16.05.2013 18:12
для всіх
306
    
  1 | 1  
 © Луч Света

Тричі по три, або коротко про людське життя

з рубрики / циклу «Слово на С»

Людське життя можна порівняти з літературним твором: воно має план форми і план змісту. Форма – це кількість відпущених Богом років, переломні моменти, стиль життя. А зміст – це основні засади, на яких ґрунтується життя загалом, його ідея і проблематика. Кожна людина наповнює форму свого життя тим змістом, який відповідає її походженню, вихованню, а отже – світоглядним позиціям. Але існують універсальні для всіх людей елементи, які в сукупності визначають зміст життя.

Найголовнішими з них, на мою думку, є любов, доброта, гідність. Без цих категорій і їх елементів життя було б позбавлене змісту.

Любов – це основа основ, це дар Божий і його заповідь людям. З любові почалося життя на землі, завдяки їй людство ще досі не знищило себе. Любов як всеохопний феномен повинна бути основою змісту життя будь-якої людини.

Доброта не заперечує ненависті і злості, вона дає змогу перебороти в собі ці почуття, перетворити їх в милосердя, прощення, любов. Добра людина має право злитись і ненавидіти, але лише якусь мить, поки ці емоції не почали руйнувати її моральність, поки вона має благородну мету.

Гідність – це невід’ємний елемент змісту життя кожної людини, це її опора в складних і суперечливих ситуаціях, це якість, яка повинна визначати стиль життя кожного. Без гідності ти не вартий поваги, не вартий звання Людини.

Обираючи змістове наповнення свого життя, кожен повинен прозоро, невикривлено усвідомлювати значення цих категорій, не перетворювати їх на псевдолюбов, псевдодоброту і псевдогідність.

Із цих категорій виростають похідні, не менш важливі, без яких життя було б пустим: дружба, родина, свобода.

Дружба і родина – тил людини у протистоянні з труднощами повсякдення. Людина – не кішка, яка може жити сама собою. Їй потрібне родинне тепло і дружня підтримка, розуміння і можливість самій любити і піклуватися про когось.

Свобода – це можливість чинити за своєю волею, але не всупереч моралі. Свобода людини є і її обмеженням, але без неї життя втратить сенс.

Говорячи про зміст життя, не можна забувати про те, що смислу йому надають не лише глобальні категорії, а й найменші дрібниці, які, наче блискітки інею у морозному повітрі, роблять життя яскравим і неповторним. Я вважаю, що життя наповнене змістом лише тоді, коли ми цінуємо речі не за вартістю, а за значенням, робимо як думаємо і говоримо як відчуваємо, пам’ятаємо про минущість, швидкоплинність і неповторність кожної миті.



Черкаси, 2012 рік, десь весною

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 26.05.2013 18:12  Каранда Галина => © 

 18.05.2013 23:26  © ... => Тетяна Белімова 

Я була сумлінною студенткою, тому підійшла до виконання завдання відповідально. Вийшло те, що "замовляла" викладачка: твір-мініатюра, структурований "за принципом тріади")) Ну, або майже те... Але яка різниця! Головне  зовсім не це, правда ж?..
 
Стосовно частоти моєї появи на літпорталі і публікації нових творів. Заходжу рідко, бо не маю постійного доступу до Інтернету і за роботою не дуже є коли. А нові публікації... Розумієте, я ставлюсь досить критично до своїх творів. Як філолог взагалі стидаюсь показувати свої "опуси" знайомим. І сама іноді лаю себе за "гру в письменника". Тому пишу ну дуууже рідко. Тільки тоді, коли НАХОДИТЬ і вже край треба вивільнити душу. Тож наступна порція "чуттєвої прози" буде як раз тоді, коли прийде наДхнення.

 17.05.2013 19:53  Тетяна Белімова => © 

У вас вийшло так схоже на шкільний твір "на тему" або проект на якийсь конкурс))))))))))
Хороші ваші думки, звісно, слушні! Так і має бути - кожен повинен визначити для себе життєві орієнтири й пріоритети.
А ще мені нагадало нашого філософа Сковороду - він теж писав такими ніби словниковими статтями: Любов - і визначення...
Щось вас давно не видно? Чекаємо на вашу чуттєву прозу!))