28.12.2012 01:45
-
329
    
  13 | 13  
 © Каранда Галина, Олександр Новіков

Словник ТУТ

Словник ТУТ

Термінологічний умовно-тлумачний словник Порталу

Проба Пера" href="/" target="_blank">Портал – це не просто «площадка для демонстрації своїх можливостей», як колись сказав Суворий, це всеохоплююче поняття, що складає наше ТУТ (пояснення терміну ТУТ див. нижче). Пишеться  виключно з великої літери.


ТУТ-тут власна назва на позначення віртуального простору в якому і відбувається активна діяльність суб’єктів літературної творчості (авторів), тобто сам Портал «Проба Пера», але вже через призму сприйняття самих авторів


ЛітПортальці ПроБаПерці – термін, вперше вжитий Миколою Щасливим для найменування всіх ТУТешніх жителів. Поетом можеш ти не буть, а ПробаПерцем  – зобов’язаний!


Червона Шапочка – спільний Портальний персонаж, вперше використаний ТУТ Карандою Галиною для перекладання на нього відповідальності за свої жарти над собою і іншими Портальцями. Пізніше образ був дуже вдало реанімований Олександром Новіковим і обіцяє тепер стати універсальним цапом відбувайлом для всіх, кому кортить безкарно посміятися ТУТ. Дана особа (ЧШ) насмілилася писати казки і коментарі від імені найактивніших авторів, пекти пиріжки з пікантною авторською начинкою, і от зараз взялася за укладення Словника Портальних термінів. Персонаж часто плутають з однойменним у Шарля Перро, тому він часто попадає в пошуковики і наривається на купу ласкавих слів збоку  незнайомих з Портальними премудростями користувачів.


Чебурашка – 1) одне з найменувань Олександра Новікова 2) мультяшний персонаж 3) улюблена іграшка Каранди Галини. Перше і третє значення існують незалежно і не мають відношення одне до одного.


Мастодонт - тип автора/читача - незрушно-незворушна глиба, що сама впевнена в єдиноправильності своєї твердющої позиції, і з презирливим "снисходительным" ігнором ставиться до всіх, хто її не розділяє. Мастодонт – велика глиба, іронічно давить либу, з тих котрі не мастодонт.


Мамонт - тип автора/читача - сидить собі тихенько в своїй печері, спостерігає за слониками.... наче б і рад до них приєднатися, і цікаво йому, але ж шерсть... де ж її подіти, як вона роками наростала? в ній і тепліше, і звичніше... знаєш поширений сон, коли на людях - голий? відчуття незручності-сорому-розпачу?... не може мамонт без тієї шерсті, хоч і визнає право слоників гуляти голенькими. Тобто якщо узагальнити це тип котрий не голиться тому, що борода йому абсолютно не заважає, але визнає права інших на користування бритвою і гелем для гоління)


Алколірика чи самогоновримування - позначення окремого жанру в поезії, основоположником якого є Тетяна Чорновіл, а осново споживачем являється Олександр Деркач і Володимир Пірнач. Третім до них приєднується Олександр Новіков, але зазвичай із запізненням, на штрафну. Даний жанр припускає у собі використання міцних спиртних напоїв, або методи їх виготовлення. Найпоширеніший приклад:

- Скільки брать?

- Бери ноль п’ять.


Кеди і шпильки – абстрактне словосполучення на позначення гармонійних відносин між особами протилежної статі, не зважаючи на протилежність і різнобічність їхніх поглядів. От тільки кому належать кеди, а кому – шпильки, достеменно невідомо і по сьогодні


Діодний місток – електрична схема, призначена для перетворення («випрямляння») змінного струму в пульсуючий постійний, тобто говорячи простіше пропускає через себе струм  в один бік зі знаком «+». За аналогією вмикається в свідомості людини на пропуск емоцій, себто такий собі захист від провокацій.


Плюс – позитивний відгук в загальній формі. Може означати і саму дію, тобто додавання у обране.


ЛГ – доволі поширена, але ще не дуже відома широкому загалу абревіатура на позначення «Ліричного героя». Вперше ТУТ була використана в коментаряхКсенією Ен. Тобто прочитавши в коментарях: ссилаючись на вашого ЛГ, цікавий ЛГ і т.д. не треба переводити це в образу і міряти на себе, типу Лиса Голова чи Ліпший Графоман.


Ням і мяв - позначають відповідно задоволення від твору і подяку за задоволення. Можуть використовувати поодинці, або як взаємодоповнюючі поняття) 


Любов до білявок – завуальоване визнання прихильності до творчості Наталі Святокум, вперше використане Олександром Деркачем. Приміняється ним і наразі, особливо після прочитання чогось із алколірики.


Усі-пусі-всі-гарнюсі – позначення аж надто позитивного і улесливого коментаря можливо навіть і не по заслузі. Вперше використалось нещодавно Тетяною Белімовою, але прозвело такий фурор і вибух емоцій, що буде використовуватись і надалі. Я вас в цьому запевняю!


Омана горизонту сподівань – фраза на позначення неочікуваного повороту подій чи карколомної розв’язки у творі, або ж навіть житті. Бере свій початок з коментарів Тетяни Белімової. Найближчий приклад – очікування Кінця Світу 2012.


Троль - В неті  тролем називають особу, яка своїми діями (явно провокуючими) підштовхує інших до конфлікту. Але на Порталі це слово набуло дещо іншого відтінку. Це словечко вподобала і натягла на себе одна з найбільших ТУТешніх критиканок – Каранда Галина. В її інтерпретації це людина, яка не дозволяє авторам халтурити і невідповідально ставитися до своїх публікацій. Плюс від присутності троля очевидний: його не те, щоб бояться, але нариватися не хочуть, що веде до зменшення кількості помилок в творах. Причому в силу своєї власної неграмотності, сама Каранда допускає написання «троль», «тройль» і  «тролль»…


"Непогано" і "Нормально"  - найвища ступінь найжорсткішої критики від Олександра Новікова. Відповідає приблизно «Не халтурьте!» від Каранди і «незадовільно» вкупі з двійкою і червоною рискою від Белімової.


«Інтимщик» - автор, в творчості якого переважає інтимна лірика. Найяскравіший представник – Бойчук Роман


«Дати по шапці» - розкритикувати, нагримати, зробити критичне зауваження, поставити на місце і т.п. Вираз належить Наталі Святокум. І найчастіше саме до неї й застосовується).


Муза – нещасна фея натхнення, яку тягають всі, кому не лінь.


Штампи – затягані рими і образи.


Лань – слово вихопили з тексту Ліани «Модні тенденції життя»

«досвідчені пані

За хлопцями бігають наче ті лані ?

Шукають пригод , розваг надзвичайних

І хто таких любить дурних та зухвальних?»,

вклали в нього максимум іронії і застосовують у всіх мислимих і немислимих випадках в сатиричному контексті.


Істинноскитанівський – прикметник на позначення стилю в поезії, що характеризується незвичністю, вичурністю і вишуканістю слів, форм ритму та ін. Вперше був використаний на поезіях Ем Скитанія Може переноситись і на інші аспекти життя. Наприклад: Ти просто істинноскитанівський.


Вінницький сніг – вислів, що характеризу рідку появу когось із авторів ТУТ. Вперше використався Олею. Правда цьогоріч снігу у Вінниці випало багато, чи не так Олю?))))


Цей Словник знаходиться на стадії розробки тому всі уточнення, пропозиції і побажання залишайте в коментарях. Нам важлива Ваша думка. Присвячується ЛітПорталу «Проба Пера», що за офіційними даними відмічає сьогодні День Народження!!!, з побажаннями ВСЬОГО =)

28.12.2012 

                                                                                    укладач: Червона Шапочка

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 16.05.2013 00:55  Каранда Галина => © 

зберегла чисто для себе, щоб легко знайти... Асоціативно тут маю не забути... якщо ж склероз прогресуватиме)))))), то асоціативно спитаю в тебе, де я його встромила:)


Пословицы и поговорки научным языком:

"Дуалистический принцип использования сельскохозяйственных орудий на гидроповерхности" (Вилами по воде писано).

"Бинарный характер высказываний индивидуума утратившего социальную активность" (Бабушка надвое сказала).

"Проблемы транспортировки жидкостей в сосудах с переменной структурой плотности" (Носить воду в решете).

"Оптимизация динамики работы тяглового средства передвижения, сопряжённая с устранением изначально деструктивной транспортной единицы" (Баба с возу - кобыле легче).

"Нестандартные методы лечения сколиоза путем отправления ритуальных услуг" (горбатого могила исправит).

"Проблемы повышения мелкодисперсионности оксида двухатомного водорода механическим путем" (толочь воду в ступе).

"Положительное воздействие низкого коэффициента интеллекта на увеличение совокупности задач в процессе осуществления трудовой деятельности" (работа дураков любит).

"Солипсизм домашней птицы по отношению к нежвачным млекопитающим отряда парнокопытных" (гусь свинье не товарищ).

"Характерные внешние приметы как повод для узурпации наиболее благоприятного социального статуса на рынке" (со свиным рылом да в калашный ряд).

"Антропоморфический подход к созданию брачной ячейки" (кому и кобыла невеста).

"Синдром отказа от легитимизации, опирающийся на отсутствие возможностей быстрой идентификации личности" (я не я, и лошадь не моя).

"Влияние сезонно-погодных условий на процесс бухгалтерского учета пернатых" (цыплят по осени считают).

"Амбивалентная природа нейронных импульсов, испускаемых корой головного мозга" (и хочется, и колется).

"Закономерности соотношения длины ороговевшего эпидермиса с количеством серого вещества в черепной коробке" (волос долог, да ум короток).

"Разновидность юридического акта, превалирующего над валютными средствами" (уговор дороже денег).

"Недопустимость использования типовых элементов жилищной архитектуры при отрицании кульминационного проявления созерцательно-осязательных эмоций" (любовь не картошка, не выбросишь в окошко).

"Нейтральность вкусовых характеристик растения семейства крестоцветных по отношению к овощным культурам средней полосы России" (хрен редьки не слаще).

"Антитезисные свойства умственно-неполноценных субъектов в контексте выполнения государственных нормативных актов" (дуракам закон не писан).

"Отсутствие прогресса-регресса в метаболизме организма при изменении соотношения жиров и углеводов в традиционном блюде оседлых народов" (кашу маслом не испортишь).

"Место насекомовидных в иерархических системах пирамидального типа" (всяк сверчок знай свой шесток).

"Закономерность возрастания личностной ценности субъекта после получения травматического опыта" (за одного битого двух небитых дают).

 05.03.2013 15:20  Марієчка Коваль 

мда... прочитала і згадала історію своїх коментів.
Як ви відноситесь до прізвиськ?

 03.02.2013 16:57  Оля Стасюк 

"Правда цьогоріч снігу у Вінниці випало багато, чи не так Олю?))))" - багато, багато)))))))))) класна підбірка. При можливості можна поповнювати.

 03.02.2013 15:22  Каранда Галина => Оля Стасюк 

Олюсю! А ти ж тут не була! Шапочка образиться, як не зайдеш... і плакатиме....(((((((((((

 05.01.2013 19:23  Каранда Галина => © 

ТРАЛІ-ВАЛІ  - забули це слово внести в словник))))))))

 30.12.2012 09:30  Деркач Олександр 

101010

 29.12.2012 17:54  Мар Мишка 

{#}

 28.12.2012 20:36  Чернуха Любов 

Всім-всім вітаннячко! Довгих літ і процвітання ПОРТАЛУ!

 28.12.2012 18:04  Ярослава Яковенко 

З днем народження, Портале!
Найкращі побажання всім тим, хто робить його цікавим, хто приходить сюди за гарним настроєм, тим хто ще прийде сюди найближчим часом!

 28.12.2012 14:57  Ірина Затинейко-Михалевич 

ідея словника - супер!!! початок - з гумором і дійсно, посторонній взагалі не вїде у літпортальську термінологію!!!!

 28.12.2012 14:38  Каранда Галина 

половинка Червоної шапочки дякує всім, хто ТУТ був!:) і є!:)

 28.12.2012 14:04  Ника Жикол => Каранда Галина 

З Днем Народження, Портале! А я, мабудь, "мамонт"...

 28.12.2012 13:07  Тетяна Белімова 

Особливі напади сміху викликали слововживання "пробаперці", означення термінів Мастодонт і Мамонт! У Мастодонті, звісно ж, розгледіла себе! Хоча, мабуть, якимось боком і до Голеньких Слоників... Хотілося б запропонувати у розробку наступні поняття й терміни. Оскільки тут присутня Чебурашка, непогано було також запровадити і ШАПОКЛЯК - ТАКУ СОБІ ОСОБУ, ЯКА ТВЕРДО ПЕРЕКОНАНА, ЩО "ХАРОШИМИ ДЕЛАМИ ПРАСЛАВИТЬСЯ НИЗЗЯ!!!". Цілком доречним бачу також упровадження КРОКОДИЛА ГЕНИ - ПЕВНОГО АНТИПОДА ДО ВИЩЕНАЗВАНОГО ПЕРСОНАЖА, ТАКОГО СОБІ ПРОСТОРІКУВАТОГО ДОБРЯКА, ЯКИЙ КЛІПАЄ ОЧИМА, ПУСКАЄ СЛИНУ УПЕРЕМІЖ ІЗ БУЛЬКАМИ І ГРАЄ НА ГАРМОШЦІ (можна й губній).

Не можна обійтися, на мій погляд, без рубріки "Золота Малинка" і "Солодка Полуничка". Наповнення таке: у першу - страшні графоманські твори, у другу - відвертий несмак і пошлість. Термін "Маразм" також вписується у контекст нашого портального існування із натяком на градацію - "Повний Маразм", "Частковий Маразм".

Цілком доречним бачу також запровадження почесних звань Старожил Порталу - не за віком фізіологічного стану (не у паспорті!), а за кількістю років, проведених у цьому віртуальному просторі. А також Баламут - пропоную запровадити для осіб, які зчиняють ґвалт й істерику на рівному місці, то видаляючи, то вставляючи назад власні публікації, звинувачують інших користувачів у всіх можливих гріхах, тим самим надовго вводячи їх у деструктивний стан ступору й нерозуміння. Тут також можна говорити про Комунікативний розрив між дописувачами й авторами, базований на ефекті Вавілонської вежі.

Взагалі, мені здається, що змушувати маленьку дівчинку Червону Шапочку віддуватися за пустощі дорослих тьот і дядь з ЛітПорталу якось несерйозно! Давайте поміняємо її на Синю Бороду чи на Оленку-Зміючку! Червона Шапочка цілком піонерський персонаж! До речі, Тимур - такий добрий малий, який по-батьківськи журить за помилки, не критикуючи, а непомітно й анонімно, теж цілком доречний герой нашої опери.

ВСІХ-ВСІХ ВІТАЮ ЗІ СВЯТОМ!!! АВТОРІВ!!! РОЗРОБНИКІВ!!! ВСІХ ДРУЗІВ!!!

 28.12.2012 13:01  Недрукована 

Крутий словник, крутий привід для його написання)
Вітаю Пробу Пера з Днем народження! Рада, що випадково сюди попала і багато чого ТУТ знайшла і забрала собі :)
До речі, а скільки Порталу виповнилось?

 28.12.2012 11:49  Суворий 

ЛітПорталу ура... Просимо вибачення, якщо раптом сайт занадто складний для користування. Насправді ми намагаємось зберігати баланс між якомога більшими можливостями і доступністю...

 28.12.2012 11:42  Володимир Пірнач 

А, ну да :)
З народженням тебе, ТУТ!

 28.12.2012 11:42  Володимир Пірнач 

Крутяк!
Шикарний тандем:)
Усі-пусі-всі-гарнюсі - просто ульот, і до речі, дуже трушно описано.
Мамонт теж дуже потішив, щоправда я трошки інший зміст вложував при вживанні, але цей теж мегакрутий.
Дуже зайшло.
Плюсую.

 28.12.2012 10:46  Лідія Яр 

 28.12.2012 10:44  Лідія Яр 

дуже класний словник...справжній ПОРТАЛЬНИЙ! Теж вітаю усіх ПОРТАЛЦІВ А РЕДАКТОРАМ велике -велике спасибі за чудовий сайт. СЮДИ заходиш, як у затишне кафе, де можна поспілкуватися з близькими друзями....ТУТ можна просто відігрітися душею...Дякую щиро всім за ту приємну атмосферу, що панує ТУТ....ще раз ВІТАЮ ВСІХ!

 28.12.2012 02:13  Каранда Галина => Суворий 

 

Дуже-дуже вітаю Портал з Днем Народження! Ви самі знаєте, як я його люблю! Велике спасибі Суворому, Миколі Щасливому і Мар Мишці за цей затишний і неперевершено цікавий світ. Процвітання Вам і Вашому творінню! 

 28.12.2012 01:50  Микола Щасливий 

Червоній шапочці БРАВО!
Усіх авторів вітаю та бажаю натхнення, творчості і побільше ліричних рим.