05.02.2013 09:03
для всіх
274
    
  - | 8  
 © Коруняк Жанна Борисовна

Надії пломеніє каганець

Кабінет? Не кабінет- халупа,

Елєктрикою і не пахне тут.

Убога керосинка ледве дмуха,

Освітлює лиш стіл і табурет.


Зате начальник, як положено главі,

Сидить при галстуці, поважно,

Перебирає свої папірі

І слухає всіх так уважно.


Апартаменти проміняв на комірчину

Бо в ній ще грубка є, дає вона тепло,

Підлеглих має може з десятину

Згадати гірко, як колись було.


Розчинний відділ працював безперебійно,

Снували люди, ніби мурашки,

Хтось в кабінет заходив щохвилини:

"Ну, Миколайович, будь ласка,підпиши."


За ворітьми мертва тиша наразі,

Ні світла ні тепла, відрізали давно,

Працівникам зарплата на папері

Хіба побачать гроші у кіно.


Напевно не помітили ми як

В машину часу нас усіх пихнули,

Нам очі засліпив жовто-блакитний стяг

І понеслися стрімко ми в минуле.


В час, коли рабство панувало на землі

І продавали люд, як сіль чи мило

Коли ми незалежність здобули

Хіба цього шалено нам кортіло?


Тікають люди звідси, хто куди,

Кидають батьківські сади вишневі

І серце рветься на куски

З жалю до рідної оселі.


Лише надії пломеніє каганець,

Відомо потухає він останній.

Великий, повний грошей, гаманець

Наснився бідняку в час ранній.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 08.02.2013 11:01  Деркач Олександр => © 

Просто Ви дуже узагальнили і заховали СВОЇ думки, а на поверхні було те, що було прочитано не лише мною...

 06.02.2013 21:07  Тетяна Белімова => © 

Знаєте, пані Коруняк, ніколи не читаю подібних до ваших творів, бо цілком поділяю думку Олеся Гончара про те, що «не було випадку, щоб видатний твір літератури був написаний сірою мовою, щоб вдалося його вибудувати словами зужити, знебарвленими до пересічності, до нудної стертості п’ятака… енергія слова – з енергії думки… убога стилістика найчастіше є породженням убогої думки»… Кінець цитати, але не розмови!
Далі, чи відомо вам, що народні твори є духовною скарбницею нації, і несуть у собі не тільки національні філософію й світогляд, але й неповторну красу українського слова? Як ви тільки посміли свої неоковирні рядки назвати «народними»?
І ще мені цікаво було б підійти у Індії до якогось пересічного індуса і запитати, чи хоче він знову прислужувати білим перам і серам, і чи мріє він, щоб Індія знову стала колонією Англії? Чому ж у нас так багато мріють про це? Адже ще Тарас цілком вірно окреслив становище українців у царській Росії: «Раби, підніжки, грязь Москви…»
Історичні факти є такими: СРСР був відсталою країною – сировинним додатком Заходу, в якому 60% відсотків економіки було задіяно у ВПК (така смішна диктаторська країна із мріями «увесь світ насилля зруйнувати»), і порушувалися усі можливі й неможливі громадянські свободи. Саме тому, до речі, деякі країни (одна з них США – лідер світової демократії) бойкотували Олімпіаду у Москві в 1980.
А ще страшніша сторона СРСР – ГУЛАГ, БАМЛАГ, Соловки. Зараз можна поїхати на екскурсію до Соловків, можна піти до Музею Голодомору в Києві. Розумному, як то кажуть, досить. Але ж то розумному…
Ваше творіння, у якому ви дозволили собі образити Державність і Прапор моєї Батьківщини, вважаю спланованою провокацією. Адже вам було відомо, що даний портал є україномовним, більшість його авторів є справжніми патріотами, і розміщувати тут подібні речі не просто неповага для його дописувачів, а прямий виклик і образа. Мені здається, вам варто замислитися, чи туди ви потрапили із своїм начальницьким баченням сьогодення… В Інтернеті повно платформ для виступу. Може, в якомусь іншому шовіністичному й українофобському середовищі вас поховають в оваціях! І знаєте, я також думаю, що таким, як ви, краще виїжджати куди подалі з України! Тим більше Володимир Володимирович милостиво припрошує всіх «заблудлих» повернутися на родіну…

 05.02.2013 10:03  Деркач Олександр => © 

де це Ви побачили такого гражданіна-начальника що проміняв апартаменти на комірчину з папірями))) жовто-блакитний-стяг не всім очі засліпив - 30% дивляться ну дуже трєзвим вглядом, а їх ні начальніки купляють за откати народу Хюндаї, які не їздять, а собі вертольоти та Майбахі по міліону за штуку...рабство на Україні панувало в Російській імперії і в совєтському Союзі ну ніяк не під жовто-блакитним стягом( він якраз ЧОМУСЬ був для них ну дуже великим подразником бо був символом ВОЛІ, рабство панувало - коли з заробленого рубля РАБочему виплачувалось 8-10 копійок, коли селяни отримували на трудодні ЇЖУ, немаючи паспортів...ЗВІДСИ не всі тікають - я не втік хоч маю можливості - Канада, США, Росія, мій молодший син дуже гарно учиться - йому вже пропонують роботу за кордоном, а він хоче залишитись в аспірантурі..."Лише надії пломеніє КАГАНЕЦЬ" - виходячи із суті цього витвору ТУТ завуальовано тугу за гражданіном-начальніком КАГАНОВІЧЕМ Лазарєм МОісєєвічем, який міліони НЕ-РАБІВ заморив голодом, закатував, розстріляв... мені чомусь гроші не сняться)) мені все більше рибалка, еротика, мандрівки і все це в шикарному кольоровому вигляді, чого і Вам бажаю...