06.11.2013 12:46
для всіх
1621
    
  1 | 1  
 © Анастасія Савченко

Атрибутика козацтва як його невід`ємна складова

Невід`ємною частиною українського козацтва, вагомою складовою його ідеології були клейноди.

КЛЕЙНОДИ (від нім. das Kleinod, польс. klejnot — коштовність, дорогоцінність) — знаки розрізнення козацьких військ та символи влади старшини.

Козацька символіка була представлена такими предметами, як булави, перначі, бунчуки, герби, корогви, печатки, сурми, бубни, труби, каламари. Вони зберігалися з великою пошаною, адже несли в собі не лише практичну цінність, а і великий духовний сенс.

Вперше клейноди були жалувані війську ще у ХVІ ст. польським королем Стефаном Баторієм як ознаки особливої уваги зі сторони польського уряду до низових козаків.

Найважливішою ознакою влади, тобто гетьманування, фігурувала булава. Запорожці не раз казали: "Булава – всьому голова". Пернач – різновид булави, який відрізнявся наявністю шести видовжених виступів і був атрибутом влади полковника.

Найбільшою святинею українського козацтва, звичайно, вважались корогви – прапори. Їх шили з найдорожчих тканин, майстерно оздоблювали вишивкою чи гаптуванням. Найчастіше золотом вишивали образ Покрови Пресвятої Богородиці Діви Марії – заступниці козацтва, або козака з шаблею та мушкетом. Траплялися на бойових козацьких прапорах образи святих (найчастіше – архістратига Михаїла), хрести, сонце, місяць, зірки, зброя, звірі. Спектр кольорів козацьких клейнод різноманітний, та здебільшого були блакитного, жовтого, жовто-блакитного, білого, малинового, червоного й чорного кольорів.

Розглянемо детальніше інші елементи атрибутики Запорозької Січі.

Наприклад, бунчук — це древко завдовжки 2 – 2,5 метри із золотою кулею, на якій було підвішено кінське волосся й червоні мотузки як символ гетьманської влади. Звичай ношення бунчука спочатку був у турків, потім цю традицію перейняли поляки, а тоді вже й українські гетьмани.

Печатка з гербом є символом влади судді. Нею скріплювались всі документи Війська Запорізького, видані кошем універсали, привілеї, дипломатичне листування. На печатці був зображений герб — постать козака з мушкетом і шаблею.

Каламар  – символ влади військового писаря. У козацьких канцеляріях чорнильниці-каламари мали найрізноманітніші форми й були, як правило, мистецькими витворами народних умільців. Виготовлялися вони з металу (бронза, срібло), скла або кераміки.

Для довбиша відзнакою були литаври. Без ударів довбиша в литаври не можна було скликати січову раду.

Недарма точилася боротьба за клейноди Богдана Хмельницького, адже козацька символіка вражала і буде вражати ще багато поколінь своєю унікальністю.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 07.11.2013 01:44  Тетяна Белімова => © 

Пізнавально! Доступний виклад. Вітаю на порталі.

 06.11.2013 13:07  Володимир Пірнач => © 

Як реферативне повідомленя то зовсім навіть нічого.
По історії є речі з якими не погоджусь, наприклад про бунчук і пЕрнач..
Як літературу не сприйняв..