14.01.2013 19:16
для всіх
1490
    
  6 | 9  
 © Бойчук Оля

А кажуть, кави забагато не буває...

А кажуть, кави забагато не буває...

Коротенький суб`єктивний відгук на книжку "Теплі історії до кави" Надійки Гербіш

Прочитали? Посмакували? Каву допили?

Тепер прочитайте знову, але вже без сантиментів і солодко слізних емоцій.

  Надумала писати відгук одразу як прочитала «Теплі історії до кави». Але на емоціях, тим більше на хвилі обурення  і  розчарування такі речі не пишуться, бо вийде надто різко і в дечому навіть несправедливо. А «Історії…» вимагають саме такої - справедливої, а точніше -  різносторонньої оцінки. А для цього потрібно прочитати книжечку як мінімум двічі, а то й тричі  - у різних настроях, при різних обставинах. Звісно, не легко викроїти час на кількаразове читання  далеко не інтелектуальної чи навіть глибоко змістовної прози. Довелось.

    Не даремно кажуть, що перше враження – найточніше і моделюється на протязі кількох секунд.  Книжка забрала моєї уваги кількасот секунд, але враження вийшло мало і надто вже приторно-солодкого. Щось мізерне і середнє між суспільною утопією та першими начерками юнацької заіделіазованої уяви. А точніше – класичний щоденник безтурботної дівчинки – підлітка.

      З другої спроби емоції обурення на солодку прозу були не такими шквальними. Вже з обгортки пахло кавою, уявлялась домашня випічка, стали знайомими щасливі безтурботні герої і зима за вікном наче хотіла огорнути мене в теплий картатий шарфик.

      Скажу  чесно, гортання сторінок втретє просто змусило мене чіплятись до  одноманітних слів, вдесяте повторюваних чи надто схожих за змістом речень, бачити поміж рядками некласичну релігійну приналежність авторки і простежувати по змісту творів відлуння такої приналежності : незаймані щирі почуття, невимушені ідеальні вчинки, щиросердечні співчутливо-обережні емоції…

Ну, не буває так наївно все в житті та стосунках. А якщо такого хочеться, то не настільки банально - ідеального. Звісно, респект авторці за чудові романтичні моменти у стосунках подружжя, за смачні рецепти приготування кави, за прояви доброти у кожному діалозі…

   Ще одне: «Теплі історії до кави» мабуть варто називати «Історіями про каву», адже затверджена назва не відповідає поданому змісту. У історіях немає чіткого сюжету. Є придумані люди, переважно пари молодих людей, є кава – різна за смаком і місцем її приготування, ще є чай та глінтвейн. А далі? Герої постійно зайняті чаюванням, гуляють, сплять і читають книжки про таких же людей. Правда, вони вміють думати і мріяти. Це скоріше історія однієї людини, її подорожі, зустрічі та мрії. Такий собі щоденник. І не треба було ускладнювати «Історії…» придуманими іменами - класичний щоденник автора в такому стилі мав би чудові відгуки.

          В чому ж популярність «Теплих історій..»?

    Як правило книзі рейтингу популярності додає авторство, видавництво або попит серед  читацької аудиторії. Що маємо?

Авторка невідома широкому колу читачів і митців. Так, вона беззаперечно талановита і різногранна особистість,  може й навіть хороша приємна людина.  Те саме можна сказати про видавництво.  А от вже їхній симбіоз творить дива навзаєм : «ми Тебе видамо заміж за творчість, а Ти нам даси придане у вигляді прибутку з продажів». Спрацювало. В сучасних умовах видання й популяризації книжок таке проходить, тим більше коли є серйозні фінансові благодійники.

     Звідки взявся попит серед читачів? Думаю, сильна команда PR-менеджерів того ж видавництва попрацювала теж на славу.

   А середньостатистичний читач купився на смачну обгортку, новизну стилю і легкість сприйняття. Хороший приклад  як гарно вбити час і потратити кількадесят гривень.

      Кажуть, «Історії..» гріють, надихають, сповнюють читача  любовю… Можливо... Але окрему категорію читачів – прихильників дешевої масово-популяризованої прози, що стосами лежить  на вуличних прилавках. Після кримінальної чи надто любовної писанини ця книжечка любо читатиметься. Але у звичних поціновувачів  якісної літератури, або людей, які бодай нею цікавляться , книжка викличе кислу міну на обличчі. Зрештою, кожному своє.

         Кажуть, варто читати тим, хто любить каву, щоб  венами пробіглася вона і змінила смак під впливом  емоцій. Я б не радила.  Зловживати напоєм не варто  - ним треба насолодитись, посмакувати, збодритись  і перейти до звичних справ. А книжка настільки кавою просякнута, що як і її надміра в організмі, призводить до дратівливості, емоційного виснаження і зрештою  - до відрази. Але я ж кажу – кожному своє.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 17.02.2016 17:27  Олена => © 

Погоджуюсь, що історії примітивні, не зачіпають. Брала її на подарунок, купилась на назву і обкладинку. Дома погортала і вже й не знала, чи варто таке дарувати.

 15.01.2013 19:36  Тетяна Белімова => © 

От що ще спадає на думку. Я за свободу висловлювання й віросповідання. Мені не подобається. як хто критикує кого за інакше думання й сприйняття світу. Так робили у радянському літературознавстві.
І ще. Багатого авторів - сучасний українських - репрезентують у своїх творах певну ідеологію. Так, Поваляєва педалює буддизм, Дереш - трансцендентальную медитацию, Гербіш - християнство. То й що? Кому не до вподоби, хай не читає і все!
Якщо звернутися до історії української літератури - Франко пропагува ідеї соціалізму, Нечуй-Левицький - народництва, Винниченко перевіряв власну теорію чесності із собою.
Так було і так буде! Ідеологія буде залишатися вагомою складовою літератури!

 14.01.2013 23:54  © ... => Тетяна Белімова 

"...Яке мені діло, чи видав цю книгу аделаджа, чи азаров, чи карлсон? Чого мене має обходити, ким працює автор і чи є у нього родина? Як Ви вважаєте, правильно, рецензуючи твір, згадувати оці всі речі?..."

Згодна лише з тим, що професійному критику не варто втручатись в такі речі, якщо приходиться випорпувати їх. А у випадку Гербіш нічого не треба шукати і виставляти на поверхню, все і так всі знають, читають в її творах - це я про сповідування якоїсь релігійної течії. Це насторожує читачів, бо якщо ця течія звязана з Аделаджі, то все надто серойзно, це зло і загроза для кожного зокрема, і для суспільства вцілому. Ну, і "бере за душу" той факт, що сотні дійсно талановитих митців не можуть видатись, популяризуватись і читатись тому, що є "свої", такі як Надя. Ні, ну вона в тому плані молодець - гріх не скористатись своїм службовим становищем) 

Як там кажуть люди: " Талант треба просувати, а бездарність сама пропихається". Так вже побудоване суспільство і далі ровивати цю тему немає сенсу.

 14.01.2013 23:32  © ... => Тетяна Белімова 

Чесно признаюсь, роман Карпи не читала. Не захоплююсь її творчістю, але про цю творчість маю свою критичну думку. Двох авторок можна порівняти лише в тому, що абсолютно протилежні за стилем і духовним наповненням творчі особистості. Можна паплюжити Карпу як "вульгарну дівку" і Гербіш як "благородну дівицю", обох є за що критикувати. Першу за бруд і вульгарність, нетактовність, а другу - за примітивізм і навязливість, непрофесійність. А оці наші суперечки йдуть на користь одній, і другій))

 14.01.2013 22:29  Сашко Новік 

ознайомився

 14.01.2013 20:52  Тетяна Белімова => © 

Мені сумно це визнавати, Олю, але Ваша рецензія майже дослівно повторює всі тези подібної роботи шановної п. Дубинянської. Я для себе нічого нового не побачила. Ви навіть про ті гроші й видавництва не забули згадати. Сумно. Наслідування - не кращій спосіб становлення молодого автора і літературного критика.
Ви ж за освітою журналіст?
Знаєте, тут, як не сумно, згадується стара дитяча прозивалочка, про те, що коли пережовано, то вже не смачно. Якось так.
У "Історіях" задіяно багато текстуальних стратегій, у тому числі там активно експлуатується християнська ідеологія (це і створює цілий ряд самообмежень, які формують обмеження тексту - тут і треба було копати), але, що аж ніяк не можна закинути авторові, то це бажання заробити гроші, підсунувши комусь неякісне "чтиво". Ця книга написана серцем, щирим і люблячим, і хто побачив за цим прагення "надути" читача, хай скаже мені у чому полягає брехня? Автор, зазвичай, переповідає у книжках свій духовний і життєвий досвід. Невже так важко повірити, що хтось добровільно відмовився від бухла заради кави, що хтось любить мріяти у гамаку?
Недоліки є у всіх, навіть у дуже талановитих авторів спостерігається тиражування типових героїв, сюжетних ліній. Забужко, Андрухович - ось класичний приклад розтиражованих персонажів. Є навіть таке поняття "герой творчості" такого-то. Якщо автор достатньо талановитий, він впорається із цим... А я можу сказати, як такий-сякий літературознавець, що талант Надійки Гербіш для мене є безсумнівним.