13.11.2013 16:11
для всіх
409
    
  5 | 5  
 © Юдов

АМПУТАЦІЯ ДУШІ В РОМАНІ «КИЇВ.UA» ТЕТЯНИ БЕЛІМОВОЇ

Серед багатьох сучасних творів важко знайти автора автентично-самобутнього, який доклав би у літературну творчість особисте, відповідно часу народжене світло відтворення дійсності. Сучасні автори здебільше штамповані традиційною методикою образотворення, пригнічені аналогами вже кимсь напрацьованих сюжетів і тем.  Цьому будують фундамент сучасні тенденції розважально-поверхневої культури та соціального замовлення суспільства щодо видовищного культу. Такі твори начебто намагаються дотягнутися взірців і більше нагадують учнівські твори, хай навіть позашкільної програми, виконані за вимогами викладачів літературної фабрики.

І серед такого банально-школярського лісу сучасних творів з’являються несподівані перлини літератури, які перекреслюють рух виродження високоякісного морально-духовного художнього твору в оправі сучасного новітнього світобачення. До цих перлин належить роман Т.Белімової «Київ.ua».

Цей роман не міг не бути непоміченим конкурсною комісією «Коронація слова». Навіть далека від літератури людина десь у підсвідомості своїх знань і рівня принципів сьогодення відгукнеться частинками ще не узурпованої епатажем душі до глибини взаємозв’язків та поневірянь людини  і світу, який її оточує, взаємовідносин особистості і суспільства, яке існує за штучними правилами, проблеми моральної та духовної теореми, описаної автором у романі.

Роман написаний не для любителів трилеру, де в гонитві за сюжетом можна без жалю пропустити кілька абзаців або сторінок, це не для тих, хто ковтає дешеву каву, щоб напустити кофеїну у мозок. Роман написаний для насолоди читання з аналітикою причин і наслідків, для тих, хто розкуштовує смак кави, отримуючи поєднання уяви і дійсності, гармонію енергії розуму і фізики світу.

Деталізація у романі просто чудова. Чимось нагадує раннього М.Булгакова, або психологію С.Цвейга. Так лише нагадує, а не повторює чи дублює. А взагалі такі порівняння з відомими класиками недоречні, бо «Київ.ua» має свій неповторний шарм літературної поетичної професійності, притаманний лише Тетяні Белімовій. В усякому випадку, близько подібних творів в світовій літературі не існує (хоча мені важко говорити про всю світову, бо чисто фізично не можу її осягнути).

Тетяною Белімовою з її поетичним натхненням вдалося змалювати роздоріжжя сумнівів чоловіка та жінки, розлом сучасної гетеросексуальної сім’ї, де невілюється  честь статевих відносин, де особи з різними статевими відмінностями в своїх претензіях наближаються до невизначеного роду істот, де грань між чоловічим і жіночим світом стирається сучасною грою в життя.

Як поезія, автором роману пропонується опис природних та погодних явищ. І це не заважає, а підсилює настрої протиріч, де на фоні прекрасного поетичного вічного відбувається пацюкова метушня короткоплинного життя, розтраченого на незрозумілі цілі.

Можливо, роман не стане бестселером для широчезного кола читачів-невігласів, але він зайняв своє неоціненне місце на книжкових полицях вишуканої професійної української літератури. Цінний роман енергетикою самого автора і авторські хвилювання за долю розвитку міжстатевих відносин відлунюються у кожному рядку ним написаному у цьому романі.


Василь Юдов

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 13.11.2013 23:12  Тетяна Белімова => © 

Василю! Дякую за прочитання)))

 13.11.2013 20:55  © ... => Володимир Пірнач 

Я з великим задоволенням відмічаю те, що міста (ми називаємо культурні центри) читають. Міста читали завжди у всі часи. Проте ви праві щодо білетристики. Художня література також має свої рівні і призначення. Інколи не можна навіть порівнювати що краще детектив, фентезі чи соціальний роман. Однак кількість читачів творів вагомо зменшується на користь слухачів, або переглядачів цих самих творів (я знову маю на увазі не окреме коло книголюбів, а широкий загал сучасного суспільства). Роман Т.Белімової призначений саме його читати у тому можливому єдиному розумінні, як читали твори у всі віки, що саме це теперішнє суспільство у більшості не робитиме.

 13.11.2013 18:14  Олена Вишневська 

А мені сподобалася Ваша анотація до книги Тетяни. Дуже точна і влучна характеристика.
Такий душевний роман з тонко описаними і переданими станами і відчуттями байдужим може залишити тільки того читача, для якого матеріальні цінності мають найбільш значиму вагу в житті.

 13.11.2013 17:45  © ... => Марієчка Коваль 

Шановна Марієчко! Я працюю бібліотекарем і щоб такий заклад, як бібліотека, працював і не був закритий як непотріб, до статусу читачів записуємо навіть тих, хто заходить у бібліотеку із запитом придбати папіроси. Керівництво бібліотек мудро замінило назви у звітах і тепер бібліотека обслуговує не читачів, а користувачів! Це не Ви у мене, я я у Вас повинен питати для кого ви пишете і хто Вас читає? Можливо кілька десятків друзів? Чи ви думаєте випустити свою книжку мільйонним тиражем, вона розійдеться по бібліотекам і великошановні "користувачі" ознайомляться хоча би із назвою? З моєї сторони це не крайнощі а реальність і при тому дуже з мого боку толерантна.

 13.11.2013 16:41  Марієчка Коваль 

читачі-невігласи. це уже дуже в крайнощі зайшло, як на мене. чиясь незрозуміла комусь самобутність не повинна робити з них же зразу невігласів, це так грубо. для кого ви пишете?, для когось одного, чи для людей...