10.01.2014 11:55
для всіх
274
    
  5 | 5  
 © Сорок Восьмий

Понтій Пилат

Чи знав ти, Понтію Пилате,

що люди будуть проклинати

твоє патриція імя

за те, що суд земний відбувся,

коли невинного Ісуса

ти, мов злочинця розіп`яв.


Про що ти думав, чоловіче,

коли на всежидівське віче

невинну жертву посилав?

Бач, прагнув стати адвокатом.

Не вийшло, бо Господнім катом

себе в історію вписав.


Говориш: Ірода послухав

або який лихий поплутав

коли смиренного судив.

І десь душа твоя страждає,

бо, певне, спокою не має,

хоч Бог розп`ятий і простив..



1999

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 10.01.2014 15:50  Ірина Червінська-Ман... => © 

Понтій Пилат думав саме про те, про що міг думати римський високопосадовець на той часякщо розібратись добре - Пилату було глибоко начхати, розіпнуть Ісуса чи ще когось, бо він не сповідував іудейської релігії, тому і не вважав Христа месією, для нього він нічим не відрізнявся від книжників чи інших жидів чи галілеян, чи самарян. Хочу він дійсно непідробно здивувався, коли іудеї вибрали Варраву, злочинця, бо за всіма законами справедливості на хресті мав висіте саме Варрава. Пилат не міг збагнути такої жорстокості. А, може, і збагнув, тому що теж був начальником і прекрасно зрозумів, що Ісуса на смерть відправили не маси, а одиниці зі старших єврейського народу. Маючи практично необмежену владу, Пилат міг виправдати Ісуса і нікуди би Анна і Каяфа не ділись, та римлянин добре просік, що тут точилась конкурентна боротьба - фарисеї вважали Ісуса своїм конкурентом у владі, бо за галілеянином пішли люди, бо він був добри і чистий, помагав людям, натомість жидівська верхівка тримала норд у покорі всіма моливими і неможливими приписами - люди через численні правила не мали часу нормально подумати. а якби подімали, то вирішили би (і то абсоютно справедливо), що верхівка їхня їх же обдирає і дуже гарно і красиво допомагає це робити римлянам. Люди втомились від несправедливості. вони хотіли миру і спокою, а Ісус їм це дав. Люди ішли за ним, як за тим, кого вони вже не сподівались побачити - за визволителем від гніту, за тим, хто дасть їм свободу. І пилат, я думаю, дуже добре розгледів, що фарисеї ненавидять Ісуса за те, що втрачають владу над народом, а йому було теж це не до душі - хто знає, що би втнув новоспечений месія, якби дійсно прийшов до влади. Хоча с усіма можна домовитись, але стара схема вже накатана і зрозуміла. Політика і гроші, як завжди, перемогли в душі Пилата, хоча він не був жорстоким, як Нерон, навіть дещо справедливим. Але такі вже люди, що не думають, який слід вони залишать в історії та у споминах нащадків.
за вірш 5+

 10.01.2014 12:08  Ірина Затинейко-Михалевич 

дуже сильно, глибоко, майстерно написано! Чудово!

 09.01.2014 18:45  Олена Вишневська 

цікаво

 09.01.2014 18:19  Каранда Галина 

чудово

теж думала колись на цю тему...