25.04.2013 09:39
для всіх
2356
    
  21 | 21  
 © Тетяна Чорновіл

Рядки неписаного щоденника

Рядки неписаного щоденника

Бувальщина

Річниці Чорнобильської аварії присвячую

– Доброго ранку, Степанівно! На сонечку вийшли погрітися? – привітна молодиця зацікавлено зупинилася біля старої, що насолоджувалась пригожою весняною дниною на лавці біля під’їзду, 

– На бАтьківщину не збираєтесь, свій край провідати?

– Ні, Валюшко, цього року, мабуть, не поїду. Старію… Важко стало добиратися. Більше двадцяти ж літ минуло з того страшного дня… – хитала головою старенька, 

– Як згадаю…. Плакати хочеться! Скільки люди мук прийняли тоді! Та що там люди! А тварини як пропадали безневинно! Та ти сядь, Валю, розкажу тобі про евакуацію…

Нам казали тоді, що вивозять на три дні всього. Щоб не брали речей! В такому поспіху збиралися. Пригадую, в невелику дорожню сумку кидала, що під руку попаде. А хвилювалися з старим – страх! Хоч не такі й старі тоді були. Шістдесяти не було ще!

Дорогу не пам’ятаю. До сих пір тільки в вухах дзвенить сирена машини автоінспекції попереду валки автобусів… Десь на півдорозі раптом кинулась:

– Миколо, а ми, часом, Мурку в хаті не лишили?

– Якщо й лишили, то за три дні не здохне… – махнув рукою чоловік, Царство йому Небесне.

Та не так вийшло, як думалося….

_

1 травня 1986 року

Прокинулась від дивної тиші. Повела вухом…Не чути кроків ні Хазяйки, ні Хазяїна… У ніс вдарив колючий запах Біди! Вийшла з улюбленого куточка за комодом… Розкидані речі… В мисці є їжа, та щось відволікає… Няв!!! Ця страшна тиша… З переляку захотілось пити. Пила довго.


2 травня 1986 року

Ніч! Я все ще сама! Шкрябала в Двері – не відкрились… З підвіконня видно двір. Пробіг якийсь Пес… Няв! Няв! Няв!!! Він мене не чує… З’їла корм, випила воду… Завтра прийдуть… насиплють… наллють! Запах Біди – розлився від носа по всьому тілу…


3 травня 1986 року

Люди!!! Няв!!! Де ви? Допила залишки води. Миска пахне кормом. У вікно заглядає Місяць. Нявчала до нього – не обзивався…


4 травня 1986 року

Шукала Хазяйку по всій квартирі. Нема ніде. Виявила повну ванну води. Довго пила. Ледь не посковзнулась в ненависну мокроту. Стемніло. Здається, за комодом щось є. Мабуть, це та смердюча Біда!!! Лягла спати на столі!!!! Може хтось прийде лаяти!


5 травня 1986 року

Ніч. Нявкала, але не до Місяця. Його не видно за хмарами! У дворі бігають Коти! Няв!!! Щасливі!


6 травня 1986 року

Півдня шкрябала в Двері… Які ж вони нестерпні! Дуже хочеться їсти. Який це я раз лизала пусту миску? Не вмію рахувати…


7 травня 1986 року

Шукала Хазяйку скрізь, навіть на кухонних полицях. Звалила банку з борошном. Їстівне. Правда, заклеює рот. Треба багато пити… Місяць сховався. Нявчала!!! Не виглянув. Комода – боюсь. Сплю на столі.


8 травня 1986 року

Двері не піддаються! Місяць – ховається! Хазяйнів – нема! Борошна є трохи. Нявчати довго немає сил. Треба більше спати.


9 травня 1986 року

Хочу їсти. Нявчу…


10 травня 1986 року

Ніч. Дуже темно, бо надворі йде дощ. Намагалася лизати краплі, але вони з другого боку скла…


11 травня 1986 року

День. У дворі сонячно. Бігають Коти… Літають Голуби. Людей чомусь не видно… У сні не так хочеться їсти…

Ніч… Щось зашурхотіло!!! Пролетіла Міль!!! Не впіймала! Спати…


12 травня 1986 року

Нявчала… Спала… Шкрябала… Шукала Хазяйку… Їсти…


13 травня 1986 року

Цілу ніч ловила Міль. Важко. Одну впіймала. Смачна… Як же хочеться їсти!


14 травня 1986 року

Полювати на Міль краще при Місяці, допомагаючи сяйвом очей. Вибилась із сил. Зате впіймала аж три!!! Не наїлася…


15 травня 1986 року

Чому Міль така маленька… І така летюча… Цікаво, скільки треба з’їсти, щоб наїстися? Місяць не сказав…


16 травня 1986 року

До запаху Біди додався ще якийсь… Особливо тхне вночі! Раптом зашкребло за комодом! Миша!!! Чи ні?!


17 травня 1986 року

Цілий день сиділа біля шкрябання. І спала там. Вночі ловила Міль сама. Місяць не допомагав.


18 травня 1986 року

Коли йдеш до ванни попити, на півдороги чомусь починають заплітатися ноги… Тому треба лягати відпочивати…


19 травня 1986 року

У мисці повно смачнючого корму!!!! Не можу наїстися!... Мур… Мур…

Няв! Це тільки сон! За вікном – Місяць. Сміється… Цієї ночі Міль чомусь не літала…


20 травня 1986 року

Миша шкребе і шкребе! Як тільки висуне свою морду – хапну лапою і з’їм! Це тобі не малесенька Міль, Місяцю! І в неї немає крил! Повна паща слини…


21 травня 1986 року

Міль прилітала, та я не мала сили її зловити… Шкрябала трохи в Двері… Нявкала. Тільки тихенько… Місяць все одно не чує.


22 травня 1986 року

Коли лежиш біля шкрябання, нявчати не можна. Злякається Миша!


23 травня 1986 року

Нарешті!!! Сталося!!! Миша прогризла дірку! Яка ж я незграбна! Стрибнула невчасно! Налякала… Їжа шмигнула назад в дірку… Няв! Няв! Няв…


24 травня 1986 року

Миші більше немає… Міль впіймала тільки одну. Тому що вона летюча. А я ні. Няв…


25 травня 1986 року

Міль вилітає з пакету крупів!!! Не треба було крупів ковтати. Страшенно ріже в животі. Нявчання – не допомагає…


26 травня 1986 року

Крупи закінчилися… А з ними закінчилась і Міль. Мабуть, треба було трохи лишити.


27 травня 1986 року

Ніч. Надворі йде дощ. Що мені з того. Моя вода – в ванні. Важко хлебтати. Щось здавлює горло…


28 травня 1986 року

Насилу вискочила на ванну. Посковзнулась і впала в воду. Не глибоко… Насилу напилася. Назад вилазити ще важче…


29 травня 1986 року

Няв… Няв… Няв…


30 травня 1986 року

Що це за звуки?!! Двері! Відчиняються!!! Де ж узяти сили звестися? Хазяйка! Хазяїн!!! А я на столі!!! Ой, що мені буде!!! Чому це завертілось усе перед очима? Няв… Н…



– Отака то історія, Валюшко! Через три дні не повернулися ми додому, не повернулися й через три тижні!!! Чув мій старий, що дороги перекрито, кордони… Не пускають людей, що рвуться до своїх осель. Чи взяти що, чи просто довідатись… Кажуть, щоб речей з радіацією не нанесли в «чисте» місце!

Через місяць ми таки вирішили крадькома пробратися! Доїхали автобусом, поки можна було, а далі – лісом, лісом… Ми ж там кожне деревце знаємо…

Відкриваю двері ключем, серце стислось… Так шкода свого рідного куточка стало! І себе… Мурку ж ми й не надіялись живою застати!

Заходимо в кімнату, а вона на столі! Жива!!! Тільки побачила нас, підвелась і зразу впала. Микола мій казав, що то вона знепритомніла… Від несподіванки, чи з радості! Хтозна!

Не плач, Валю! У нашої Мурки щасливий кінець. Відволодали ми її. Забрали в нову оселю в сумці!

– Але бачу, що я забалакала тебе. Та й самій пора відпочивати. Мурко! Киць-киць! Де ти! Ходімо додому, молочка тобі наллю…

– Та ні, Валю, це не та Мурка, звісно, а її онука! – засміялася стара і подибала до дверей під’їзду. Сіренька кицька побігла поперед неї.

А надворі буяла цвітом весна 26 квітня, так як і більше двадцяти років тому в день злощасного Чорнобильського вибуху.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.05.2020 00:28  Мальва СВІТАНКОВА => © 

Аж дух... перехопило.

 26.04.2018 17:48  Наталія Старченко => © 

Сильний твір, красиво написаний. Дякую Вам, Таню, прочитала із задоволенням. Якщо чесно, ледве стримала сльози...

 01.02.2016 11:47  Оля Стасюк => © 

Чуттєва і красива історія)

 27.04.2013 23:11  Світлана Рачинська 

Чудово)))
Самі світлі слова подяки автору!!!

 27.04.2013 23:02  Каранда Галина 

Video YouTube

 26.04.2013 19:00  Марієчка Коваль 

дуже сильно надавили на почуття таким викладом подій. сподобалося геть все.

 25.04.2013 13:31  Деркач Олександр => © 

у 88 р. мене від воєнкомата послали у Чорнобиль але я там побув три дні і "дезертирував" по блату - у мене саме народився середній син...зі мною ще були два товариша - одного вже немає, інший інвалід, але я не про це, стояли ми біля якогось села, з нього щойно всіх виселили зона і до них добралася, але чомусь один мужик постійно бігав у село, всі думали що або мародерствує або горілку вишукує, так - ні трезвий, прослідкували - він ходив у ближній сарай до корови, теж люди покинули, погодує її, видоїть, молоко виллє, побалакає з нею і так бігав всі три місяці, чим закінчилось думаю не важко здогадатися...

 25.04.2013 13:25  Оля Стасюк 

Дуже чуттєвий твір.... класно

 25.04.2013 11:06  Тетяна Белімова => © 

Як добре, що ця історія із щасливим завершенням!
Так шкода було Мурку!
Дуже майстерно передано стани - по дням...
Переживала за Мурку! Рада, що вона залишилася живою!))

 25.04.2013 00:19  Ірина Лівобережна 

Чудово! Так просто про таку трагедію...

 24.04.2013 23:34  Деркач Олександр => © 

Дуже класно, хоч і бувальщина але ж як Ви її подали!!!

 24.04.2013 23:23  Каранда Галина => © 

хух... до мурашок... Пані Тетяно! Кланяюся Вашому таланту й оригінальному мисленню в пошуці сюжетів...