05.08.2013 11:23
для всіх
504
    
  2 | 2  
 © Оля Стасюк

Початок травневої грози

Початок травневої грози

з рубрики / циклу «Оповідання»



Насунулись хмари. Небо темніло, набуваючи загрозливих сиво-сірих відтінків. Сосни поволі опустили гілля і завмерли в очікуванні. Перестали бігати мурашки, позачиняли всі отвори. Ліс тривожно шумів, але більше жодних звуків не було чути: завмер дятел, не достукавши свою вічну симфонію, перестали кричати галасливі сойки і сороки, притих соловей. Щось тривожне витало у повітрі.

Вітер гасав між гілками, похитував ними і заставляв листки на кінчиках тремтіти. Дерева хиталися постійно, хоча зазвичай перед грозою вітер «ходить» по садку, то там, то тут погойдуючи застиглі віти. Пахло каштанами і калиновим цвітом. Гвоздики підіймали рожеві очки до неба в очікуванні перших краплин.

Давно вже потрібно було дощу. Спрагла земля пришерхлими вустами просила хоч краплі води. Петрушка, найвитриваліша з усієї городини, потрохи в’яла. Редиска опустила листя до самої землі; перець майже повністю зів’яв, листя помідор набрало стійкого жовто-бурого кольору і лише цибуля так само зеленіла стрункими рядочками, не боячись сонця. До сьогоднішнього дня стояла сильна спека.

Із вулиці знову повіяло каштанами. Вони цвіли, квітли на повну силу, осипаючи перехожих біло-рожевим цвітом і пилком. Поряд під парканом розпускав перші квіти глід. Цього року він вигнався і тепер майже торкався гілок черешні. Поряд розцвітали жовті іриси, на відміну від їх фіолетових і білих родичів, що квітли аж під кінець травня. Божевільно пахла калина своїми білими віночками на суцвіттях. Пахтів ліловий бузок, наче перекликаючись зі своїми білими і фіолетовими родичами через вулицю. Біля нього сумирно стояла аронія: вона вже кілька днів як перецвіла і тепер таїла між листям зародки в майбутньому соковитих, хоча і дуже терпких ягід.

Над лісом все більше темніло. Вітер розгулявся не на жарт – рвав листя, цвіт, роздмухував перецвілі кульбабки на траві. Перші важкі краплі врешті-решт торкнулися маргариток – і затихли. Через деякий час дощ знову пішов, на цей раз дужче і дужче. Зашуміло, загуркотіло десь угорі. Ішла справжня травнева злива.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 05.08.2013 20:43  Тетяна Чорновіл => © 

Чого це ти надумала про травневу грозу? Змінила б у назві "СЕРПНЕВА", і в тексті цвіт каштанів виправила б на плоди каштанів... І було б актуально ))) Я "чудово" поставила. Вважай що в травні.

 05.08.2013 12:14  Світлана Рачинська => © 

гарно
люблю дощ...