19.03.2013 23:07
18+
187
    
  5 | 5  
 © Дебелий Леонід Семенович

«Ім’я существительное»

На конкурс до 1 Квітня

Навчивши свого меншого внучка Андрійка в чотири рочки читати за місяць на вільному і милозвучному рівні, грішним ділом подумав, що я в цій галузі схопив Бога за бороду і самовпевнено взявся за навчання племінчатої внучки того ж віку… Після ознайомлення з звуками, які дає кожна буква українського алфавіту справа дійшла до м’якого знаку. Жоден склад з цим знаком Діанка відмовлялась читати.

- Склад «ІНЬ», читай, маленька.

- «ІН» і «ім’я существительное »..

- Ну, яке ж «ім’я существительное ?!» Це ж значок, що пом’якшує звук!!!

- Ні, мама казала «ім’я существительное », а мама не може говорити неправду!!!

Ну, міркую, буду давати цілі слова невеличкі з м’яким знаком, може, хоч це спрацює.

- Оце слово( розкладаю на столі слово «Пень»), будь ласочка, прочитай!

- «Пен» і «ім’я существительное »….

- Та яке ж це «ім’я существительное », це ж звичайнісінький ПЕНЬ, хібі тобі не ясно?!!!

- Ясно... Є там «Пен» і «ім’я существительное »… А Ви самі те слово… і мама так само скаже… (і зайшлася гірким плачем)…

Мій педагогічний запал випарувався, як крапля в пекучій пустелі… Подивився в дзеркало і напруживши звивини, знайшов все-таки відчутну аналогію з тим предметом… і згодився з твердженням дитини…. Та й до того ж треба було підтримувати авторитет мами. А це святе…


P.S. Віддали малу в підготовчу групу. Як вона навчилася читати, не знаю. Мати зв’язок з «Ім’ям существительним» категорично відкидає.. Чи дорожить дитя до цих пір ним?.. Ще не виясняв…

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 20.03.2013 00:13  Юдов => © 

Дякую за кайф! Ваша внучка (а може її мама) подарувала світу іще одну крилатість... У мого друга прізвище Пронь. Він оцінить його у новому звучанні Прон+ ім`я существітєльноє))))))) Очікую у відповідь і від нього - Васил+....
Круто!!!!

 19.03.2013 23:26  Тетяна Чорновіл => © 

:)))))))))) Це схоже на оте російське "ТЫкову купили ТЫблоко", бо дитина сприймала Я, як займенник учителя! :))))

 19.03.2013 20:46  Сашко Новік => © 

цікаво)))

 19.03.2013 10:53  Чернуха Любов => © 

дитячий незбагненний світ!

 19.03.2013 09:59  Каранда Галина => © 

) ой, який Ви молодець!) дякую!))))))
історія смішна, та мені ще й сумна... мого племінничка учать казати не "тато", а "папа"((((((( так і до "імя существительное" не далеко...