27.08.2013 21:54
для всіх
1772
    
  5 | 5  
 © Тетяна Чорновіл

Слава шарльєру!

Слава шарльєру!

з рубрики / циклу «ПРИСВЯТИ»

27 серпня 2013 року – 230 років з дня першого польоту повітряної кулі, названої шарльєром.
Демонстраційний зліт аеростата з оболонкою, наповненою воднем, відбувся 27 серпня 1783 року в Парижі.

Лети, шарльєре, вище й вище

У давніх винаходів пору!

За шовком сфери вітер свище

І мрії шал здіймає вгору!


За два віки на злеті часу

Настане куль літальних ера.

Сьогодні ж – дивна легкість газу

Здіймає ввись тріумф шарльєра.


Газ водень людство вчить злітати,

Втаївши вибухові драми.

Лети до хмар, аеростате!

Линь вдаль з минувшини вітрами!


_____________________________


Перші польоти людини на повітряних кулях, започатковані у Франції за 200 років тому, стали можливі завдяки фундаментальним дослідженням властивостей газів.

Перша публічна демонстрація польоту повітряної кулі була влаштована братами Жозефом і Етьєном Монгольф`є в околиці Ліона 4 червня 1783. Куля являла собою сферичний лляний мішок, обклеєний папером, у поперечнику 11м і вагою 227 кг. Кулю надули над багаттям, у якому палили дрібно нарізану солому. Вона піднялась у в повітря досить високо і спустилась через 10 хвилин, пролетівши за цей час близько трьох кілометрів. Політ справив на глядачів неабияке враження, і незабаром звістка про цей експеримент облетіла всю Європу.

Через два місяці група ентузіастів під керівництвом фізика Жака Шарля запустила в Парижі кулю, наповнену воднем. Оскільки паперове покриття не могло утримати водень, оболонку кулі виготовили з тонкої шовкової тканини, просоченої латексом. Водень отримали, впливаючи сірчаною кислотою на залізну тирсу. Щоб повністю надути кулю діаметром 4м, знадобилося кілька днів і було витрачено 227кг кислоти і 454кг заліза. Куля приземлилася в 28км від місця старту і так налякала місцевих жителів, що ті розірвали її на шматки.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 31.08.2013 20:41  Оля Стасюк 

а про Жуль Верна не згадали?:))) хороший твір!

 29.08.2013 00:38  Дебелий Леонід Семен... => © 

Цікаво! А як цікаво ще читати про дирижаблі, які відроджуються нині.

 28.08.2013 11:53  Світлана Рачинська => © 

Дуже гарно і цікаво) Сподобалось!!!

 28.08.2013 11:42  Каранда Галина 

 28.08.2013 10:26  Деркач Олександр => © 

Гарно, цікаво-пізнавально...весною в Чернігові хотів політати, не пустила дружина - дйшло до скандалу і я здався)))

 27.08.2013 22:23  Серж 

Цікаво і пізнавально. Я, особисто, не знав, що їх (кулі) називають "шарльєри". Польоти спостерігаю часто, у нас, під Києвом, навіть своєрідні чемпіонати проводять. Нещодавно проїздив через с. Барахти Васильківського р-ну Київська обл. і спостерігав як перед приземленням пілоти знижувались і торкались поверхні ставка, а потім піднімались і приземлялись на полі. Виявляється це в них своєрідний ритуал, "вищий шик"

 27.08.2013 21:53  Суворий => © 

Мені сподобалась реакція місцевих жителів...

 27.08.2013 21:17  Олена Вишневська 

Легко так. Гарно!
Недавно спостерігала в Карпатах. Краса неймовірна! Сама хотіла спробувати, та погода зіпсувалася, на жаль :(

 27.08.2013 20:31  Тетяна Белімова => © 

Пізнавально! Гарне видиво - ті кулі!))