:47  Марієчка Коваль 

моторошно...

 26.11.2012 14:34  Тетяна Чорновіл => © 

Попередні читачі вже детально охарактеризували Ваш чудовий твір! Тож я висловлю лиш емоції.

Такі образні картини!!! Читати було страшно, навіть моторошно! Хоч всі жахи - аж занадто реальні, щоб казати, що ми до цього не звикли!

Нарешті наглядно зрозуміла, що таке прозова поезія!

А оте "на високих тонких каблуках з металевим підбором обережно несла мов на плаху до праці" - аж захлинуло!

 26.11.2012 00:30  Тетяна Белімова => © 

Картина Апокаліпсису, який, насправді, вже давно розпочався на цій Землі...
Автор цього разу постає у лічині злиденного, може, навіть бомжа... І звідти, із самісінького дна суспільства, на яке він опустився, як із глибини колодязю, видно зорі-зерна правда...
Зужите, із простроченим терміном - ось та дуже влучна метафора, яку віднаходить Ем, щоб поставити діагноз цій сучасній добі... Мораль, ціннісні орієнтири, банальні продукти - все вже поза кінцевим терміном своє придатності...
Світ - це величезний смітник... Тут купи відходів - фізичних і моральних. Наркомани, повії, кілери, гроші, недоїдки, фекалії - все змішалося в одне неозере й хаотичне марево непотребу...
Окремо хочеться відзначити майстерність Ема як художника у відтворенні цієї картини: живі фарби й звуки, справжні емоції і почуття...
Чекаю продовження, а особливо розв`язки й морального висновку!
Твір дуже достойний і цікавий!

 25.11.2012 23:43  Каранда Галина 

я розумію, що це дуже серйозна річ, оригінальна і цікава. але мені чомусь смішно - це ж треба, що може виудити уява поета з кефірної тари!)))))))))