10.07.2013 13:33
для всіх
12694
    
  12 | 21  
 © Ірина Затинейко-Михалевич

Форест Гамп

Форест Гамп
"Ти можеш бути на півночі, на півдні, на заході, на сході - пятого Тобі не дано! Ти можеш бути над землею, під землею, на землі - четвертого Тобі не дано, Ти можеш бути, чи не бути - і третього Тобі не дано! Ти можеш бути - ЛЮДИНОЮ, і другого Тобі не дано"

"Форест Гамп" настільки розкриває цінність людських чеснот, що мені важко виокремити лише декілька головних після перегляду. Сказала б,  що фільм  про людську гідність,  виховану в дитині мамою із самого малечку. Так ні – сказано буде дуже бідно. До вихованого почуття гідності у неповносправного хлопчика, додалась  материнська любов і віра в сина. Справжня батьківська любов до дитини вселяє впевненість, наполегливість, пошуки затаєних, невичерпних сил, які можуть втілити в життя своє і інших навіть незбагненні мрії…Добрі чисті мрії.

Хай навіть із не найвищим, а навпаки, недостатнім рівнем інтелекту, хай перші спроби вибудовування "Себе" будуть повторними монотонними діями, затертими до дірок, щоденних рефлексів – людина здатна створити себе ГІДНОЮ ЛЮДИНОЮ.Саме ця ідея, як на мене, проходить червоною ниткою через усі сюжетні лінії цього непросто фільму.

Дружба, яка не закінчується навіть після смерті, бо переходить у виконання обіцянок одне перед одним реалізувати мрії і плани друга; любов, яка вміє терпеливо чекати на взаємність при цілком контрастовому способу життя двох, на перший погляд, неподібних між собою молодих людей;  вірність близьким людям та своїм переконанням; віра в Бога, яка безногого чоловіка робить успішним бізнесменом та надійним другом/сім’янином;  витривалість, яка переростає у безперервний біг ( протягом трьох років, двох місяців та 14 днів з перервами на сон та їжу), і робить людину взірцем для тисяч людей; вищезгадувані монотонні дії призводять до рекордів і спортивного успіху; мужність, рятування чужих життів у час, коли смерть так близько, випробувана в’єтнамськими пулями, -  вселяє почуття патріотизму мільйонам.

І це ще не весь перелік людських чеснот, які вплетені в образі простого, дещо недоумкуватого «придурка» Фореста Гампа, який не задавався питанням «Чому саме так? Навіщо?»… Хіба у хвилини роздумів у нього були сумніви – чинити тільки так, як підказує серце?! Ні! Другого,  третього, четвертого – не дано…


Не буду розповідати деталі фільму – заохочую просто  подивитись, або ж - передивитись тим, хто просто давно вподобав собі його. Байдужих не залишиться... Терапія неодмінно буде.


P.S.я людина більш емоційного складу, ніж аналітичного. Тому ділюсь лише своїми переживаннями, викликаних переглядом цього неповерхневого, повчального, до сліз, емоційно-непростого  фільму.

А ще  - після перегляду так захотілось сказати своєму батькові, як сильно я його люблю… За його незмінне ніжне  «донечко», яке звучить, відколи здатна пам’ятати своє дитинство по сьогодні...

Як насправді важливо, щоб дитину любили і поважали! Вірили в неї!

Таких Форестів Гампів, як прикладів для наслідування, було б значно і значно більше, якби діти частіше гордились своїми найкращими батьками. Усе ж – взаємопов’язане, усе – закономірно, усі  наші кволі чи сильні «Я» - витоками саме звідти, з дитинства.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 07.03.2014 01:13  Мальва СВІТАНКОВА => © 

Мені цей фільм теж дуже сподобався, а нещодавно прочитала книгу Уінстона Грума " Форест Гамп", гляньте для порівняння, якщо цікаво.

 22.08.2013 16:05  Сон Блакитного Сонця 
кому потрібні гідні люди?..Виживають подонки...Хто нагліший, агресивніший. зліший, мерзотніший той і вижива...Всі розумні, красиві, добрі- Це ті, в кого слабо розвинута в мозкові частина агрессіі..В результаті вони вимираючий вид..Подивіться на поєтів, моралістів, альтруістів, добряків,-вони ніхто в цьому суспільстві.А безталанні злюки всим правлять і іх діти добьють всих"ЕЛЬФІВ"

І це не від тебе залежить родився ти Ельфом чи Орком...Це спадковість

 
 11.07.2013 20:14  Сашко Новік 

Video YouTube

короткий переказ фільму)

 11.07.2013 18:59  Недрукована => © 

Шикарний фільм, шикарно описаний.
З такого психологічного ракурсу)))
Хто не бачив, обов’язково подивіться.
І не тому, що фільм нашумів чи ще щось, а просто для себе.
Не пожалкуєте.
І "Термінал", який Вова вже називав, не менш заслуговує на увагу.
Том Хенкс – геніальний актор. Я люблю читати на його обличчі емоції. Він такий, знаєте, заразний (чи як сказати?).
Коротше, краще один раз побачити...
Хоча цей фільм 1 раз дивитись мало.

 11.07.2013 12:05  Володимир Пірнач 

Шикарний фільм.
Я саме після нього переконався що Том це найкрутіший у світі актор.
Дуже рекомендую до перегляду його картину "Термінал" - не менш захоплююча сіторія і знову Том у головній ролі :)

 10.07.2013 18:04  Тетяна Чорновіл => © 

Давно хочу подивитися цей фільм, та руки не доходять! Дякую, що нагадали! Чудовий відгук!

 10.07.2013 13:50  © ... 

"неповносправність", напевно, дається людям для викорінення штучності...

 10.07.2013 13:26  Світлана Рачинська => © 

Чудово) Колись, в бесідці п. Суворий упам"янув цей фільм. І я переглянула по його рекомендаціях. Не спала до ранку.Порекомендувала усім друзям. Багато хто й дививився. Сильно вразив мене його зміст. Безслівно, ваш відгук , Ірино, достовірно передає враження.  А ще та фраза з фільму, про шоколадну коробку цукерок...

Ваш відгук гідний, душевний... Ви переживали з героєм, це відчутно і дуже важливо.