07.02.2014 19:54
для всіх
355
    
  11 | 11  
 © Тетяна Чорновіл

СТРІЧАЙ МЕНЕ, МІЙ КОХАНИЙ…

СТРІЧАЙ МЕНЕ, МІЙ КОХАНИЙ…

з рубрики / циклу «ПРИСВЯТИ»

“13 травня 1905 року приїхала твоя Ликера, твоя люба, мій друже. Подивись, подивись на мене, як я каюсь…”
Запис у книзі відгуків музею на Чернечій горі.
Присвята 200 річниці з дня народження Тараса Шевченка.

Стрічай мене, мій коханий,

На Дніпровім схилі.

Хоч час до нас невблаганний –

Ти спиш у могилі.


В Україну все ж стежину,

Знайшла твоя мила,

Прости… Стати за дружину

Так і не зуміла.


З садком хата наша, друже,

В думці лиш зринає…

Каюсь! Як я каюсь дуже,

Один Господь знає.


Хай же не дивують люди,

Що в смеркання пору

Іду тебе пом’янути

На Чернечу гору.


Як смерть тугу нескінченну

Замкне за повіки,

Стрічай любу наречену,

Вже твою навіки.


Цю жінку, закутану з ніг до голови у все чорне, у Каневі знали всі. Вона приїхала сюди у травні 1904 року, винайняла найдешевше у місті помешкання і цілі дні проводила на Чернечій горі – біля могили Тараса Шевченка. Очевидці розповідали, що вона аж до смеркання проходжувалася стежками поблизу могили, ні з ким не розмовляла. Із прочанами, що ватагами йшли на могилу Шевченка, не бажала ділитися своєю таємницею.

Це була Ликера Полусмак, наречена Тараса Шевченка, з якою мріяв мати в Україні хату з вишневим садком, яка так і не зрозуміла його любові за життя. Після смерті ж свого коханого каялась всі останні роки життя.

 Спочатку приїжджала до могили щорічно, а після 1911 р. розпродала рештки майна в Царському Селі й переїхала до Тараса назавжди. Правда, коштів купити хату не вистачило. Знімала кутки в різних селах поблизу могили Кобзаря. 1914 го «воєнна» інфляція зжерла всі її заощадження. Перебралась у Канівську богодільню та чекала там смерті й зустрічі з коханим. І він прийшов. Не дочекавшись три тижні до свого дня народження й смерті. Прийшов 4 (17) лютого 1917 року. І забрав її до себе...

Усе, що в неї залишалось, Ликера заповіла місцевій жінці, щоб поховала її на Чернечій горі. Тільки та не виконала обіцянки. Поховали Ликеру на богодільницькому кладовищі в Сельці. Більше ніж через півсторіччя знайшли її забуту могилку і поставили надгробок. От тільки не видно звідти Тараса...

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 16.02.2014 01:21  Марина Моренго => © 

Колись студенткою писала реферат "Шевченко і його жінки". була там і Ликера)))) Шкода її звісно! Але ж і Шевченко ще той ловелас був)))) А поезія у Вашому виконанні як завжди гарнюча!

 11.02.2014 15:00  Ольга Митрович => © 

Твір - просто СУПЕР! Готуємося до конкурсу творів Кобзаря і про нього. Можна використати Ваш твір?

 09.02.2014 14:00  © ... 

Дуже вдячна всім за відгуки. Розчулена Вашою увагою!

 08.02.2014 22:01  Антоніна Грицаюк 

Вірш просто чудовий! Гарно й щиро прям по Шевченку!

 08.02.2014 13:30  Оля Стасюк 

Сумна, болюча історія... гарний вірш, торкає...

 07.02.2014 23:12  Деркач Олександр => © 

Чудовий вірш...да , кохання дивна штука...

 07.02.2014 21:53  Олена Вишневська 

Ох, майстерно так... аж розчулили!

 07.02.2014 21:18  Тетяна Белімова => © 

Гарно у вас вийшло. Повчально. Так часто буває, що маємо - не цінуємо, загубиши - плачемо.
Ликер Полусмак знана особистість в українському літературознавстві))) Прославилася доторком до великого!

 07.02.2014 21:11  Тадм 

чудово!

 07.02.2014 20:57  Ганна Коназюк 

Красиво, проникливо, сердечно! Майстерне поетично-історичне поєднання, яке не залишить байдужим жодного читача. Браво!!!

 07.02.2014 20:47  Маріанна => © 

Красива поезія!

 07.02.2014 20:20  Суворий => © 

Кількість невідомих фактів про Шевченка  росте в геометричній прогресії. Про саму Лікеру дізнався вчора з циклу "Мій Шевченко"... Історія не дуже весела. Зрештою в житті всяке буває... Поезія сподобалась.

 07.02.2014 20:00  Світлана Рачинська => © 

Дуже цікавий історичний факт!... Ніжна і трагічна лавсторі на фоні величної поезії. Дуже красивий вірш! Просто чудово!