05.02.2014 18:48
для всіх
224
    
  4 | 4  
 © Сумний

В парку

Прохолодним літнім ранком, коли безкрає синє небо закривали сірі і тягучі хмари і сонця вже кілька днів не було видно, в парку недалеко від одинокої сосни стояло двоє. Можливо – пара а можливо й ні але вони перекидались зрідка словом і нервово палили. В нього в роті сигарета, з якої зрідка попихав сизий димок та запальничка в руках, що не на хвильку не заспокоювалась. В неї тонка і довга, з якої йшов якийсь голубуватий димок і мабуть настільки їдкий, що вона кривилась, коли затягувала чергову порцію тієї огиди.

В деталі розмови ніяк не можна було вникнути, адже розмова була на понижених тонах. Але зрідка лунали окремі, ледь чутні фрази:

- Та хто ти такий? Цар і Бог? Що ти приніс в сім’ю? Оті жалкі копійки, на які прожити неможливо!

- Чи може ти вмієш заробити більше? І нічого не кажеш…  може в тебе там коханка десь?

- Та на що мені твоя любов? Чи зможеш ти колись подарувати жінці персня або хоч чоботи із шкіри?!

...

В якусь мить він викида недопалок та зразу ж тягне наступну з пачки. Підпалює, нервово затягується отруйним димом, омрійно і трохи здивовано але з краплиною смутку і розпачу на обличчі щось їй говоре, тихо, мабуть благає… І лише та сосна, яку дивом ще не зрізали на дрова взимку чула всі ті слова.

Дим відносило вітром на гілки, де найближча до тої пари - вже посивіла. Чи від їдкого диму, чи від тих слів, що так ганебно товкли бідного хлопця по голові, і навіть кострубаті голки, які пережили жорсткі морози якось похилились… зів’яли…

Вона пішла. Лишень сказав, що він у всьому винен. А я подумав – бодай хоч не згасила ту сигарету у нього на голові. А він іще сидів. Ще довго думав про сенс життя мабуть. І лише та єдина в парку сосна була його супутницею й розрадою.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 07.02.2014 10:32  Тетяна Белімова => © 

Знаєте, авторе, якось уже другий день роздумую над вашим твором, над тими проблемами, які ви там підняли. Вчора мені знаний метр української літератури дорікнув тим, що я у своєму романі погано "поводжуся" із чоловічими персонажами. На що я відповіла йому, що я - жінка і, природно, подаю жіночий кут бачення. А у вашому творі присутній такий собі штамп "вона - стерва, поведена на матеріальному".
Ось поетичне спростування відтвореному вами шаблону:
ТАТЬЯНА ЯРОВИЦЫНА ЦИКЛ "МАЖОР"
Свой «Ролекс» вы не тычьте ей под нос:
рабов вещей девчонка презирает.
Слабo ли душу вылить на поднос
вам перед ней за этой чашкой чая?
…Что, не видать души за кошельком?!
Она – ничтожна, мелочна, пуглива!
А быть не стыдно, дядя, слабаком
и импотентом светлого порыва?
…Её нельзя – как многих здесь – купить.
Она встаёт, желая вам удачи.
(Вы собирались, вроде, покутить
и «оторваться» с девочкой на даче?)
…Брезгливый взгляд. Изящный реверанс.
(Ей не впервой с подобными прощаться.)
За чай. На чай. И лично вам – аванс,
чтоб никогда с такими не встречаться.

 06.02.2014 12:10  Олена Вишневська 

Сумна історія, але, на жаль, життєва. Що цінується більше духовне чи матеріальне? Кожен вирішує для себе сам...

 05.02.2014 22:12  Марієчка Коваль 

о... пішла реклама курива, я вам скажу!!) вирішили підкреслити ганебність її товчеників забравши його слова з діалогу, це чи не ще більша слабкість, яку може й не витримати бідна сосна і дати йому пару шишок))). хехе.

 05.02.2014 20:51  Тетяна Белімова => © 

Сумна картина. Що тут ще додати? Коли все зводиться до матеріального, про які взагалі почуття може йтися? Може, просто зустрілися не ті люди? Він шукав не таку, Вона чекала не на нього.
Сподобалося, що у маленькому творі у вас вийшло розказати і про трагедію і про її причини.

 05.02.2014 20:09  Світлана Рачинська => © 

Дуже сумно... Хочеться вірити, що існують у цьому світі і некорисливі жінки... Чомусь не віриться, що причина просто перстень чи шкіряні чобітки... Мабуть, це просто привід.